Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

Οι νεροκολοκύθες είναι όπως τα όνειρα!

Οι χειμωνιάτικες νεροκολοκύθες μου!
Ανεμίζουν!
Όσες αντέξουν, κι όσες αξιωθούν να κουβαλήσουν νερό!
(Έλειπαν από μια άλλη ανάρτηση, μια χαρά βολεύονται κι εδώ!)
Έλα, με αγάπη! Μόλις "έβρασαν"! Οι νεροκολοκύθες είναι όπως τα όνειρα! Ανεμίζουν, σκάνε, πραγματοποιούνται, τα ψάχνεις, τα χάνεις, άλλα μικρά, άλλα μεγάλα, άλλα άφταστα, άλλα σου πέφτουν στο κεφάλι, όνειρα, είναι! Ας "ανεμίζουν"!

Στίχοι: Μίμης Θειόπουλος Μουσική: Γιώργος Χατζηνάσιος Τραγούδι: Μαρινέλλα Σήμερα, άσε με να σ’ αγαπάω σήμερα κράτα με στην αγκαλιά σου σήμερα κι άσε με να `μαι δική σου σήμερα. Ποιος ξέρει αύριο ίσως και να μην υπάρχει αύριο και όσα ζήσουμε αύριο μπορεί να ξεψυχήσουνε. Μα όμως σήμερα, κράτα με στην αγκαλιά σου σήμερα κι άσε με να `μαι δική ...
www.youtube.com

Γιατί οι "αδελφές ψυχές" έχουν τις χειρότερες σχέσεις;

Γιατί οι "αδελφές ψυχές" έχουν τις χειρότερες σχέσεις;


Μία νέα, προκλητική έρευνα εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι σκέφτονται και μιλούν για την αγάπη.

Κοινωνικοί ψυχολόγοι παρατήρησαν ότι οι άνθρωποι μιλούν και σκέφτονται αδιάκοπα για την αγάπη μέσα από πολύπλοκους τρόπους, αλλά κάτω από την επιφάνεια της εν λόγω ποικιλομορφίας, βρίσκονται μερικά κοινά θέματα που πλαισιώνουν τον τρόπο που σκέφτονται για τις σχέσεις.

Μια δημοφιλής άποψη θεωρεί την αγάπη ως την "τέλεια ένωση" ("είμαστε φτιαγμένοι ο ένας για τον άλλον", "αυτή είναι το άλλο μου μισό" κ.ο.κ.), ενώ μια άλλη άποψη βάζει την αγάπη σε πιο μακροχρόνια διάρκεια υποστηρίζοντας ότι είναι ένα "ταξίδι" ("κοίταξε πόσο μακριά έχουμε φτάσει", "έχουμε περάσει όλα αυτά τα πράγματα μαζί" κ.ο.κ.).

Αυτοί οι δύο τρόποι σκέψης σχετικά με τις σχέσεις, έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, επειδή, σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης Σπάικ Λη και Νόρμπερτ Σβαρτζ, έχουν τη δύναμη να αναδείξουν ή να υποβαθμίσουν την επιζήμια επίδραση των συγκρούσεων για την αξιολόγηση της σχέσης. Εδώ όμως είναι η παγίδα. Αν δύο άνθρωποι ήταν πραγματικά φτιαγμένοι ο ένας για τον άλλον, τότε γιατί θα πρέπει να έχουν οποιεσδήποτε συγκρούσεις;

"Τα ευρήματά μας επιβεβαιώνουν προηγούμενη έρευνα που δείχνει ότι οι άνθρωποι που σκέφτονται έμμεσα τις σχέσεις ως την 'τέλεια ένωση' μεταξύ αδελφών ψυχών, έχουν χειρότερες σχέσεις από τους ανθρώπους που εμμέσως σκέφτονται τις σχέσεις ως ένα 'ταξίδι' προς την καλλιέργεια και τη συνεργατικότητα μεταξύ των δύο συντρόφων", λέει ο Λη. "Προφανώς, οι διαφορετικοί τρόποι που μιλάμε και σκεφτόμαστε σχετικά με τις ερωτικές σχέσεις, μας οδηγούν σε διαφορετικούς τρόπους αξιολόγησης της".

