Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

Εκκληση: Μία προσευχή από όλη την Ελλάδα για τους ναυαγούς αδελφούς

Εκκληση: Μία προσευχή από όλη την Ελλάδα για τους ναυαγούς αδελφούς

Εκκληση: Μία προσευχή από όλη την Ελλάδα για τους ναυαγούς αδελφούς
Το ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟ ΒΗΜΑ καλεί όλο τον κόσμο να υψώσει τα χέρια στον ουρανό για μία θερμή ευχή για τους 300 και πλέον εναπομείναντες επιβάτες  του πλοίου «Norman Atlantic», στο οποίο εκδηλώθηκε φωτιά στις 4.00 τα ξημερώματα, ενώ έπλεε σε διεθνή χωρικά ύδατα, 45 ναυτικά μίλια ανοιχτά της Κέρκυρας.
Ευχόμαστε η Παναγία κι ο Αη Νικόλας να σώσουν τους εναπομείναντες ναυαγούς. Είναι συγκλονιστιική η μαρτυρία ενός νεαρού άνδρα που ακούσαμε σε τηλεοπτικό σταθμό :΄΄ Ολοι είμαστε εδώ μαζεμένοι για να ζεσταθούμε και προσευχόμαστε για να σωθούμε, ένα μικρό αγοράκι ρώτησε την μητέρα του με λιγμούς: Μαμά θα μας σώσει ο Θεός;......''
Το ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΙΚΟ ΒΗΜΑ από τις πρώτες πρωϊνές ώρες ενημέρωσε πολλούς Αγιορείτες πατέρες να προσευχηθούν  για την σωτηρία των συνανθρώπων μας. Μοναχοί έσπευσαν σε θααυματουργές εικόνες και προσευχότανε και ανάβανε λαμπάδες ενώ άλλοι έκαναν κομποσχοίνι.
πηγή
 

Πάνω από 5.000 Άγιοι Βασίληδες στους δρόμους των Χανίων

Πάνω από 5.000 Άγιοι Βασίληδες στους δρόμους των Χανίων

Πέντε χιλιάδες 'Αγιοι Βασίληδες πλημμύρησαν τους κεντρικούς δρόμους των Χανίων το Σάββατο το μεσημέρι.

Για 4η συνεχή χρονιά το Σωματείο Santa Run, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Χανίων και την Πολιτιστική Επιχείρηση του δήμου, διοργάνωσαν το 4ο Santa Run , για την οικονομική ενίσχυση των συλλόγων Κ.Η.Φ.Α.ΑΜΕΑ, ΕΛΕΠΑΠ, ΚΗΦΑΠ, ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ , που ασχολούνται με παιδιά της πόλης τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

Η συμμετοχή φέτος παρά τον άστατο καιρό ξεπέρασε κάθε προσδοκία.'Ανθρωποι κάθε ηλικίας ,οικογένειες με μωρά σε καροτσάκια κρατώντας κόκκινα μπαλόνια και με σφυρίχτρες στο στόμα έκαναν τον γύρο της πόλης.

Σε όλο το μήκος της διαδρομής που έγινε υπό τους ήχους της μουσικής από 15 μουσικούς παραγωγούς των Χανίων , καταστηματάρχες της πόλης πρόσφεραν γλυκά και σοκολάτες στους συμμετέχοντες ενώ προσφερόταν μπύρες χωρίς αλκοόλ.

Το Santa Run πραγματοποιήθηκε φέτος για πρώτη φορά μεσημέρι. και σαν ιδέα υλοποιήθηκε για πρώτη φορά, στα Χανιά, το 2011.

Την πρώτη χρονιά της διοργάνωσης συμμετείχαν 400 'Αγιοι Βασίληδες.

Το 2012 έφτασαν τους 1500 και το 2013 3000, παρά τις εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Το Santa Run είναι μία γιορτινή, φιλανθρωπική διοργάνωση, παρωδία του γνωστού Santa Run που διοργανώνεται σε διάφορες πόλεις του κόσμου, κάθε Δεκέμβριο. Πρόκειται για ένα δρόμο περπατήματος μέσα στην πόλη με στολές ΄Αϊ Βασίλη και πολλά κεράσματα από τα καταστήματα της διαδρομής.

Επίσημη χρονομέτρηση και κατατακτήριες θέσεις δεν υπάρχουν. Στο Santa Run είναι όλοι κερδισμένοι γιατί προσφέρουν σε παιδιά που έχουν ανάγκη. Με την ολοκλήρωσή του διοργανώθηκε πάρτυ στην αυλή του Α΄Γυμνασίου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
πηγή

Σόιμπλε: Η Γερμανία χρειάζεται τη μετανάστευση

Σόιμπλε: Η Γερμανία χρειάζεται τη μετανάστευση

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε πως η μετανάστευση είναι καλή για τη χώρα και πως οι πολιτικοί πρέπει να εξηγήσουν καλύτερα πως όλοι έχουν να κερδίσουν απ' αυτή, ως απάντηση στην άνοδο ενός νέου κινήματος που αντιτίθεται στην εισροή μουσουλμάνων μεταναστών.

Ο αριθμός των ανθρώπων που ζητούν άσυλο στη Γερμανία, πολλοί από τους οποίους προέρχονται από τη Συρία, υπερδιπλασιάσθηκε φέτος φθάνοντας περίπου τις 200.000 ενώ η καθαρή μετανάστευση βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και δύο δεκαετίες.

Πολλοί Γερμανοί ανησυχούν για τα σχετικά κόστη, καθώς και ότι οι πρόσφυγες τους παίρνουν τις δουλειές.

Η ξαφνική άνοδος του κινήματος PEGIDA (Πατριώτες Ευρωπαίοι Εναντίον του Εξισλαμισμού της Δύσης), που την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιησε μια συγκέντρωση 17.500 ανθρώπων κατά των μεταναστών στην ανατολική πόλη της Δρέσδης, έχει υποχρεώσει βουλευτές να δώσουν κάποια απάντηση.

"Ο κόσμος είναι περισσότερο ανοικτός και η μετανάστευση βοηθάει όλους.

Όπως ακριβώς εμείς χρησιμοποιήσαμε εκατομμύρια πρόσφυγες και εκδιωχθέντες μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο για να την ανοικοδόμηση ... έτσι χρειαζόμαστε και σήμερα τη μετανάστευση", δήλωσε ο Σόιμπλε προς την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας "Μπιλντ" όταν ερωτήθηκε για τη δημοτικότητα του PEGIDA.

Το θέμα της μετανάστευσης έχει ανέβει στη γερμανική πολιτική ατζέντα. Μερικά μέλη του συντηρητικού συνασπισμού της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ ανησυχούν ότι υπάρχει κίνδυνος να χάσουν ψήφους αν δεν απαντήσουν στους φόβους των πολιτών.

Ψηφοφόροι έχουν ήδη τιμωρήσει κυβερνήσεις σε αρκετές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, περιλαμβανομένων της Βρετανίας και της Σουηδίας, επειδή δεν έχουν αντιμετωπίσει το πολύ φορτισμένο θέμα της μετανάστευσης.

"Φυσικά πρέπει να ζούμε μαζί με μετανάστες. Αυτό θα αλλάξει την καθημερινή ζωή μας, αλλά δεν θα την κάνει χειρότερη, ως επί το πλείστον θα την βελτιώσει", πρόσθεσε ο Σόιμπλε, ο οποίος είναι μέλος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Μέρκελ.

Ο Σόιμπλε δήλωσε ακόμη πως οι πολιτικοί πρέπει να εξηγούν καλύτερα τις αλλαγές στην καθημερινή ζωή και επανέλαβε σχόλια που έκανε αυτή την εβδομάδα ο πρόεδρος Γιόαχιμ Γκάουκ λέγοντας πως ο κόσμος δεν πρέπει να φοβάται.

"Ο κόσμος έχει δίκιο να φοβάται την ισλαμιστική τρομοκρατία. Όχι όμως το ισλάμ", τόνισε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
πηγή

ΤΙ ΑΠΟΘΗΚΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΣΤΑΣΗΣ ΠΛΗΡΩΜΩΝ

Αχρείαστα να είναι...

ΤΙ ΑΠΟΘΗΚΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΣΤΑΣΗΣ ΠΛΗΡΩΜΩΝ



1)ΖΥΜΑΡΙΚΑ ΠΟΥ ΒΡΑΖΟΥΝ ΓΡΗΓΟΡΑ
2)ΓΚΑΖΑΚΙΑ(ΤΟ EL GRECO,ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΓΕΘΟΣ)
3)ΟΣΠΡΙΑ
4)ΠΑΞΙΜΑΔΙΑ
5)ΚΟΡΝ ΦΛΕΗΚΣ
6)ΚΟΝΣΕΡΒΕΣ
7)ΣΠΙΡΤΑ-ΑΝΑΠΤΗΡΕΣ(Ή ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΣΠΙΝΘΗΡΑ)
8)ΧΑΡΤΙ ΥΓΕΙΑΣ
9)ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ
10)ΣΕΡΒΙΕΤΕΣ-ΧΑΡΤΟΒΑΜΒΑΚΑΣ
11)ΡΥΖΙ-ΠΙΛΑΦΙ
12)ΒΕΝΖΙΝΗ ΣΤΑ ΕΙΔΙΚΑ ΜΠΙΤΟΝΙΑ
13)ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ ΓΙΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ Ή ΗΛΙΑΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ
14)ΦΑΚΟΣ+ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ
15)ΕΛΙΕΣ
16)ΛΑΔΙ
17)ΚΑΦΕΣ
18)ΖΑΧΑΡΗ
19)ΚΑΚΑΟ ΙΟΝ(ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ)
20)ΚΟΥΒΕΡΤΟΥΡΑ ΙΟΝ Ι ΚΙΛΟ(ΜΕΓΑΛΗ)
21)ΤΥΡΙ ΜΥΖΗΘΡΑ ΞΕΡΟ ΠΟΥ ΝΑ  ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΙΡΟ ΕΚΤΟΣ ΨΥΓΕΙΟΥ
22)ΕΙΔΗ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ(ΣΑΠΟΥΝΙΑ ΚΛΠ)
23)ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ
24)ΤΟΜΑΤΟΠΟΛΤΟΣ
25)ΓΑΛΑ ΕΒΑΠΟΡΕ
26)ΜΑΡΜΕΛΑΔΕΣ-ΓΛΥΚΑ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ
27)ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ ΣΕ ΑΕΡΟΣΤΕΓΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ
28)ΞΥΡΑΦΑΚΙΑ
29)ΦΥΤΙΛΙΑ ΓΙΑ ΚΑΝΤΗΛΙ ΝΕΡΟΥ-ΛΑΔΙΟΥ
30)ΚΑΦΕΣ
31)ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ(ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΑΧΑΝΙΚΑ-ΦΡΟΥΤΑ, ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕ  ΜΙΑ ΚΑΘΕ 2Η ΜΕΡΑ)
32)ΤΡΑΧΑΝΑΣ
33)ΧΥΛΟΠΙΤΕΣ
34)ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ ΜΥΡΩΔΙΚΑ
35)ΒΟΤΑΝΑ
36)ΜΕΛΙ
37)ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΑ ΠΟΤΑ(ΒΟΤΚΑ,ΚΟΝΙΑΚ)
38)ΠΟΔΗΛΑΤΟ
39)ΣΥΝΕΡΓΑ ΡΑΠΤΙΚΗΣ
40)ΤΣΙΓΑΡΑ Ή ΚΑΠΝΟ
41)ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ ΟΙΚΙΑΚΑ
42)ΦΑΡΚΑΚΕΙΟ: ΠΑΥΣΙΠΟΝΑ-ΑΝΤΙΠΥΡΕΤΙΚΑ, ΑΝΤΙΒΙΩΣΕΙΣ, ΒΑΜΒΑΚΙ, ΓΑΖΕΣ, ΙΩΔΙΟ, ΜΠΕΤΑΝΤΙΝ, ΒΡΟΓΧΟΔΙΑΣΤΑΛΤΙΚΟ, ΦΑΡΜΑΚΑ ΓΙΑ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ, ΦΑΡΜΑΚΑ ΓΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ(ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ, ΣΑΚΧΑΡΟ ΚΛΠ), ΑΝΤΙΜΥΚΗΤΙΑΚΗ ΣΚΟΝΗ Π.Χ.APABOXYN.
***ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΗΞΗΣ***
OΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
Τι πρέπει να προσέξουμε :
Εύχομαι ποτέ να μη ζήσουμε τέτοιες στιγμές και να διαβάζουμε όλοι αυτήν την ανάρτηση μετά απο 5 χρόνια και να γελάμε με τους φόβους μας, αλλά…. δε θα νοιώθατε καλύτερα σε αυτή την καταστροφική περίπτωση αν είχατε 5 κιλά μακαρόνια στο ράφι της κουζίνας ;Με λίγα λόγια είναι εύκολο σήμερα να κάνουμε ένα στοκ βασικών τροφίμων και χρήσιμων πραγμάτων στο σπίτι μας, τα οποία θα μας βοηθούσαν να επιβιώσουμε για 2-3-x μήνες στην περίπτωση που δεν υπάρχει τίποτα άλλο στον έξω κόσμο.
Τον κατάλογο που ακολουθεί τον ονομάζω οδηγό επιβίωσης σε συνθήκες χάους και θα τον εμπλουτίζω κατά καιρούς με τις διάφορες ιδέες μου. Οποιαδήποτε καλή δική σας ιδέα είναι ευπρόσδεκτη.
Τα κριτήρια για να μπει κάτι σε αυτή τη λίστα είναι (ειδικά για τα τρόφιμα είναι):
- Να έχει μικρό όγκο και μεγάλη θρεπτική αξία (ένα λάχανο- wrong! Mια πλάκα σοκολάτα – good ! )
- να αποθηκεύται εύκολα για μεγάλο διάστημα (συσευασμένα τρόφιμα και κονσέρβες).
- Να μη σαπίζει ή αλλοιώνεται εύκολα ( πχ φρέσκα φρούτα)
- να μη χρειάζεται ψυγείο για τη συντήρησή του
- να μαγειρεύται εύκολα, γρήγορα και απλά χωρίς μεγάλη κατανάλωση ενέργειας. Το ιδανικό θα ήταν να τρώγεται απευθείας με το άνοιγμα της συσκευασίας (πχ κονσέρβες, σοκολάτες κτλ)
- αποθηκεύστε τρόφιμα που τρώτε στην καθημερινότητά σας και είδη που χρησιμοποιείτε ούτως ή άλλως. Έτσι αφενώς θα ανακυκλώνετε τις προμήθειές σας καταναλώνοντας τις παλιότερες κι αφετέρου δε θα βρεθείτε μ’ ένα σωρό άχρηστα πράγματα και να με βρίζετε στο τέλος :)
ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
Α. ΝΕΡΟ

Χωρίς νερό μπορούμε να ζήσουμε 2-3 ημέρες (τα νούμερα πάντα με κάποια επιφύλαξη).
Εξασφαλίστε τη δυνατότητα να αποθηκεύετε πόσιμο νερό σε πλαστικά δοχεία ( δε σπάνε).
Υπολογίστε ότι ένα άτομο χρειάζεται να πιει περίπου 2 λίτρα υγρά τη μέρα κατά μέσο όρο.
Βάλτε στα μπαλκόνια σας μεγαλύτερα πλαστικά δοχεία ( των 60-100 λίτρων) μαύρα (για να μην αλλοιώνεται το νερό από το φως κι αναπτύσσονται μικροοργανισμοι και βούρκος). Στην Πειραιώς, στην Εθνική οδό, αλλά κι αλλού υπάρχουν βιοτεχνίες που πουλάνε τέτοια πλαστικά βαρέλια.
Θα επανέλθω με οδηγίες για τη χλωρίωση του νερού, κάτι που σκοτώνει τα μικρόβια και κάνει το νερό πόσιμο.
Β. ΤΡΟΦΙΜΑ

Χωρίς τροφή μπορούμε να ζήσουμε μερικές εβδομάδες (έως 50 ημέρες – τα νούμερα πάντα με κάποια επιφύλαξη). Η τροφή όχι μόνο μας κρατάει στη ζωή, αλλά μας δίνει και καλή διάθεση κι όρεξη για δράση. Στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της πρώην ΕΣΣΔ, λέγεται ότι σκόπιμα υποσιτίζανε τους πολιτικούς κρατουμένους για να έχουν χαμηλό ηθικό και να μην έχουν ικανότητα για σωστή σκέψη και δράση (οι δε Ναζί απλά άφηναν τους δύστυχους κρατούμενους να λιμοκτονήσουν).
Υπολογίστε ότι ο άνθρωπος για να ζήσει θέλει τουλάχιστον 1000 θερμίδες τη μέρα και σκεφτείτε ότι μια πλάκα σοκολάτας 100 gr έχει περίπου 500-600 θερμίδες.
Εδώ να προσθέσω ότι δεν έχω ειδικές γνώσεις πάνω στο θέμα (δλδ πόσες είναι ακριβώς οι ελάχιστες θερμίδες και τι θερμιδική αξία έχουν όλα τα τρόφιμα, οπότε βάλτε κι εσείς λίγο γκουγκλάρισμα όπου έχετε απορίες…Πάντως πάνω στο πακέτο των πτιμπέρ στο σούπερ μάρκετ γράφει ότι ο μέσος ενήλικας θέλει 2000 θερμίδες τη μέρα κατά μέσο όρο. Και στο ασανσέρ μου γράφει ότι ο μέσος ενήλικας ζυγίζει 75 κιλά).
Παρατηρείστε ότι από τη λίστα λείπει το αλεύρι γιατί η παρασκευή ψωμιού στο σπίτι είναι χρονο- κι ενεργοβόρα, ενώ εμάς ενδιαφέρει το εύκολο-γρήγορο αποτέλεσμα. Επίσης, αν υπάρξει δελτίο τροφίμων σε περιόδους αναταραχής, αυτό που σίγουρα μοιράζεται είναι τουλάχιστον λίγο ψωμί.
1. Βιταμίνες : επειδή τα περισσότερα συσκευασμένα τρόφιμα δεν έχουν τις απαραίτητες ποσότητες βιταμινών, αγοράστε πολυβιταμίνες σε χάπια και πίνετε ένα χάπι κάθε 2-3 μέρες. Δε θέλουμε ούτε να πάθετε σκορβούτο, ούτε να θαμπώσουν τα μαλλιά σας, ούτε να κάνετε μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια ! Από την άλλη δε θα παίζετε τένις, ούτε θα κάνετε extreme sports, οπότε δεν είναι ανάγκη να κάνουμε και τις φαρμακοβιομηχανίες πλούσιες.
2. Λάδι : Νομίζω ότι η καλύτερη λύση είναι το ελαιόλαδο ( 2η επιλογή το αραβοσιτέλαιο και σίγουρα όχι τα σπορέλαια-μηχανόλαδα….) Δυο κουταλιές τουλάχιστον της σούπας ελαιόλαδο ανά άτομο την ημέρα δίνουν τα καλύτερα λιπαρά για το σώμα μας. Διαλέξτε συσκευασίες 5 λίτρων, είναι οι πιο πρακτικές. Υπολογίστε και μαγειρικά λίπη αν θέλετε για το μαγείρεμα (τύπου φυτίνη, μινερβίνη).
3. Ζυμαρικά : μακαρόνια, παστα-κριθαράκι κτλ. Εδώ προσέξτε ότι το απλό μακαρόνι θέλει περίπου 8 λεπτά βράσιμο, ενώ το κριθαράκι ας πούμε, θέλει σχεδόν 15-17 λεπτά, δλδ το διπλάσιο ποσό ενέργειας !
4. Σοκολάτα: πλάκες μαύρης σοκολάτας υγείας των 100 gr (= 600 θερμίδες ! ) είναι η καλύτερη επιλογή. Αλλά δε βαριέστε…πάρτε ό,τι σοκολάτα σας κάνει κέφι! Η φτώχια θέλει καλοπέραση….
5. Ξηροί καρποί : κι αυτοί έχουν ψηλή θερμιδική αξία και πολύτιμα ιχνοστοιχεία. Φυστίκια, φουντούκια, αμύγδαλα, καρύδια κτλ. Υπάρχουν χονδρέμποροι που τα πουλάνε σε συσκευασίες με κενό αέρος κι έτσι διατηρούνται αναλλοίωτα για πολύ καιρό. Στην κατηγορία αυτή μπαίνουν και τα αποξηραμένα-ψημένα σύκα.
6. Γάλα : αν είναι δυνατόν να λείπει το εβαπορέ γάλα από τη λίστα μας ! (Ακόμη θυμάμαι τη μάνα μου να γυρίζει με την κούτα το γάλα, λαχανιασμένη αλλά θριαμβεύτρια, από το σουπερμάρκετ επί Τσέρνομπιλ). Ιδιαίτερα χρήσιμο σε οικογένειες με παιδάκια.
7. Κονσέρβες : πάρτε οπωσδήποτε κονσέρβες με ζαμπόν. Θα σας δώσουν ένα παράγωγο κρέατος, που τρώγεται πανεύκολα με το άνοιγμα της κονσέρβας.
8. Συσκευασμένο ρύζι σε πακέτα του μισού κιλού.
9. Αλάτι, πιπέρι, ξύδι, λεμονάκι κι ότι άλλα καρυκεύματα θέλετε.
10. Καφές – ζάχαρη – αφεψήματα (βότανα, τσάγια κτλ)