Σε ένα πείραμα, οι ερευνητές έβαλαν ανθρώπους που βρίσκονταν σε μακροχρόνιες σχέσεις να συμπληρώσουν ένα κουίζ γνώσεων που περιελάμβανε εκφράσεις που σχετίζονται είτε με την "τέλεια ένωση" είτε με το "ταξίδι" και στη συνέχεια έπρεπε να ανακαλέσουν είτε τσακωμούς είτε εορταστικές στιγμές με το ρομαντικό τους σύντροφό και, τέλος, να αξιολογήσουν τη σχέση τους.

Όπως είχε προβλεφθεί, η ανάμνηση συγκρούσεων οδηγεί τους ανθρώπους να αισθάνονται λιγότερο ικανοποιημένοι με τη σχέση τους - αλλά μόνο με το πλαίσιο της "τέλειας ένωσης" στο μυαλό, όχι με το πλαίσιο του "ταξιδιού". Η ανάμνηση των εορταστικών στιγμών κάνει τους ανθρώπους ικανοποιημένους με τη σχέση τους, ανεξάρτητα με το πώς την σκέφτονται.

Σε δύο πειράματα που ακολούθησαν, οι συγγραφείς της μελέτης επικαλέσθηκαν το πλαίσιο "τέλεια ένωση vs ταξίδι" με ακόμα λεπτότερους, πιο τυχαίους τρόπους. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι κλήθηκαν να προσδιορίσουν ζεύγη γεωμετρικών σχημάτων για να σχηματίσουν έναν πλήρη κύκλο (ενεργοποίηση της "τέλειας ένωσης") ή να σχεδιάσουν μια γραμμή που ξεκινά από το σημείο Α και φτάνει στο σημείο Β, μέσα από ένα λαβύρινθο (ενεργοποιώντας το "ταξίδι"). Τέτοιες μη-γλωσσικές, σχεδόν εικονογραφικές νύξεις ήταν αρκετές για να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίον οι άνθρωποι αξιολογούν τις σχέσεις.

Και πάλι, οι συγκρούσεις βλάπτουν την ικανοποίηση της σχέσης όταν υπάρχει το πλαίσιο της "τέλειας ένωσης" στο μυαλό, όχι όμως όταν πρωταρχικό ρόλο διαδραματίζει το "ταξίδι" στη σκέψη τους. "Την επόμενη φορά που εσείς και ο σύντροφός σας τσακωθείτε", όπως οι καθηγητές Λη και Σβαρτζ συμβουλεύουν, "σκεφτείτε τους όρκους αγάπης που δώσατε όταν παντρευόσασταν, τα λόγια αγάπης κάτω από τα αστέρια, τις υποσχέσεις αιώνιας αγάπης και αλληλοσυμπαράστασης σε όμορφες στιγμές της ζωής σας".

Η ερωτική σχέση είναι ένα ταξίδι. Αν δείτε τη σχέση σας σε αυτό το πλαίσιο, θα μειώσετε το άγχος σας στο παρόν, θα νιώσετε καλύτερα και θα την κάνετε ακόμα ομορφότερη σε όλη την μετέπειτα ζωή σας.

Πηγή:psychologynow.gr Πρωτότυπο κείμενο: Journal of Experimental Social Psychology

Πάνω από 1.500 Βολιώτες στη Σκυταλοδρομία για το Ορφανοτροφείο!

Πάνω από 1.500 Βολιώτες στη Σκυταλοδρομία αγάπης για τη στήριξη του Ορφανοτροφείου Βόλου (ΦΩΤΟ)

unnamed
Ανήμερα της 133ης επετείου απελευθέρωσης του Βόλου, τα Street Relays ώθησαν τους Βολιώτες και σε μια μοναδική αθλητική απελευθέρωση!....
Στην παραλία της πόλης περισσότεροι από 1.500 Βολιώτες συμμετείχαν στις σκυταλοδρομίες δρόμου και έδωσαν σκυτάλη στις συνεργασίες και την φιλανθρωπία, στηρίζοντας το έργο του Ορφανοτροφείου Βόλου.

Τα Volos Street Relays, που διοργάνωσαν Δήμος Βόλου και Ερμής θα μείνουν στην ιστορία και για δύο ξεχωριστές στιγμές. Τις 24 συμμετοχές - αριθμός ρεκόρ στα χρονικά του δρομικού κινήματος - ατόμων με κινητικές ιδιαιτερότητες, μέλη των σωματείων “Ιππόκαμπος” και “Αργοναύτες”, μεταξύ αυτών και της Παραολυμπιονίκη στη σκοποβολή, Δώρα Μούτσιου και την παρουσία ηλικιωμένων από το γηροκομείο Βόλου που έτρεξαν πλάι με τα μικρά παιδιά με ένα ξεχωριστό μήνυμα στα μπλουζάκια που φορούσαν. “Τρέχουμε για το μέλλον” ήταν το μήνυμα των μελών του γηροκομείου που κέρδισαν το θερμό χειροκρότημα των θεατών και όλων των συμμετεχόντων!

Τα Kids Relays έκλεψαν και πάλι την παράσταση! Περισσότερα από 600 παιδιά γέμισαν την παραλία του Βόλου με χαμόγελα και ζωντάνια. Διασκέδασαν με τη συμμετοχή τους, έκαναν περήφανους τους γονείς που παρακολουθούσαν και απελευθερώθηκαν αθλητικά μέσα στην πόλη τους σε μια πανέμορφη διαδρομή.

Παρόντες ως πρεσβευτές των Street Relays ήταν ο Νίκος Σκιαθίτης, Ολυμπιονίκης στην κωπηλασία, ο Στέργιος Παπαχρήστος, Παγκόσμιος Πρωταθλητής επίσης στην κωπηλασία, αλλά και η κωπηλάτρια, Τριανταφυλλιά Καλαμπόκα, Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Νέων.

“Όσο μεγαλώνουμε, θα πρέπει να μένουμε στην άκρη και να δώσουμε σκυτάλη στη νεολαία, στα νέα παιδιά, την απελευθέρωση στον αθλητισμό, την ευγενή άμιλλα και στο να προσφέρουμε όλοι μαζί. Είναι πολύ μεγάλη υπόθεση αυτό. Εμείς θα είμαστε εδώ κάθε χρόνο για να συμμετέχουμε και να δείχνουμε τον δρόμο στα νέα παιδιά”, επεσήμανε ο Νίκος Σκιαθίτης.

“Είναι μεγάλη μέρα για τον Βόλο, αλλά και για όλη την Ελλάδα, που περνάει δύσκολες μέρες. Ο κόσμος έχει ανάγκη από τέτοια αθλητικά γεγονότα, γιατί απευθερώνεται, χαλαρώνει και βλέπουμε χαμόγελα. Θέλουμε να πάρει τη σκυτάλη η νεολαία και να αθληθεί κόντρα στα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως χώρα”, τόνισε ο Στέργιος Παπαχρήστος.

Η Παραολυμπιονίκης, Δώρα Μούτσιου υπογράμμισε πως “ήταν μια ευκαιρία για να δείξουμε ότι ο Βόλος είναι μια αθλητική πόλη, ακόμα και για άτομα που έχουν κάποιου είδους αναπηρία. Στα χρόνια που ζούμε η κρίση μας έχει δημιουργήσει προβλήματα, όπως σε όλους. Η προσπάθεια, όμως, συνεχίζεται με τη στήριξη των δικών μας ανθρώπων”.

Νικήτρια ομάδας στις τετράδες ανδρών ήταν οι Road Runners (Βασίλης Σάμιος, Γιάννης Καλανδαρίδης, Παναγιώτης Ψάρρος, Γιώργος Παπασακελαρίου), στις τετράδες γυναικών οι Best For Ever (Κωνσταντίνα Τάκη, Αλίκη Καραγεωργοπούλου, Ιωάννα Καραγεωργοπούλου, Γιώτα Κερασιώτη), στις τετράδες μικτές η ομάδα ΣΔΥ Βόλου 3 (Κώστας Πανάτζας, Χριστίνα Κισονέγρη, Γιάννης Γκαβαρδίνας, Χρήστος Αθηναίος), στις δυάδες ανδρών οι Γιώργος Παπαχρήστος και Δημήτρης Καπετάνος, στις δυάδες γυναικών η Ειρήνη Χουλιάρα και η Ιωάννα Ράπτη και στις δυάδες μικτές η ομάδα των Γιώργου Μανούδη και Αφροδίτη Μαραϊδώνη.

Τα Volos Street Relays είναι πλέον ο μεγάλος αγώνας δρόμου του Βόλου και αποτέλεσαν την πέμπτη στάση της πανελλαδικής σειράς Βίκος Relays. Είχαν προηγηθεί η Ραφήνα, η Θεσσαλονίκη, η Κομοτηνή, τα Ιωάννινα και ακολουθεί ο μεγάλος τελικός αγώνας στον Πειραιά στις 16 Νοεμβρίου!

πηγή και φώτο, ΕΔΩ!

Αλλιώτικη "εκδρομή"!