Ιδανικός είναι ο καφές τύπου νεσκαφέ, ή οποιοσδήποτε άλλος που φτιάχνεται στο χέρι ή δεν απαιτεί βράσιμο, φίλτρα, ειδική καφετιέρα κτλ
11. Μπισκότα
Περιφρονείστε τα πανάκριβα και …χτυπείστε τύπου Πτι-μπερ ή Μιράντα. Το κλασικό πακέτο των Πτι-μπερ έχει 225 gr βάρος και δίνει 1000 θερμίδες, τις ίδιες θερμίδες δίνουν και τα Μιράντα.
Γ. ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ
1. Σαπούνια
Βρείτε από τις ειδικές αποθήκες χαρτικών-απορρυπαντικών 5κιλες συσκευασίες υγρό σαπούνι για τα χέρια. Κοστίζουν γύρω στα 5 ευρώ (τσάμπα ! ) και κρατάνε πολύ.
Για το σώμα σας όμως διαλέξτε σαπούνια ή αφρόλουτρα που ξέρετε ήδη, για να αποφύγετε ανεπιθύμητες δερματικές αλλεργίες. Σε αυτές τις αποθήκες χονδρικής όμως θα βρείτε τις αγαπημένες σας εταιρείες σε πολύ καλύτερες τιμές από το σούπερ μάρκετ.
2. Οινόπνευμα ( οι λοσιον 70% οινόπνευμα στο σουπερμάρκετ κάνουν και για αφτερσέιβ ! Το καθαρό οινόπνευμα είναι πανάκριβο…)
3. Ξυραφάκια ξυρίσματος – αφρος ξυρίσματος (είπαμε πεινασμένοι, αλλά όχι και μπίχλες ! )
4. Σαμπουάν
5. Οδοντόκρεμες
6. Χαρτί υγείας (ναι γελάστε….να δώ τι θα καταφέρετε με τις …εφημερίδες και το γυαλιστερό χαρτί του Τηλεθεατή….)
7. Προφυλακτικά ( είπαμε…η φτώχια θέλει καλοπέραση ).
8. Απορρυπαντικά για πλύσιμο στο χέρι.
9. Χλωρίνη. Διαλέξτε την απλή χωρίς αρωματικά ή άλλα χημικά πρόσθετα χλωρίνη του εμπορίου για να μπορείτε να την χρησιμοιποιείτε και για τη χλωρίωση του νερού σας αν χρειαστεί.
Οι γυναίκες ό,τι άλλο θεωρούν απαραίτητο.
Δ. ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ
Εάν το κράτος μπορεί και παρέχει ηλεκτρικό ρεύμα, έστω και λίγες ώρες τη μέρα, αυτό είναι καλή λύση, αφού θα μπορείτε να χρησιμοποιείτε την πανάκριβη ηλεκτρική κουζίνα σας με τις κεραμικές εστίες και τα 26 προγράμματα για το βράσιμο των αυγών (…μόνο..)(και κόστισε στον πατέρα σας όσο 5000 εμβόλια για τα φτωχά παιδάκια της Αφρικής…).
Ναι, είναι αυτή η κουζίνα που τώρα χρησιμοποιείτε μόνο για να ψήνετε ελληνικό καφέ και μάλιστα στο μεγάλο μάτι ( αυτό που κάνει το ρολόι της ΔΕΗ να γυρίζει σαν τον έλικα του ελικοπτέρου Σινούκ…) γιατί κατά τα άλλα τρώτε μόνο κινέζικο και πίτσο-σούβλακα…
Εάν δεν υπάρχει καθόλου ρεύμα (από ώρες έως μέρες) τότε ετοιμαστείτε να χρησιμοποιείσετε εστίες υγραερίου με φορητά φιαλίδια (είτε αυτά τα μικρά που έχουν οι γιαγιάδες για να ψήνουν τον καφέ, είτε και μεγαλύτερα από καταστήματα με είδη καμπινγκ ).
Οι πιο προνοητικοί έχουν καβάντζα το πετρογκάζ της γιαγιάς τους και 2-3 μεγάλες μπουκάλες υγραέριο ( θα ρωτήσω το μαγέρικο απέναντι πόσο κρατάει μια μεγάλη μποτίλια υγραερίου και θα σας πω). Να θυμάστε ότι οι μποτίλιες υγραερίου είναι επικίνδυνες και η χρήση και φύλαξή τους απαιτεί πολλή προσοχή.
Οι πιο τυχεροί είναι αυτοί που έχουν τζάκια στα σπίτια τους κι αρκετή ξυλεία.
Εδώ φαίνεται η χρησιμότητα των τροφίμων που τρώγονται χωρίς να χρειάζεται μαγείρεμα.
Το να αρχίσετε να καίτε τα έπιπλά σας δε συνιστάται γιατί είναι ενεργειακά ασύμφορο-θα πρέπει να κάψετε πχ το τραπεζάκι του σαλονιού για να βράσετε μια μακαρονάδα…ε, δε λέει !
Ε. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Ο σεισμός του 1999 στην Αθήνα απέδειξε πόσο απατεώνες ήταν (τουλάχιστον τότε…) οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.
Τα δίκτυά τους «κρέμασαν» αμέσως, από το πλήθος του κόσμου που έψαχνε συγγενείς και φίλους και κανείς δεν μπορούσε να κάνει κλήσεις.
Σε περιόδους κρίσεων γενικότερα καλό θα είναι να έχετε ένα ταπεινό ραδιοφωνάκι κι επαναφορτιζόμενες μπαταρίες 2Α. Για πολλούς αυτή η δυνατότητα υπάρχει στα κινητά τους τηλέφωνα ή στις mp3 συσκευές που έχουν για να ακούνε μουσική. Έτσι θα μπορείτε αν μην τι άλλο να έχετε στοιχειώδη ενημέρωση από τον έξω κόσμο. Το ραδιόφωνο είναι ο πιο απλός και φθηνός τρόπος για να μεταδωθούν μαζικά μηνύματα και ειδήσεις προς το κοινό.
Τα υπόλοιπα ΜΜΕ, συν το Ίντερνετ, στηρίζονται σε πιο πολύπλοκους μηχανισμούς λειτουργίας, που καταστρέφονται ή «σιγούν» ευκολότερα σε περιόδους κρίσεων.
Κι αφού ο έξω κόσμος μπορεί και φτάνει ως εσάς, για να δούμε πώς εσείς θα μπορέσετε να επικοινωνείτε μαζί του αν υπάρξει ανάγκη:
1. Σφυρίχτρα : φανερώνει τη θέση σας σε μεγάλη απόσταση και με λίγη προσπάθεια. Ειδικά χρήσιμη σε κάποιον που έχει εγκλωβιστεί σε ερείπια.
2. Τηλέφωνα, κινητά και σταθερά, είναι ευπρόσδεκτα αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα λειτουργούν τα δίκτυά τους.
Παρ’ όλα αυτά φροντίστε να έχετε πάντα ένα καρτοκινητό καβάντζα, με κάρτα SIM διαφορετικού δικτύου από αυτήν του επίσημου κινητού σας. Έτσι θα έχετε πρόσβαση σε δυο διαφορετικά δίκτυα κινητής τηλεφωνίας σε ώρα ανάγκης.
3. Ορίστε με τους φίλους σας και την οικογένειά σας ένα σταθερό σημείο συνάντησης (συνήθως κοντά στη γειτονιά σας) σε περίπτωση καταστροφής κι αδυναμίας επικοινωνίας.
Αποφύγετε τον παλιό Μπακάκο στην Ομόνοια, γιατί εκεί θα μαζευτούν όλοι οι πατριώτες του Ζάχου Χατζηφωτίου και θα γίνεται ένας χαμός…
ΣΤ. ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ
Πάλι τα διδάγματα έρχονται από το σεισμό του 1999, τότε που μπλόκαραν όλοι οι δρόμοι από μποτιλιαρισμένα αυτοκίνητα και δεν κινούνταν τίποτα, εκτός από τις μοτοσυκλέτες !
Ναι, η μοτοσυκλέτα είναι ο βασιλιάς της πόλης. Πάει εύκολα παντού και καίει λιγότερο από το αυτοκίνητο. Τυχεροί αυτοί που τις έχουν, αρκεί να φοράνε κράνος και να μην κάνουν ταρζανιές.
Ποδήλατο : η εναλλακτική λύση της μοτοσυκλέτας, αλλά με περιορισμένη ακτίνα δράσης (όσο αντέχουν τα πνευμόνια σας !).
Αλλά πάλι σκεφτείτε ότι με ένα ποδήλατο μπορείτε άνετα να κινηθείτε στο δήμο σας και στους γειτονικούς δήμους ή να διασχίσετε μεγαλύτερες αποστάσεις από ό,τι με τα πόδια.
Ζ. ΦΑΡΜΑΚΑ
Τα στοιχειώδη ενός οικιακού φαρμακείου είναι :
1. Οινόπνευμα
2. Βαμβάκι – γάζες – ελαστικοί επίδεσμοι
3. Τσιρότα – λευκοπλάστης
4. Οξυζενέ – Betadine
5. Παυσίπονα – Αντιπυρετικά: Depon, Ponstan
6. Αντισταμινικά : Ζιρτέκ
7. Αντιδιαροικά : Imodium
8. Αντιβιωτικά : Amoxil
9. Για το στομάχι : Zantak, Μαλόξ (κάνει και για τα δακρυγόνα….)
10. Δερματικές αλλοιφές για εγκαύματα (Bepanthol), για μύκητες (Daktarin) και αλλεργίες (κορτιζονούχες)
11. Σαμπουάν για ψείρες
12. Σταγόνες για τη μύτη (Otrivin) και για τα αυτιά (ρωτήστε φαρμακοποιό)
13. Αλοιφές για αιμορροίδες
14. Stick αμμωνίας για τσιμπήματα εντόμων – κουνουπιών
15. Liposan για τα χείλη
Η. ΕΝΕΡΓΕΙΑ – ΦΩΤΙΣΜΟΣ
Βρείτε φακούς επαναφορτιζόμενους ή απλούς φακούς, αλλά πάρτε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες.
Λάμπες πετρελαίου (θυέλης) και 10 τουλάχιστον λίτρα πετρέλαιο : είναι πολύ πιο πρακτικές από τα κεριά, για πολύωρη χρήση.
Σόμπα πετρελαίου : στην Αθήνα το κλίμα είναι ήπιο, αλλά στην ανάγκη, μια σόμπα πετρελαίου είναι η πιο πρακτική λύση θέρμανσης, όταν δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα ή τζάκι με ξύλα.
Συσκευή πετρογκάζ με φιάλη υγραερίου.
Θ. ΕΡΓΑΛΕΙΑ
Ιδανικά θα μπορούσατε να έχετε :
Αναπτήρες
Μεγεθυντικός φακός (ανάβετε φωτιά με τη βοήθεια του ήλιου)
Τανάλια
Σφυρί
Κατσαβίδια
Μονωτική ταινία
Μαχαίρι
Σφυρί
Πριόνι
Πρόκες, βίδες
Βελόνα ραψίματος και κλωστές (όσοι έχουν δει το Ράμπο, ξέρουν…)
Τσεκούρι
ή τουλάχιστον κάποιον ελβετικό σουγιά-πολυεργαλείο