Πηγαίνοντας νωρίτερα να πάρω το λινκ της Γιώτας, για να παραπέμψω το (προηγούμενο) τραγούδι, διάβασα και τη νέα ανάρτησή της, η οποία με παρέπεμπε στην ανάρτηση της Μάγδας, εδώ!
Έμεινα για ώρα εκεί, απόλαυσα την εκδρομή της στην Παναγία Πλατανιώτισσα, και άλλα, κι επειδή τα κουσούρια δεν κόβονται εύκολα, "έκλεψα" συμβολικά, τέσσερες φωτογραφίες!



Η Εκλησία (Πλάτανος) που με συγκλόνισε

και τα κλειστά παράθυρα του πατρικού της Γιώτας, ευχόμενη, γρήγορα ν' ανοίξουν διάπλατα και να την δω, μέσα απ' αυτά, να μας χαμογελάει!


Μ' αρέσει!

Κρατούμενο! Γέλασα!
Δώρο στην Γιώτα!
Ο δικός μου πήγε βόλτα, άκυρον! Άλλη μέρα!

" Βάλτον για ύπνο κι έλα!" Γιώργος Ζερβάκης!

Παρουσίαση βιβλίου του Ζαγοριανού συγγραφέα Νίκου Διαμαντάκου

Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΠΑΝΙΑΡΗΣ πρόσθεσε 2 νέες φωτογραφίες.
Παρουσίαση βιβλίου του Ζαγοριανού συγγραφέα Νίκου Διαμαντάκου
για τα μνημεία της Ζαγοράς
Το νέο πόνημα του Ζαγοριανού συγγραφέα και συνταξιούχου δάσκαλου με τίτλο: «Μνημεία και μνήμες από την ιστορία της Ζαγοράς (Πύργοι – Βρύσες – Ηρώα – Προτομές)» θα παρουσιασθεί τη Δευτέρα 10 Νοεμβρίου κα ώρα 19:00 μ.μ. στο δημοτικό κινηματοθέατρο ΑΧΙΛΛΕΙΟΝ στο Βόλο.
Η εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου διοργανώνεται από το Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου και την Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών σε συνεργασία με το Σύλλογο Ζαγοριανών Βόλου και το Κέντρο Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων.
Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με το χαιρετισμό του Δημάρχου Ζαγοράς – Μουρεσίου κ. Παναγιώτη Κουτσάφτη και στη συνέχεια χαιρετισμό θα απευθύνει η Πρόεδρος της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών κ. Μηλίτσα Καραθάνου. Η εκδήλωση θα συνεχιστεί με την προβολή αποσπάσματος ντοκιμαντέρ εστιασμένο στη Ζαγορά, παραγωγή του πρώην Δήμου Ζαγοράς που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο προγράμματος για τν τουριστική προβολή της περιοχής.
Το βιβλίο θα παρουσιάσουν ο Κώστας Λιάπης, ερευνητής και λαογράφος και ο Ζαγοριανός Αλέξανδρος Καπανιάρης, υπ. Διδάκτωρ Λαϊκού Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Τ.Π.Ε.. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την παρέμβαση του συγγραφέα ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης έχει ο Νίκος Τσούκας, Κοινοτάρχης Μακρινίτσας Πηλίου 1990-2002.
Η προσφορά του Νίκου Διαμαντάκου τιμάται καταρχήν από όλους τους φορείς της διοργάνωσης καθώς και από την ιδιαίτερη γενέτειρα του τη Ζαγορά. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Νίκος Διαμαντάκος έχει ένα πλούσιο συγγραφικό έργο που περιλαμβάνει δημοσιεύματα σε εφημερίδες και περιοδικά ιστορικού περιεχομένου. Άξιο αναφοράς όμως είναι το πλούσιο εκδοτικό του έργο που περιλαμβάνει πέντε σημαντικά πονήματα που αφορούν την περιοχή του Πουρίου και της Ζαγοράς. Ειδικά το πρώτο του βιβλίο «Το Πουρί, το πολύδροσο χωριό του Πηλίου» που εκδόθηκε το 1997 από την τότε Κοινότητα Πουρίου αποτελεί μέχρι σήμερα ένα σπάνιο εργαλείο στα χέρια των ερευνητών, φοιτητών και ενδιαφερόμενων που θέλουν να μελετήσουν την ιστορία του Πουρίου. Την εκκλησιαστική παράδοση της Ζαγοράς με τα σπάνια μνημεία και την παράδοση των κληρικών αποτυπώνονται στα άλλα δυο του βιβλία : Εκκλησίες και εξωκκλήσια της Ζαγοράς που εκδόθηκε το 2001 από τον Πολιτιστικό Οργανισμού του Δήμου Ζαγοράς και Ζαγοριανοί ιεράρχες και άλλοι κληρικοί που εκδόθηκε από το Δήμο Ζαγοράς το 2007. Ένα άλλο σημαντικό έργο του Νίκου Διαμαντάκου που τεκμηριώνει το πολύπλευρο έργο του στην τοπική ιστορία είναι το βιβλίο που κυκλοφόρησε το 2010 από το Δήμο Ζαγοράς με τίτλο «Τα σχολεία της Ζαγοράς από το 17ο μέχρι τον 21ο αιώνα».
Το νέο βιβλίο του Νίκου Διαμαντάκου που εκδόθηκε το 2014 από τον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου με τίτλο: «Μνημεία και μνήμες από την ιστορία της Ζαγοράς (Πύργοι – Βρύσες – Ηρώα – Προτομές)» έρχεται να φωτίσει τη σημαντική πολιτιστική κληρονομία της Ζαγοράς ως μιας ιστορικής πολίχνης της Μαγνησίας.
Στις τετρακόσιες εβδομήντα επτά σελίδες του νέου βιβλίου, χωρισμένο σε τέσσερις διακριτές ενότητες που αφορούν τα πυργόσπιτα της Ζαγοράς, τις περίτεχνες βρύσες, τα ηρώα και τις προτομές επιφανών Ζαγοριανών καταγράφονται στιγμές και όψεις της νεώτερης εποχής μιας κωμόπολης που έχει σημαδέψει με την ιστορία της τον πολιτισμό της Μαγνησίας.
Ο Νίκος Διαμαντάκος μέσα από την λεπτομερή και εξαντλητική του έρευνα αποκαλύπτει ένα άγνωστο έως σήμερα αρχιτεκτονικό θησαυρό της περιοχής που σχετίζεται με τα πυργόσπιτα και αρχοντικά της Ζαγοράς. Ο Διαμαντάκος συνδέει τις περιγραφές των οικημάτων με τους ιδιοκτήτες, το ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο της εποχής και αναδεικνύει το πλούσιο οικιστικό και πολιτιστικό περιβάλλον της Ζαγοράς. Επίσης καταγράφει με λεπτομερή τρόπο ένα σύνολο κρηνών και βρυσών της περιοχής το οποίο μπορεί να αποτελέσει στον μέλλον ένα σχετικό θεματικό δίκτυο. Ιδιαίτερη είναι και η εργασία του Νίκου Διαμαντάκου για τις προτομές επιφανών Ζαγοριανών που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα θυμίζοντας τις ευεργεσίες και την προσφορά των εύπορων Ζαγοριανών ευπατρίδων της εποχής σε όλη την Ελλάδα.
Ο Ν. Διαμαντάκος με το νέο του βιβλίου ξυπνάει ιστορικές μνήμες, ψηλαφίζει και συστηματοποιεί μαρτυρίες για μνημεία της Ζαγοράς που άλλα έχουν ξεχαστεί και άλλα περιμένουν την αξιοποίηση τους.
Ο αναγνώστης κρατώντας στο χέρι του αυτό το χρήσιμο και σημαντικό βιβλίο μπορεί να αναζητήσει μνήμες γνωστές και άγνωστες. Οι ντόπιοι Ζαγοριανοί μπορούν να πληροφορηθούν από το γενεαλογικό τους δέντρο … έως ένδοξες ιστορικές στιγμές καθώς και πρόσωπα που συνδέθηκαν με αυτό το χωριό.
Όλοι οι αναγνώστες της Μαγνησίας μπορούν να μάθουν αρκετά και να συμπληρώσουν τις γνώσεις τους για την ιστορία της Ζαγοράς που αποτελεί και κομμάτι της ιστορίας της Μαγνησίας.
Για το λόγο αυτό οι διοργανωτές καλούν όλους τους Δημότες Ζαγοράς – Μουρεσίου αλλά και κάθε Μαγνησιώτη πολίτη να τιμήσουμε ένα εθελοντή εργάτη της γνώσης όπως ο Νίκος Διαμαντάκος αλλά και να γίνουμε συνοδοιπόροι μιας ιστορικής μαρτυρίας κα καταγραφής για την τοπική ιστορία της περιοχής μας.