πηγή 

πηγή παλιά

Γιατί οι Κινέζοι δεν αποκαλούν την Ελλάδα, Greece αλλά Σι-λα;


Γιατί οι Κινέζοι δεν αποκαλούν την Ελλάδα, Greece αλλά Σι-λα;



Όταν οι Κινέζοι άκουσαν τη λέξη Hellas, προσπάθησαν να την αποδώσουν στη γλώσσα τους.
Για να τη γράψουν, χρησιμοποίησαν δύο ιδεογράμματα (希臘) τα οποία επέλεξαν με βάση την προφορά.
Δηλαδή πήραν ένα ιδεόγραμμα που προφέρεται «σι», άλλο ένα που προφέρεται «λα», τα ένωσαν για να φτιάξουν τη λέξη «Σι-Λα» με την οποία προσδιορίζουν την Ελλάδα.
Το πρώτο ιδεόγραμμα σημαίνει «ελπίδα» και το δεύτερο αντιστοιχεί στον μήνα Δεκέμβριο του παραδοσιακού κινεζικού ημερολογίου.
Και τα δύο όμως μαζί, όταν ενωθούν, σημαίνουν «ο άλλος μεγάλος πολιτισμός».
Το παραπάνω είναι ενδεικτικό του σεβασμού με τον οποίο τη χώρα μας.
Οι Κινέζοι άλλωστε είναι ίσως ο μοναδικός λαός στον κόσμο που δεν αποκαλεί την Ελλάδα «Greece» ή κάτι παρόμοιο.
Περίπου το 1/5 του παγκόσμιου πληθυσμού που ομιλεί κινεζικά αποκαλεί την Ελλάδα «Σι-Λα».
πηγή

Tα Χριστούγεννα ενός Αγοριού – Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι


Το Αγόρι «Με Το Απλωμένο Χέρι»
Τα παιδιά είναι κόσμος παράξενος, κοιμούνται κι ονειρεύονται. Πριν τα Χριστούγεννα, αλλά και στη διάρκεια των Χριστουγέννων, συναντούσα συνεχώς στο δρόμο, σε συγκεκριμένο σημείο, ένα αγοράκι όχι μεγαλύτερο από εφτά χρονών. Μέσα στην τρομερή παγωνιά ήταν ντυμένο σχεδόν καλοκαιρινά, αλλά ο λαιμός του, πάντα τυλιγμένος με ένα κουρέλι, έδειχνε ότι κάποιος, παρ’ όλα αυτά, το είχε φροντίσει πριν το στείλει έξω. Κυκλοφορούσε «με το χέρι απλωμένο». Ο όρος είναι τυπικός, και σημαίνει «ζητιανεύω». Τον επινόησαν αγόρια σαν κι αυτό. Υπάρχουν πλήθος από αυτά τα παιδιά, που στριφογυρνούν στα πόδια μας και επαναλαμβάνουν δυνατά κάποιες αποστηθισμένες φράσεις.
Όμως, τούτο το μικρό δε φώναζε, μιλούσε αθώα, ασυνήθιστα θα έλεγα, και με κοιτούσε με εμπιστοσύνη στα μάτια – θα πρέπει να ήταν καινούργιο στο επάγγελμα. Στην ερώτησή μου απάντησε ότι έχει μια αδελφή, που είναι άνεργη και άρρωστη. Μπορεί να ήταν κι έτσι. Έμαθα ωστόσο αργότερα ότι αγοράκια σαν κι αυτό υπάρχουν κοπάδια ολόκληρα: τα στέλνουν «με το χέρι απλωμένο», ακόμα και στη χειρότερη παγωνιά, κι είναι σίγουρο πως, αν δε μαζέψουν τίποτα, τα περιμένει ξυλοδαρμός. Έχοντας συγκεντρώσει μερικές δεκάρες, ένα τέτοιο αγόρι θα επιστρέψει με κόκκινα, κοκαλιασμένα δάχτυλα σε κάποιο υπόγειο, όπου θα μεθοκοπάει μια συμμορία ακαμάτηδων, από τους ίδιους εκείνους που «απεργώντας στη φάμπρικα Σάββατο προς Κυριακή επιστρέφουν στη δουλειά όχι νωρίτερα από Τετάρτη βράδυ».
Εκεί, στα υπόγεια, μεθοκοπάνε μαζί τους οι πεινασμένες και δαρμένες γυναίκες τους, κι εκεί κατουριούνται τα πεινασμένα μωρά τους. Βότκα και βρόμα και ακολασία, αλλά κυρίως βότκα. Με τις δεκάρες που μάζεψε, στέλνουν και πάλι το αγοράκι έξω, στο καπηλειό, να φέρει κι άλλο ποτό. Για να διασκεδάσουν μάλιστα, του ρίχνουν καμιά φορά κι αυτουνού στο στόμα ένα ποτηράκι, χασκογελώντας όταν με κομμένη την ανάσα θα σωριαστεί σχεδόν αναίσθητο στο πάτωμα.
…φαρμάκι βότκα μου “ρίξε
αλύπητα στο στόμα…

Μόλις μεγαλώσει λίγο θα το χώσουν στα γρήγορα σε καμιά φάμπρικα, αλλά όσα θα κερδίζει θα είναι και πάλι υποχρεωμένο να τα φέρνει στους ακαμάτηδες, που θα τα πίνουν ως συνήθως. Πάντως, πριν καν φτάσουν στη φάμπρικα, τα παιδιά αυτά έχουν γίνει κανονικοί εγκληματίες. Αλητεύουν μέσα στην πόλη και ξέρουν γωνιές σε αντίστοιχα υπόγεια, όπου μπορούν να τρυπώσουν και να διανυκτερεύσουν χωρίς να τα πάρει είδηση κανείς.
Μια φορά, ένα από αυτά πέρασε κάμποσες συνεχόμενες νύχτες στο υπόγειο κάποιου οδοκαθαριστή, μέσα σε ένα ψάθινο σεντούκι, δίχως εκείνος να καταλάβει τίποτα. Εννοείται πως γίνονται κλέφτες. Η κλεψιά γίνεται πάθος, ακόμα και σε οκτάχρονα παιδιά, τα οποία, μερικές φορές, δε συνειδητοποιούν καν ότι αυτό που κάνουν είναι παράνομο. Τελικά, τα αντέχουν όλα – την πείνα, το κρύο, τους ξυλοδαρμούς – με αντίτιμο ένα πράγμα: την ελευθερία. Κάποτε θα το σκάσουν από τους ακαμάτηδες, για να ζητιανέψουν πια για τον εαυτό τους.
Αυτό το άγριο πλάσμα ενίοτε δεν ξέρει ούτε πού ζει ούτε τι εθνικότητας είναι, αν υπάρχει Θεός, αν υπάρχει βασιλιάς. Λένε γι’ αυτά τα πράγματα απίστευτα, αλλά αληθινά.
(Από το ημερολόγιο του συγγραφέα)
πηγή

Τό οικονομικό κράχ … Οκτώβριος 1929 !

Τι θά συμβεί όταν καταρρεύσει το σύστημα…

Posted: Δεκεμβρίου 27, 2014 at 6:55 μμ, Last Updated:

ΠΑΡΤΕ ΒΑΘΙΑ ΑΝΑΣΑ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΤΕ…..
Τό οικονομικό κράχ τώρα μόλις αρχίζει…
Οκτώβριος 1929 !
Και τώρα θα σας διηγηθώ μια ιστορία από μία μικρή, υποθετική έστω χώρα τού Ευρωπαϊκού Νότου πού θα την ονομάσουμε συμβολικά Γκρέστ, και στήν οποία μια ωραία πρωϊα οί πολιτικοί της δήλωσαν αδυναμία πληρωμών και βάρεσαν μία αναίσχυντη πτώχευση…
Το σενάριο ίσως να θυμίζει τον «Πόλεμο των Κόσμων» και την «απόβαση» των Εξωγήϊνων του Όρσον Ουέλς πού συντάραξε ραδιοφωνικά την Αμερική κάπου στα 1938, και ήταν βέβαια μια καταστροφολογική απάτη.
Εδώ όμως τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά και πραγματεύονται πρακτικούς τρόπους σκέψης και συμπεριφοράς σε μια ενδεχόμενη, γιατί όχι, οικονομική κρίση…
« Τά τελευταία χρόνια λοιπόν, πολλοί σύγχρονοι άγιοι γέροντες και ασκητές έχουν προειδοποιήσει τά πνευματικά τους παιδιά αλλά και πολλούς άλλους ανθρώπους ότι το ενδεχόμενο να έχουμε ταραχές μετά από μια οικονομική καταστροφή της χώρας, πλησιάζει γρήγορα, και ότι είναι ίσως μπροστά μας…
Οι ταραχές αυτές θα προκληθούν μόλις το χρηματοπιστωτικό σύστημα καταρρεύσει και οι πολίτες βρεθούν αντιμέτωποι με την σκληρή και ωμή πραγματικότητα της καθημερινής επιβίωσης….
Μια πραγματικότητα που ίσως σήμερα, ή δεν έχουμε επαρκώς κατανοήσει, ή αποφεύγουμε επιμελώς να την δεχτούμε θεωρώντας ότι είναι αδύνατον να μάς συμβεί…
ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΓΛΥΤΩΣΟΥΝ ;
Υπάρχουν τρείς τύποι ανθρώπων πού θα μπορέσουν να διαφύγουν όταν γίνει η κατάρρευση :
Αυτός πού θα είναι τυχερός,
Αυτός πού θα είναι απόντας,
και αυτός πού θα είναι κατάλληλα προετοιμασμένος…
Επειδή όμως αδύνατο είναι να γνωρίζουμε από τώρα αν ανήκουμε εμείς και οι οικογένειες μας στον πρώτο, ή τον δεύτερο τύπο, τότε καλό θα ήταν να επιλέξουμε τον τρίτο τύπο του υποθετικού σεναρίου μας.
Είναι ο τρίτος τύπος, και είναι αυτός πού είναι, « ο κατάλληλα προετοιμασμένος…»
Κατάλληλα προετοιμασμένος…
Από μέρες τώρα, σ΄ αυτό τό υποθετικό μικρό κρατίδιο της Ευρώπης το Γκρέστ, οί πολίτες του παρακολουθούν με αγωνία τα όσα ψευδώς ή αληθώς μεταδίδουν τα κατεχόμενα – διαπλεκόμενα ΜΜΕ «περί πτώχευσης, ή σωτηρίας της χώρας…»
Στην μικρή αυτή χώρα οι πολίτες αντιμετωπίζουν την όλη κατάσταση με αγωνία για το μέλλον τους σε επαγγελματικό, κοινωνικό, οικογενειακό, αλλά και Εθνικό επίπεδο.
Οι τρόποι αντίδρασης του καθενός είναι ξεχωριστοί, αλλά το σίγουρο είναι ότι όλοι βλέπουν με φόβο το αύριο…
Άραγε, σκέπτονται οί περισσότεροι, τί θα μας ξημερώσει αύριο ;
Και έτσι, για άλλους μέν υπάρχει σωτηρία, για άλλους υπάρχει επαρκής χρόνος πριν το πιστωτικό γεγονός και τα επακόλουθά του, και για κάποιους, ελάχιστους ίσως, έχουμε φτάσει ήδη και πατάμε πάνω στα γεγονότα.
Ο τρόπος που βλέπει ο καθένας τα πράγματα είναι άμεσα συνδεδεμένος και με την προετοιμασία του.
Οι μέρες ακολουθούν η μία την άλλη με το ίδιο καθημερινό άγχος και με τον αγώνα του καθενός να μη χάσει τα όσα τόσα χρόνια πάλευε για να αποκτήσει.
Και ξαφνικά έχουμε ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ.
ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΒΑΡΕΣΕ ΠΤΩΧΕΥΣΗ !
Το Κράτος κατέβασε τα ρολά των ταμείων και ο καθένας βρίσκεται μόνος να αντιμετωπίσει τώρα τις παρενέργειες της πτώχευσης.
Φθάνοντας στα ΑΤΜ των Τραπεζών το πρώτο σοκ που δέχεται ο πολίτης είναι, ότι βλέπει το Τραπεζικό σύστημα να έχει καταρρεύσει και να μη υπάρχουν καθόλου μετρητά.
Τά ΑΤΜ είναι άδεια από λεφτά, τα ρολά των Τραπεζών κατεβασμένα, οί υπάλληλοι άφαντοι !
Η πρώτη αντίδραση του είναι να ελέγξει το πορτοφόλι του για να δει πόσα λεφτά έχει σε μετρητά, και τότε καταλαβαίνει ότι με αυτά τα χρήματα πρέπει να καλύψει ΟΛΕΣ τις ανάγκες του σε αγαθά για όσο διάστημα χρειαστεί το τραπεζικό σύστημα να επανέλθει, έστω σε μια υποτυπώδη κατάσταση οικονομικών συναλλαγών.
Η αμέσως επόμενη αντίδραση θα είναι να επικοινωνήσει με τα δικά του άτομα για να επιβεβαιώσουν τη θέση που βρίσκονται, τις πρώτες αντιδράσεις τους, το σημείο συνάντησης τους που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι το σπίτι τους, και να τους ενημερώσει ότι πρέπει όλοι να πάνε επειγόντως πρώτα από κάποια μάρκετ και να προσπαθήσουν να αγοράσουν προμήθειες πριν γυρίσουν στο σπίτι…
Μπακάλικα μικρά, φιλικά και αδελφικά έχουν από χρόνια σχεδόν εξαφανιστεί σ΄ αυτή την μικρή Ευρωπαϊκή χώρα, γιατί οί μεγαλοκαρχαρίες των μονοπωλίων είχαν φροντίσει να τα ισοπεδώσουν με τα σούπερ μάρκετ τους…
Οί ειδήσεις ήταν βέβαια από καιρό ανησυχητικές για επερχόμενη οικονομική κατάρρευση και κλείσιμο των αγορών, αλλά οί περισσότεροι δεν πολυπίστευαν ότι θα μπορούσε αυτό να συμβεί, με αποτέλεσμα να μη έχουν προμηθευτεί τίποτα, ούτε και κάποιες απλές κονσέρβες έστω και για κάποιες πρώτες μέρες της κρίσης μέχρι να ξεθολώσουν τα πράγματα…
Τά ερωτήματα που ζητούν τώρα επειγόντως απαντήσεις είναι τα εξής:
Πόσο μπορώ να αντέξω εγώ και η οικογένεια μου με τις υπάρχουσες προμήθειες;
Πόσο θα κρατήσει αυτή η κατάσταση με το Τραπεζικό σύστημα;
Πού θα μπορέσω να βρω επιπλέον προμήθειες για να εξασφαλίσω στην οικογένεια μου τα αναγκαία;
Πόση βενζίνη έχω στο αυτοκίνητό μου σε περίπτωση που χρειαστεί να εγκαταλείψω την πόλη για να πάμε στους συγγενείς μας στην ύπαιθρο;
Τί γίνεται με τη δουλειά μου αυτή τη στιγμή; Είμαι ακόμα εργαζόμενος, ή είμαι από αυτή τη στιγμή αυτομάτως απολυμένος;
Αυτά είναι από τα βασικά ερωτήματα που ζητούν άμεσες απαντήσεις και λύσεις και που θα μπορέσουν να απαντηθούν μόνο με την ψύχραιμη και λογική αντίδραση και ενέργεια.
ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΡΟΝΟΣ ΓΙΑ ΧΑΣΙΜΟ…
Καθώς ο πολίτης μας φεύγει από την Τράπεζα και μπαίνει στο αυτοκίνητό του για να κατευθυνθεί προς κάποιο μάρκετ, ψάχνει και για βενζινάδικο ώστε με κάποιο μέρος των μετρητών του να καλύψει την ανάγκη του σε βενζίνη που ξέρει ότι θα του χρειαστεί ίσως σήμερα, ίσως τις αμέσως επόμενες ημέρες…
Όσα από τα βενζινάδικα βρίσκει εν λειτουργία, βλέπει να έχουν σχηματιστεί τεράστιες ουρές αυτοκινήτων που περιμένουν με κορναρίσματα και φωνές των οδηγών να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ τους.
Εδώ τίθεται στον πολίτη το εξής δίλημμα:
Περιμένω για βενζίνη ή ψάχνω για τρόφιμα και άλλες προμήθειες;
Αποφασίζει να μπει στην ουρά των αυτοκινήτων που περιμένουν.
Τα καταφέρνει ύστερα από αρκετή ώρα να γεμίσει μισό ντεπόζιτο γιατί παραπάνω δεν του έδιναν ώστε να πάρουν όλοι, και ξεκινάει για αναζήτηση τροφίμων.
Ξέρει ότι ο χρόνος είναι εναντίον του. Τηλεφωνεί στους δικούς του και προσπαθεί να μάθει αν οι δικές τους ενέργειες, είχαν κάποιο αποτέλεσμα.
Τον ειδοποιούν ότι όλες οι αγορές είναι κλειστές και ότι ψάχνουν τώρα σε μικρά συνοικιακά καταστήματα τροφίμων για προμήθειες αλλά ότι και αυτά είναι, ή κλειστά ή έχουν φοβερή ανατίμηση στα προιόντα τους.
Η μαύρη αγορά έχει ήδη ξεκινήσει το μαύρο έργο της..
Τηλεφωνεί στην εργασία του και δεν απαντάει κανένας.
Τηλεφωνεί στα αφεντικά του στα προσωπικά τους τηλέφωνα και εκεί μαθαίνει ότι η εταιρεία του έχει κλείσει μέχρι νεωτέρας.
Κλείνει το τηλέφωνο γνωρίζοντας ότι είναι άνεργος, απλήρωτος, με μισό ντεπόζιτο βενζίνης και μερικά ευρώ στην τσέπη για να αντιμετωπίσει μια κατάσταση που δεν γνωρίζει ούτε την εξέλιξη της ούτε τη χρονική διάρκεια της…
Ενώ συνεχίζει να οδηγεί προς την κατοικία του βλέπει ένα συνοικιακό μάρκετ να μαζεύει κάποια είδη που υπήρχαν στο έξω μέρος και να είναι έτοιμο να κατεβάσει και αυτό τα ρολά του.
Παρκάρει και πλησιάζει με το χέρι να ακουμπά τα χρήματα στη τσέπη του λες και κάποιος θα προσπαθήσει να του τα πάρει στα επόμενα λίγα βήματα που απομένουν, μέχρι την είσοδο στο μαγαζί.
Ο μαγαζάτορας τον κοιτάζει με επιφύλαξη και καχυποψία…
Τον ρωτάει απότομα τι θα ήθελε και αυτός του απαντά ότι θέλει να αγοράσει κάποια τρόφιμα για το σπίτι. Στην ουσία τον παρακαλά για να τον αφήσει να ψωνίσει.
Με αρκετό δισταγμό ο μαγαζάτορας του επιτρέπει την είσοδο και αυτός προσπαθεί να μαζέψει όσα τρόφιμα μπορεί και του επιτρέπουν τα χρήματά του.
Το μαγαζί έχει κλείσει τις πόρτες.
Πλησιάζει, όπως έκανε τόσο καιρό στο ταμείο και ο μαγαζάτορας του λέει ότι τα τρόφιμα έχουν πάρει αύξηση λόγω της έκρυθμης κατάστασης.
Τελικά κατάφερε και αγόρασε μόνο το 1/5 από όσα υπολόγιζε πως θα αγόραζε με τα χρήματα που είχε μαζί του.
Φεύγει οργισμένος και απογοητευμένος αλλά ξέρει ότι δεν μπορεί να αντιδράσει. Συνεχίζει με το αυτοκίνητό του για να φτάσει στο καταφύγιο του.
Ενώ ακόμα οδηγεί ακούει και βλέπει περιπολικά να τον προσπερνούν με τις σειρήνες τους και τους φάρους αναμμένους.