Στο μέλλον θα πληρώνουμε με likes

Στο μέλλον θα πληρώνουμε με likes

Μέσα στα επόμενα 60 δευτερόλεπτα θα έχετε διαβάσει περίπου 1 παράγραφο αυτού του κειμένου. Στο ίδιο διάστημα θα έχουν «ανέβει» 72 ώρες βίντεο στο YouTube, θα έχουν αναρτηθεί 216 χιλ. φωτογραφίες στο Instagram, θα έχουν σταλεί 204 εκατ. email, και η Amazon θα έχει κάνει online πωλήσεις ύψους 83 χιλ. δολαρίων.
Στην Ελλάδα τα νούμερα μιλούν από μόνα τους: Facebook: 5.871.015 λογαριασμοί, Twitter: 456.740, YouTube: 371.983, Blogs: 54.430, Websites: 548, Forum: 91 (Στοιχεία από: Νηρηίς, Sidebar Monitor, Social Media Zest, fooq Digital) Στην Ελλάδα τα νούμερα μιλούν από μόνα τους: Facebook: 5.871.015 λογαριασμοί, Twitter: 456.740, YouTube: 371.983, Blogs: 54.430, Websites: 548, Forum: 91 (Στοιχεία από: Νηρηίς, Sidebar Monitor, Social Media Zest, fooq Digital) Κι όλα αυτά μέσα σε ένα μόλις «διαδικτυακό» λεπτό, αποδεικνύοντας πως τα social media δεν είναι μόδα, αλλά μια κοσμοϊστορική αλλαγή για την οικονομία και την κοινωνία.
Οδεύουμε μήπως προς μια κοινωνία που αντί για χρήματα θα πληρώνουμε με likes; Τα social media είναι το «νέο πετρέλαιο», είναι η βιομηχανική επανάσταση του αιώνα μας, η νέα γλώσσα του 21ου αιώνα, είναι μερικά μόνο από τα σχόλια που ακούστηκαν στην ημερίδα για τα social media, που διοργάνωσε πρόσφατα η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία i-Dialogue σε συνεργασία με το Europe Direct City of Athens. Η ημερίδα με θέμα «Social Media: Life is Social, Business Τοο!» έλαβε χώρα στο Europe Direct City of Athens με την υποστήριξη του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Ε.Β.Ε.Α.
Εταιρείες και πολιτικοί, ειδησεογραφικά πρακτορεία, διάσημοι και «προσωπικότητες» του Διαδικτύου, όλοι χρησιμοποιούν τα social media προκειμένου να προωθήσουν τα προϊόντα τους, που πολλές φορές είναι οι... ίδιοι. Ο,τι συμβαίνει στο Twitter (με άνω των 270 εκατ. ενεργών χρηστών μόνο τον Οκτώβριο) καθορίζει την ειδησεογραφία σε όλα τα κορυφαία μίντια. Οι 343 εκατ. και 300 εκατ. ενεργοί χρήστες των Google+ και Linkedin αντίστοιχα, αποτυπώνουν περαιτέρω τη δυναμική των κοινωνικών δικτύων. Αραβική άνοιξη, διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ, απαγωγές μαθητών στο Μεξικό, επαναστάσεις και αποκαλύψεις, όλα «περνούν» από τα social media, ενώ παράλληλα, ο έλεγχος και η παρακολούθηση των πολιτών γίνονται πιο εύκολα για την εξουσία.
Facebook, ο ηγέτης
Ο «βασιλιάς» των social media δεν είναι άλλος από το Facebook, η επιρροή του οποίου φαίνεται από την παγκόσμια δυναμική του: το γ' τρίμηνο του 2014 ο αριθμός των ενεργών χρηστών του άγγιξε τα 1,35 δισεκατομμύρια το μήνα, ενώ καθημερινά συνδέονται πάνω από 860 εκατ. άνθρωποι. Οσο για τη χώρα μας, υπάρχουν πάνω από 4,5 εκατ. Ελληνες χρήστες που κάνουν login τουλάχιστον μία φορά το μήνα. Στην πραγματικότητα, το 75-80% αυτών είναι κάθε μέρα στο Facebook. Το 73% των Ελλήνων άλλωστε είναι χρήστες του Διαδικτύου, με το 52% εξ αυτών να χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα.
Το πιο αναπτυσσόμενο στην Ελλάδα κοινωνικό δίκτυο είναι τα τελευταία 2 χρόνια το Linkedin, που έχει ξεπεράσει τους 900 χιλ. συνδρομητές, το 24% δηλ. των Ελλήνων χρηστών του Internet. Ο κύριος λόγος της ανάπτυξης είναι φυσικά η ανεργία, καθώς όλο και περισσότερες εταιρείες που αναζητούν εργαζομένους, χρησιμοποιούν το Linkedin για μια πρώτη επαφή.
Αυτό που ενδιαφέρει όμως τις εταιρείες, τους πολιτικούς και τους σελέμπριτι είναι ότι 7 στους 10 Ελληνες έχουν κάνει ή/και πρόκειται να κάνουν κάποιο like, να ακολουθήσουν μια προϊοντική σελίδα, άρα είναι υποψήφιοι «πελάτες». Ετσι, άνθηση γνωρίζει το social media marketing με την ανάλυση των big data, τεράστιων σε ποσότητα και περίπλοκων σε ποιότητα δεδομένων, με στόχο την ανάπτυξη επικοινωνιακού πλάνου για ένα προϊόν.