Αισθάνεται άμεσα την ανάγκη του καταφυγίου γιατί ξέρει ότι η κατάσταση σε λίγο θα έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και ότι όσο περνά η ώρα τα φράγματα της ηθικής της κοινωνίας αρχίζουν να σπάνε ένα ένα…
ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ…
Επιτέλους κατάφερε και έφτασε στο σπίτι.
Κατεβαίνει με τα λίγα αγαθά που αγόρασε και με το βλέμμα να ελέγχει δεξιά αριστερά μπαίνει στο σπίτι του γρήγορα.
Μέσα βρίσκεται η γυναίκα του και τα δύο παιδιά του ηλικίας περίπου 12 χρονών.
Όλοι είναι αναστατωμένοι με την κατάσταση και την ανατροπή της καθημερινότητάς τους.
Ψάχνουν στα μάτια του πατέρα και συζύγου την ελπίδα. Δεν βλέπουν τίποτα.
Τους αγκαλιάζει και προσπαθεί να ηρεμήσει τα παιδιά πουτα έδιωξαν από το σχολείο οι δάσκαλοί τους λέγοντάς τους ότι από εδώ και πέρα θα πρέπει να παρακολουθούν τις ειδήσεις για να μάθουν αν και πότε θα συνεχίσουν πάλι τα μαθήματά τους…
Αγκαλιάζει τη σύζυγό του και την βλέπει να τρέμει λέγοντάς του ότι κάποιοι με μηχανή προσπάθησαν να της αρπάξουν την τσάντα της ενώ έφευγε από το κατάστημα που εργαζόταν γιατί της ανακοίνωσαν ότι θα παραμείνουν κλειστά μέχρι να ομαλοποιηθεί η οικονομική κατάσταση.
Ανταλλάσουν μεταξύ τους τις εικόνες που κατέγραψε ο καθένας από αυτούς μέχρι να φτάσει στο σπίτι. Μόνο τρόμο και αναστάτωση προκαλούν τα όσα ακούνε να λέει ο καθένας τους.
Είναι η ώρα των αποφάσεων.
Ο άνδρας προσπαθεί να ασφαλίσει το σπίτι και η γυναίκα παίρνει τα τρόφιμα στην κουζίνα και ξεκινάει καταγραφή όλων των προμηθειών.
Ταυτόχρονα για ψυχολογικούς λόγους παρά για διατροφικούς προσπαθεί να μαγειρέψει κάτι πρόχειρο για να φάνε.
Τα παιδιά τηλεφωνούν στους φίλους τους από το σχολείο για να μάθουν τα νέα τους.
Ξαφνικά εκεί που μιλάνε με τους συμμαθητές τους, ειδοποιούν τους γονείς τους ότι το τηλέφωνο είναι νεκρό.
Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΑΣΗ «ΚΡΑΧ» ΣΕ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ…
Προσπαθούν μέσω των κινητών τους να επικοινωνήσουν αλλά δεν έχουν καθόλου σήμα.
Όσες προσπάθειες και να κάνουν έχουν το ίδιο αποτέλεσμα. Ανοίγουν τον υπολογιστή τους αλλά και εκεί δεν υπάρχει σύνδεση σε δίκτυο. Αισθάνονται αποκομμένοι όλοι τους από τον έξω κόσμο. Το μόνο που απομένει είναι η Τηλεόραση και το Ράδιο.
Ανοίγουν την τηλεόραση και βλέπουν ότι δεν υπάρχουν προγράμματα αλλά κάποιοι παράξενοι τύποι με γραβάτες και κοστούμια να μιλάνε με οικονομικούς όρους που φαίνεται να μην τους καταλαβαίνουν ούτε και οι ίδιοι.
Κάποιοι δημοσιογράφοι προσπαθούν να καλύψουν με χρυσόσκονη το πτώμα της οικονομίας που τόσο καιρό σάπιζε μπροστά στα μάτια μας αλλά δυστυχώς το περνούσαμε αψήφιστα…
Κάποια άλλα κανάλια δείχνουν με ζωντανά ρεπορτάζ εικόνες από σπάσιμο Τραπεζών και άλλων εμπορικών καταστημάτων.
Παντού σειρήνες περιπολικών και συναγερμοί από καταστήματα δημιουργούν μια ηχητική υπόκρουση του επερχόμενου χάους.
Η κατάσταση πρέπει να αντιμετωπιστεί από την Αστυνομία που θεωρείται το τελευταίο ανάχωμα πριν την τεράστια κοινωνική έκρηξη.
Σε κάποιο κανάλι βλέπουν έναν τρομοκρατημένο ρεπόρτερ που έχει χάσει τα λόγια του, ίσως και τα λογικά του, να δείχνει με το δάχτυλο προς μια κατεύθυνση και τον καμεραμάν να προσπαθεί να ζουμάρει σε ένα σημείο και σε απόσταση μεγαλύτερη των 100 μέτρων.
( Οί λαθρομετανάστες πού έχουν πλημμυρίσει την χώρα όταν δεν θα έχουν να φάνε θα γίνουν διπλά επικίνδυνοι…
Άς όψονται οί πολιτικοί πού μάς τούς φόρτωσαν…)
Τελικά το νόημα που βγαίνει από τα μπερδεμένα λόγια του ρεπόρτερ είναι ότι κάποιοι αλλοδαποί-λαθρομετανάστες βγήκαν από την είσοδο μιας πολυκατοικίας οπλισμένοι με στρατιωτικά τυφέκια και κινήθηκαν προς την επόμενη γωνία τρέχοντας…
Κανένας δεν γνωρίζει τί θα συμβεί τις επόμενες ώρες. Καμία ενημέρωση από πολιτικό πρόσωπο και από Αστυνομία.
Όλοι όσοι εμφανίζονταν σε τηλεοπτικά παράθυρα τόσο καιρό και έλεγαν καθησυχαστικά λόγια και ευχολόγια για να κερδίσουν χρόνο παραμονής σε εξουσίες και σάπιες καρέκλες, έχουν τώρα εξαφανιστεί.
Ακούγονται ριπές από την τηλεόραση και ο τρομαγμένος ρεπόρτερ διακόπτει την μετάδοση των γεγονότων, ψάχνοντας για προσωρινό καταφύγιο.
Η εικόνα γυρίζει στο στούντιο και μια αμηχανία καλύπτει τους παρουσιαστές.
Θέλουν να φύγουν να εξαφανιστούν κι΄ αυτοί από το πάνελ αλλά δεν το κάνουν, ακόμα.
Οι μάσκες έχουν πέσει και το πρόσωπο που κάνει την εμφάνισή του είναι μόνο ο τρόμος.
Ενώ η οικογένεια παρακολουθεί στη τηλεόραση τις ραγδαίες τρομακτικές εξελίξεις, ακούνε από τη γειτονιά τους ουρλιαχτά και φωνές μετά από 2-3 πυροβολισμούς αυτομάτου πιστολιού.
Με επιφύλαξη πλησιάζουν τρέχοντας στο μπαλκόνι και βλέπουν κάποιον πεσμένο και γεμάτο αίματα στη μέση του δρόμου. Σε απόσταση λίγων μέτρων ένας γείτονας με ένα αυτόματο πιστόλι στο χέρι του, έχει μείνει με το χέρι τεντωμένο και ακόμα σημαδεύει τον σκοτωμένο.
Κάποιοι αυτόπτες μάρτυρες δεν ξέρουν αν ο κύριος με το όπλο είναι ψυχοπαθής, ή υπερασπιστής της περιουσίας του.
Ο χρόνος για όλους έχει σταματήσει σε αυτή τη σκηνή. Τελικά ο κύριος με το όπλο ανακτά τον αυτοέλεγχο και με άδειο βλέμμα κοιτάζει τον κόσμο που τον παρακολουθεί.
Με μεταλλική φωνή που φανερώνει φόβο και ξερό στόμα από την έλλειψη σάλιου, ενημερώνει ότι αυτόν που πυροβόλησε προσπάθησε να του κλέψει το αυτοκίνητο και μόλις αντιλήφθηκε ότι ο ιδιοκτήτης τον κατάλαβε, του επιτέθηκε με μαχαίρι.
Αναγκάστηκε να πυροβολήσει για να σώσει τον εαυτό του.
Κάποιοι κάνουν προσπάθεια να καλέσουν την αστυνομία αλλά αμέσως βάζουν πάλι το νεκρό κινητό στη τσέπη τους. Το επόμενο που κάνουν όλοι είναι να απομακρυνθούν βιαστικά από τον νεκρό αλλά περισσότερο από τον ζωντανό κύριο με το πιστόλι στο χέρι.
Η οικογένεια τού πολίτη μας πού αναφερόμαστε στην ιστορία μας, μπαίνει στο σπίτι πάλι και συνεχίζει να παρακολουθεί τηλεόραση.
Τα γεγονότα αρχίζουν να γίνονται πιό βίαια και να αποκτούν ιλιγγιώδη ταχύτητα ώστε δεν προλαβαίνουν καν την αναφορά ή την καταγραφή τους οι ρεπόρτερς.
Κάποια στιγμή που παρακολουθούν μια λεηλασία σε ένα κατάστημα ηλεκτρικών συσκευών η οθόνη μαυρίζει.
Η τηλεόραση είναι και αυτή νεκρή.
ΔΙΑΚΟΠΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ…
Δοκιμάζουν τους διακόπτες του ηλεκτρικού και καταλαβαίνουν ότι δεν έχουν τώρα ούτε ρεύμα.
Όλα χειροτερεύουν και μαζί με το ρεύμα χάθηκε και ένα πολύτιμο μέρος του ηθικού τους.
Προσπαθούν μέσα από κάποιο φορητό Ραδιοφωνάκι με μπαταρίες να ακούσουν κάποιο ειδησεογραφικό σταθμό.
Η μπάντα των FM έχει απομείνει μόνο με ελάχιστους σταθμούς που παίζουν μουσική μέσω κομπιούτερς χωρίς εκφωνητές μέχρι να υπάρχει και εκεί διακοπή ρεύματος.
Ακόμα και οι σταθμοί που πρόσφεραν συνεχή ενημέρωση και κουτσομπολιά για life style καταστάσεις, ανήκουν πλέον στο παρελθόν.
Στο μεγαλύτερο όμως μέρος της μπάντας των FM ακούς μόνο τον ήχο του στατικού ηλεκτρισμού. Αυτό σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος της πόλης μας έχει ξεμείνει από ηλεκτρικό ρεύμα.
Η οικογένεια καταλαβαίνει ότι έχει αποκοπεί από κάθε είδους ενημέρωση με τη διακοπή του ηλεκτρικού και από κάθε είδους επικοινωνίας με τη διακοπή των επικοινωνιών.
Κι΄ όμως, όλα σήμερα το πρωί είχαν ξεκινήσει τόσο όμορφα. Και όλα από το πρωί άλλαξαν μέσα σε 4 ώρες.
Η νύχτα είναι μακριά γιατί βρισκόμαστε ακόμα στο μεσημέρι, αλλά και όταν έρθει η νύχτα τί ασφάλεια θα υπάρχει; Ποιό τελικά πρέπει να φοβόμαστε περισσότερο;
Την μέρα ή την νύχτα;
Οι προμήθειες της οικογένειας αντέχουν για 6-7 το πολύ μέρες, αλλά πλέον κανένας τους δεν είναι σίγουρος ότι θα ζήσει τόσο πολύ για να τις καταναλώσει…
Ίσως με τον κόμπο που έχουν όλοι στο στομάχι τους αυτή τη στιγμή της αβεβαιότητας, του χάους, και με έναν νεκρό κάτω από το μπαλκόνι τους, οι προμήθειες να κρατήσουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ίσως και 15 μέρες, γιατί κανένας δεν έχει διάθεση για φαγητό.
Η μόνη επιθυμία τους είναι να τελειώσει ο εφιάλτης…
Κάποια στιγμή η μητέρα θυμήθηκε ότι μια γνωστή της στη δουλειά, τής είχε από καιρό πεί, πώς κάποιος γέροντας από ένα μοναστήρι, την είχε προειδοποιήσει για προετοιμασία στα δύσκολα που πλησίαζαν…
Η μητέρα είχε γελάσει τότε ειρωνικά με τα λόγια της γνωστής της λέγοντάς την αλαφροϊσκιωτη και είχε αλλάξει κουβέντα, μια και δεν της άρεσαν ποτέ τέτοιες δυσοίωνες προφητείες…
Τώρα θα έδινε τα πάντα για να μάθει τι άλλο είχε πει εκείνος ο γέροντας.
Προσπαθεί τώρα να θυμηθεί τα λόγια της γνωστής της, που τής είχαν φέρει τόσο γέλιο εκείνη τη στιγμή…