Big Brother και Social Media

Πολιτικοί και εταιρείες χρησιμοποιούν «άβαταρ» (δηλαδή ψεύτικους λογαριασμούς) στα κοινωνικά δίκτυα, προκειμένου να προσεγγίσουν ως «φίλοι» υποψήφιους πελάτες και ψηφοφόρους
Με την ανάπτυξη των social media τα τελευταία χρόνια, ήρθε και η εμπορική εκμετάλλευσή τους, όπως και η παρακολούθηση από διεθνείς μυστικές υπηρεσίες και κυβερνήσεις. Πολύς λόγος έχει γίνει άλλωστε για το εκούσιο «φακέλωμα» των χρηστών στο μακράν πιο δημοφιλές και πιο «εξωστρεφές» κοινωνικό δίκτυο, το Facebook.
Το ζήτημα της online μαζικής επιτήρησης ξεκίνησε από τον Εντουαρντ Σνόουντεν, που εργαζόταν για τη NSA και τη CIA, και τον Ιούνιο του 2013 διέρρευσε στον Τύπο απόρρητες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα μαζικής παρακολούθησης που εφαρμόζουν οι αμερικανικές και βρετανικές κυβερνήσεις. Η Privacy International, Liberty, η Διεθνής Αμνηστία και άλλες ομάδες ανθρώπινων δικαιωμάτων έχουν φέρει ενώπιον του δικαστηρίου εξουσιών έρευνας (ΙΡΤ) καταγγελίες πολιτών κατά των υπηρεσιών πληροφοριών. Πρόσφατα στη Βρετανία, σάλο προκάλεσε έκθεση της Αντιτρομοκρατικής που ούτε λίγο ούτε πολύ καθιστούσε νόμιμη την παρακολούθηση χρηστών σε αναζητήσεις τους στο Google, το Facebook, το Twitter και το YouTube, καθώς και τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, επειδή θεωρούνται «εξωτερικές επικοινωνίες».
Είναι γνωστό και αμφιλεγόμενο ως πρακτική πως πολυεθνικές κυρίως εταιρείες -και στην Ελλάδα- ελέγχουν τη διαδικτυακή παρουσία των υποψήφιων εργαζομένων αλλά και των υπαλλήλων τους. Μέχρι και φημισμένα πανεπιστήμια παρακολουθούν τους φοιτητές τους. Συγκεκριμένα, στο στόχαστρο μπήκε πρόσφατα το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, που αναζήτησε στα social media και επέβαλε ανάλογες κυρώσεις σε φοιτητές που ήπιαν πολύ και έκαναν ζημιές μετά την εξεταστική.
Πολιτικοί και εταιρείες χρησιμοποιούν «άβαταρ» (δηλαδή ψεύτικους λογαριασμούς) στα κοινωνικά δίκτυα, προκειμένου να προσεγγίσουν ως «φίλοι» υποψήφιους πελάτες και ψηφοφόρους. Γνώστες μάλιστα του χώρου υπολογίζουν τα άβαταρ στο 10-20% των φίλων του κάθε χρήστη στο Facebook. Επιπλέον, εταιρείες social media marketing αναλύουν όχι μόνο big data, αλλά και φωτογραφίες που αναρτώνται σε δίκτυα όπως το Instagram και το Flickr, προκειμένου να πετύχουν «στοχευμένη» διαφήμιση.
Παράλληλα, επιτήδειοι χάκερ εκμεταλλεύονται τα προσωπικά δεδομένα για ίδιον όφελος, υποκλέπτοντας αριθμούς λογαριασμών, βιντεάκια ιδιαίτερων στιγμών και φωτογραφίες. Στην Ελλάδα, πάντως, για οποιαδήποτε παραβίαση μπορεί κάποιος να απευθυνθεί στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.
πηγή

Τρέχουν σήμερα για το Ορφανοτροφείο

Τρέχουν σήμερα για το Ορφανοτροφείο ~ ΣΚΥΤΑΛΟΔΡΟΜΙΑ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑΣ


Τρέχουν σήμερα για το Ορφανοτροφείο ~ ΣΚΥΤΑΛΟΔΡΟΜΙΑ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑΣ            Στην παραλία του Βόλου στις 10.30 το πρωί 
Σκυταλοδρομία φιλανθρωπίας θα πραγματοποιηθεί σήμερα Κυριακή 2 Νοεμβρίου στην παραλία του Βόλου, η οποία θα ξεκινήσει στις 10.30 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στη 1.30 το μεσημέρι. Στόχος της σκυταλοδρομίας είναι η ενίσχυση του Ορφανοτροφείου Βόλου.
Ουσιαστικά σήμερα θα διεξαχθεί μια μεγάλη γιορτή για την πόλη στην οποία θα γίνουν αγώνες σκυταλοδρομίας 2 Χ 4 χιλιομέτρων και 4 Χ 2 χιλιομέτρων στην παραλία του Βόλου. Οι πολίτες της Μαγνησίας θα έχουν την ευκαιρία να αθληθούν, να ανταγωνιστούν και να συναγωνιστούν, μέσα από τους πρωτότυπους αυτούς αγώνες που καλλιεργούν το ομαδικό πνεύμα.
Οι Βολιώτες που θα συμμετέχουν στα Street Relays θα τρέξουν όχι μόνο για την διασκέδαση και την ψυχαγωγία τους, αλλά και να για να προσφέρουν βοήθεια υλική και όχι μόνο στα μικρά παιδιά του Ορφανοτροφείου.
Στόχος είναι μέσα από τα Volos Street Relays όχι μόνο να ενισχυθεί οικονομικά το Ορφανοτροφείο Βόλου (θα δοθεί το 50% των εσόδων) σε καιρούς πολύ δύσκολους, αλλά κυρίως να προβληθεί και να γίνει ευρέως γνωστό το έργο που συντελείται εκεί για τους συνανθρώπους μας, για μικρά παιδιά.
Η σειρά Βίκος Relays δίνει σκυτάλη στους Βολιώτες για το Ορφανοτροφείο Βόλου και η ανταπόκριση θα είναι τεράστια για ένα ίδρυμα που μετράει σχεδόν έναν αιώνα ζωής. «Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για όλους τους Βολιώτες να δείξουμε τον φιλανθρωπικό χαρακτήρα μας μέσα από μια αθλητική δραστηριότητα, ένα αθλητικό γεγονός που όμοιό του δεν θα έχει ξαναγίνει στην πόλη μας. Πραγματικά χαιρόμαστε ιδιαίτερα που μέσω των Street Relays θα στηριχθεί το Ορφανοτροφείο και θέλουμε μέσα από αυτόν τον πρωτότυπο αγώνα στην παραλία του Βόλου να διαδοθεί το έργο που γίνεται εκεί και ο καθημερινός αγώνας για να παρέχουμε στα παιδιά μας όλα όσα χρειάζονται σε όλα τα επίπεδα» τόνισε η πρόεδρος της Φιλόπτωχου Αδελφότητας Βόλου κ. Ελένη Κοπάνου, που σκοπό έχει να στηρίζει με κάθε τρόπο το Ορφανοτροφείο Βόλου.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι από το 1914 το Ορφανοτροφείο Βόλου είναι αναγνωρισμένο και δικαστικώς και λειτουργεί εδώ και 100 χρόνια προσφέροντας βοήθεια στο συνάνθρωπο, σε μικρά παιδιά. Ρόλος του Ορφανοτροφείου είναι η φιλοξενία παιδιών (αγόρια και κορίτσια) ηλικίας 6-18 ετών, ορφανά και από τους δύο γονείς ή μόνο από τον πατέρα ή μόνο από την μητέρα, εγκαταλειμμένα, άπορα, από χωρισμένους γονείς. Στη σκυταλοδρομία θα συμμετέχει και ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Βόλου.