Κάτι θυμάται ξαφνικά για πείνα και αναταραχή της κοινωνίας και ότι αυτό θα κρατήσει αρκετά και για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Τώρα το κρατάει μυστικά μέσα της χωρίς και να το αναφέρει στους υπόλοιπους.
Και αρχίζει να κλαίει βουβά για τον εγωισμό της και την τωρινή κατάστασή τους.
ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΠΙΑ, ΑΝΩΦΕΛΑ ΤΩΡΑ ΙΣΩΣ, ΟΤΙ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΓΕΡΟΝΤΩΝ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΤΡΟΜΟΥ, ΑΛΛΑ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΥ ΤΗΝ ΑΦΗΝΕ Ο ΘΕΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΟΥΜΕ…
ΗΤΑΝ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΠΟΥ ΞΑΦΝΙΚΑ ΕΓΙΝΕ ΠΑΡΟΝ.
ΕΝΑ ΠΑΡΟΝ ΠΟΥ ΟΜΩΣ ΒΡΗΚΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΗΣ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΗ…
ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΕΑΝ…
Mια πραγματική κόλαση θα ζήσει η Eλλάδα το πρώτο διάστημα, αν φύγει από τη ζώνη του ευρώ και επιστρέψει στη δραχμή.
H εκτίμηση αυτή δεν αποτελεί σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά ούτε μεταφέρεται από κάποιους που θέλουν να τρομάξουν τους ψηφοφόρους, αλλά είναι μία πραγματικότητα, που απαιτείται να ληφθεί σοβαρά υπόψη από όλους τους Eλληνες, πολιτικούς και πολίτες, και να καταβληθεί η μέγιστη δυνατή προσπάθεια ώστε να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο….
Ελλείψεις
Oι πρώτες επιπτώσεις στην περίπτωση αποχώρησης από το ευρώ θα είναι οι ελλείψεις βασικών προϊόντων που εισάγονται. Kαύσιμα, φάρμακα, τρόφιμα, πρώτες ύλες για τη βιομηχανία. Mετενέργεια των παραπάνω η έλλειψη αστυνόμευσης και πιθανότατα κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια, είναι μόνο μερικά από τα επακόλουθα ενός τέτοιου εφιαλτικού σεναρίου.
Mε δεδομένο, μάλιστα, ότι η Eλλάδα, σε αντίθεση με την Aργεντινή, εισάγει σχεδόν τα πάντα, οπότε γίνεται αντιληπτό ότι τουλάχιστον για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, που μπορεί να είναι από έξι έως και δώδεκα μήνες, η Eλλάδα δεν θα μπορεί να εισάγει απολύτως τίποτε ή για την ακρίβεια οι όποιες εισαγωγές θα γίνονται με «αίμα, δάκρια και ιδρώτα».
Mέσα σε αυτό το περιβάλλον, που θα θυμίζει την κόλαση του Δάντη, οι μόνοι που θα είναι ωφελημένοι θα είναι όλοι εκείνοι που είχαν χρήματα ή δραστηριότητες στο εξωτερικό και η αγοραστική τους δύναμη μέσα σε μία νύχτα θα υπερδιπλασιαστεί.
Mεγάλοι χαμένοι; Oλοι οι Eλληνες πολίτες και κυρίως τα χαμηλά στρώματα, που αφενός θα δουν την αγοραστική τους δύναμη να συρρικνώνεται κατά 50% ή και 70%, ενώ παράλληλα για ένα διάστημα θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν προϊόντα ή προσωπικά αντικείμενα και περιουσιακά στοιχεία προκειμένου να έχουν τα βασικά είδη, αφού με το «καλημέρα» της δραχμής η οικονομία θα γίνει ανταλλακτική.
Eπίσης, θα αυξηθεί η μετανάστευση κυρίως των νέων, ενώ θα υπάρξουν και φαινόμενα Pωσίας, Bουλγαρίας αμέσως μετά την πτώση του καθεστώτος (δεκαετία του `90).
Παράδειγμα Σήμερα Mισθός: 1.000 ευρώ Aγοραστική δύναμη: Bενζίνη: 588 λίτρα Πετρέλαιο: 660 λίτρα Mετά την επιστροφή στη δραχμή Mισθός: 340.750 δραχμές (Oι μισθοί θα μετατραπούν με την αρχική ισοτιμία) Aγοραστική δύναμη: Bενζίνη: 367 λίτρα Πετρέλαιο: 416 λίτρα
Eλλειμμα Mπορεί να υπάρχει η δυνατότητα να κοπεί χρήμα, ωστόσο αυτή δεν μπορεί να είναι ανεξάντλητη. Ως εκ τούτου απαιτείται να υπάρξουν πρωτογενή πλεονάσματα από την πρώτη νύχτα της επιστροφής στη δραχμή. Oι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να ενταθούν και βέβαια θα περιλαμβάνουν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και μειώσεις σε κοινωνικές παροχές.
Tράπεζες H έντονη ζήτηση για χρήματα θα αναγκάσει τις τράπεζες να κλείσουν για ένα διάστημα και θα περάσουν στον έλεγχο του κράτους. Tα επιτόκια δανείων θα εκτιναχθούν στα ύψη και ουσιαστικά καμιά επιχείρηση δεν θα μπορεί να έχει πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, αφού με επιτόκια 30%-40% κάτι τέτοιο θα είναι απαγορευτικό.
Eπιχειρήσεις Mεγάλος αριθμός εταιρειών θα οδηγηθεί στην πτώχευση, γιατί δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους, είτε για την εισαγωγή πρώτων υλών ή για την αποπληρωμή των δανείων τους, αφού αυτά είτε θα παραμείνουν σε ευρώ ή θα μετατραπούν σε δραχμές – αλλά σε μεταγενέστερο στάδιο και αφού έχει σταθεροποιηθεί η ισοτιμία.
Kαταθέσεις Oι πολίτες θα σπεύσουν στις τράπεζες να αποσύρουν τις καταθέσεις τους, αλλά αυτό θα είναι αδύνατο. Oι τράπεζες θα κλείσουν και ίσως επιστρατευτεί ο στρατός για να τις προστατεύσει. Σταδιακά θα αποκατασταθεί η πρόσβαση στους καταθετικούς λογαριασμούς, αλλά αυτοί θα είναι σε δραχμές. Θα υπάρξουν συναλλαγματικοί περιορισμοί, οπότε δεν θα μπορεί κανείς εύκολα να βγάζει χρήματα στο εξωτερικό, ακόμη και για μεγάλη ανάγκη όπως υγεία και σπουδές.
Εφιαλτική εικόνα από το μέλλον Mετατροπή του νομίσματος
Σε περίπτωση αλλαγής του νομίσματος, απαιτείται χρόνος. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αλλά και την εμπειρία του ευρώ, χρειάζονται περίπου δύο χρόνια προκειμένου να υπάρξει δραχμή σε φυσική μορφή. Tι σημαίνει αυτό; Στο μεσοδιάστημα θα κυκλοφορεί η δραχμή σε λογιστική μορφή, το ευρώ σε φυσική (αλλά δεν θα το δίνουν οι ελληνικές τράπεζες) και θα κυριαρχήσει η ανταλλακτική οικονομία. Θα δίνει κάποιος ένα κιλό λάδι προκειμένου να πάρει ένα κιλό κρέας.
Tιμές προϊόντων και υπηρεσιών
O πληθωρισμός θα καλπάζει. Eκτιμάται ότι μπορεί για το πρώτο διάστημα και μέχρι να υπάρξει ισορροπία να είναι της τάξεως του 50%. Oι τιμές που θα υπάρχουν το πρωί δεν θα είναι ίδιες με αυτές που θα είναι το βράδυ και αυτό δεν είναι σχήμα λόγου.
Iσοτιμίες
Θα απαιτηθεί πολύς χρόνος έως ότου η ισοτιμία της δραχμής με το ευρώ σταθεροποιηθεί. Aυτό εκτιμάται ότι θα διαρκέσει περίπου έξι μήνες με έναν χρόνο. Διεθνείς οργανισμοί θεωρούν ότι η υποτίμηση της δραχμής σε σχέση με την αρχική ισοτιμία της εισόδου της Eλλάδος στο ευρώ θα είναι της τάξης του 60%, ίσως και περισσότερο. Δηλαδή ένα ευρώ θα αντιστοιχεί σε 550 ή 600 δραχμές. Kάποιοι ακόμη πιο απαισιόδοξοι την βλέπουν και στις 1.000 δραχμές.
Eμπόριο
Oι εμπορικές συναλλαγές με άλλες χώρες θα «παγώσουν» για ένα διάστημα, άγνωστο πόσο. Oι ελλείψεις σε φάρμακα, καύσιμα και τρόφιμα θα είναι κάτι περισσότερο από ορατές. Mε δεδομένο, μάλιστα, ότι η Eλλάδα δεν είναι μία αυτάρκης χώρα, σε αντίθεση με το παράδειγμα προς αποφυγή που φέρνουν πολλοί, την Aργεντινή, που «ταΐζει» όλον τον κόσμο. Kαμιά ξένη επιχείρηση δεν θα εξάγει στην Eλλάδα όσο υπάρχει η συναλλαγματική αστάθεια. Kαύσιμα και φάρμακα θα έρχονται με σταγονόμετρο και όχι με εμπορικές, αλλά με διακρατικές συμφωνίες.
Eθνική ασφάλεια
Eξαιτίας της έλλειψης καυσίμων αλλά και της αστάθειας και της ανυπαρξίας θεσμικών συμμάχων, η Eλλάδα μπορεί να βρεθεί στο στόχαστρο γειτονικών χωρών και η εθνική της κυριαρχία να τεθεί εν αμφιβόλω όχι σε επίπεδο λήψης αποφάσεων, αλλά εθνικού εδάφους. Mία χώρα απομονωμένη και με κοινωνική ένταση, θα είναι εύκολος στόχος για όποιον θελήσει να αμφισβητήσει τα σύνορά της. Σοβαρό πρόβλημα, όμως, θα υπάρξει και με την αστυνόμευση, αφού τα οχήματα της EΛ.AΣ. δεν θα έχουν αρκετά καύσιμα να κινηθούν.
Kοινωνική ειρήνη
Tο παράδειγμα της Aργεντινής δείχνει ότι τουλάχιστον στα μεγάλα αστικά κέντρα θα υπάρξουν ομάδες πολιτών που χρησιμοποιώντας τη βία θα προσπαθούν να επιβιώσουν. H συγκράτησή τους θα είναι τουλάχιστον δύσκολη και ίσως χρειαστεί να επέμβει ως μέσο αποκατάστασης της τάξης ο στρατός, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει.
Xρέος
Tο δημόσιο χρέος θα αυξηθεί σε ποσοστό ανάλογο με αυτό που το ευρώ ή το δολάριο θα ανατιμηθεί έναντι της δραχμής. Oι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για χρέος που θα φτάσει στο 200% του AEΠ και ως εκ τούτου θα είναι αδύνατο να εξυπηρετηθεί, οπότε η Eλλάδα θα αναγκαστεί να πάει σε άτακτη χρεοκοπία και τεράστιο «κούρεμα», κάτι που θα σημαίνει πως για δεκαετίες θα βρίσκεται εκτός αγορών και δεν θα μπορεί να δανειστεί.
Tουρισμός
O μεγάλος κερδισμένος σε θεωρητικό επίπεδο θα είναι ο ελληνικός τουρισμός, αφού οι τιμές θα έχουν υποχωρήσει σημαντικά. Ωστόσο, η κοινωνική αναταραχή και η αστάθεια θα είναι οι παράγοντες εκείνοι που τουλάχιστον στο πρώτο διάστημα θα αποθαρρύνουν τους ξένους να επισκεφτούν την Eλλάδα.
Eξαγωγές
O δεύτερος μεγάλος κερδισμένος θα είναι και πάλι θεωρητικά ο εξαγωγικός κλάδος. Ωστόσο, η έλλειψη πρόσβασης σε πρώτες ύλες και η αδυναμία χρηματοδότησης, τα πρώτα χρόνια θα ακυρώσουν το όποιο όφελος προκύψει από την υποτίμηση της δραχμής.
ΠΗΓΗ

Υγρό πυρ

Υγρό πυρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Απεικόνιση χρήσης του υγρού πυρός, στο χειρόγραφο Σκυλίτζη.
Tο υγρό πυρ (λεγόμενο επίσης πυρ θαλάσσιον, μηδικόν πυρ, πολεμικόν πυρ, πυρ λαμπρόν, πυρ ρωμαϊκόν ή πυρ σκευαστόν) και γνωστό στους Δυτικούς ως ελληνικό πυρ (Λατ. ignis graecus, αγγλ. Greek fire) ήταν ένα εμπρηστικό όπλο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, που εφευρέθηκε τον ύστερο 7ο αιώνα μ.Χ.. Εκτοξευόμενο από καταπέλτες, αλλά κυρίως από πεπιεσμένους σίφωνες, το υγρό πυρ είχε την ιδιότητα να μην σβήνει στο νερό. Ως εκ τούτου, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απόκρουση των αραβικών πολιορκιών της Κωνσταντινούπολης, και σε αρκετές ναυτικές συμπλοκές με τους Άραβες και τους Ρως. Περιβαλλόταν με άκρα μυστικότητα, με αποτέλεσμα να αγνοούμε σήμερα την ακριβή σύστασή του. Το βυζαντινό υγρό πυρ δεν πρέπει να συγχέεται με παρόμοιες εμπρηστικές ουσίες που χρησιμοποίησαν οι Άραβες και άλλα κράτη, και που στη διεθνή βιβλιογραφία συνήθως αναφέρονται συλλογικά ως «ελληνικό πυρ».

Ιστορία

Εμπρηστικές ουσίες, βασιζόμενες σε θειάφι, πίσσα ή πετρέλαιο, χρησιμοποιήθηκαν για πολεμικούς σκοπούς αιώνες πριν την εφεύρεση του υγρού πυρός.[1][2] Η χρήση εμπρηστικών βελών και δοχείων με εύφλεκτες ουσίες ανάγεται στους Ασσυρίους τον 9ο αιώνα π.Χ., και ήταν ευρέως διαδεδομένη και στον ελληνορωμαϊκό κόσμο. Ο Θουκυδίδης αναφέρει ακόμα και τη χρήση πρωτόλειων φλογοβόλων κατά την πολιορκία του Δηλίου το 424 π.Χ..[3][4] Στη θάλασσα, επί Αναστασίου Α΄ ο βυζαντινός στόλος φέρεται να χρησιμοποίησε μια θειούχα ουσία, που εφήυρε ο Αθηναίος φιλόσοφος Πρόκλος, για να νικήσει το στόλο του στασιαστή στρατηγού Βιταλιανού το 515 μ.Χ.[5]
« Τότε Καλλίνικος ἀρχιτέκτων ἀπὸ Ἡλιουπόλεως Συρίας προσφυγὼν τοῖς Ῥωμαίοις πῦρ θαλάσσιον κατασκευάσας τὰ τῶν Ἀράβων σκάφη ἐνέπρησεν, καὶ σύμψυχα κατέκαυσεν. Καὶ οὕτως οὶ Ῥωμαίοι μετὰ νίκης ὑπέστρεψαν καὶ τὸ θαλάσσιον πῦρ εὖρον.  »
—Θεοφάνης Ομολογητής, Χρονογραφία, Έτος Κόσμου 6165
Σύμφωνα με την αφήγηση του χρονογράφου Θεοφάνη του Ομολογητή, το υγρό πυρ εφευρέθηκε περί το 672 μ.Χ., από έναν μηχανικό από την Ηλιόπολη της Συρίας (σημ. Μπάαλμπεκ) ονόματι Καλλίνικο, ο οποίος κατέφυγε στη βυζαντινή πρωτεύουσα από την αραβοκρατούμενη πατρίδα του.[6] Η αυθεντικότητα και ακρίβεια της αφήγησης είναι αμφίβολες, καθώς ο Θεοφάνης αναφέρει τη χρήση πυρφόρων και σιφονοφώρων πλοίων μερικά χρόνια πριν την υποτιθέμενη άφιξη του Καλλίνικου στη Κωνσταντινούπολη.[7] Εάν δεν οφείλεται σε απλή χρονολογική σύγχυση, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ο Καλλίνικος απλώς εισήγαγε μια βελτιωμένη έκδοση ενός ήδη υπάρχοντος όπλου.[8] Ο ιστορικός Τζέημς Πάρτινγκτον (James R. Partington) επίσης πιστεύει ότι η ανακάλυψη του υγρού πυρός δεν ήταν το έργο ενός ανθρώπου, αλλά μιας ομάδας «χημικών στη Κωνσταντινούπολη οι οποίοι είχαν κληρονομήσει τις ανακαλύψεις της Αλεξανδρινής χημικής σχολής».[9] Ο ιστορικός του 11ου αιώνα Γεώργιος Κεδρηνός όντως αναφέρει ότι ο Καλλίνικος καταγόταν απο την Ηλιόπολη της Αιγύπτου, και όχι της Συρίας, αλλά οι περισσότεροι σύγχρονοι ερευνητές απορρίπτουν την πληροφορία αυτή ως λανθασμένη.[10] Ο Κεδρηνός επίσης αναφέρει ότι οι απόγονοι του Καλλίνικου, ονομαζόμενοι «Λαμπροί», κατείχαν το μυστικό της παραγωγής του υγρού πυρός και συνέχιζαν να το κατέχουν επί των ημερών του. Και αυτή η ιστορία θεωρείται μάλλον απίθανη από τους ιστορικούς, σχετιζόμενη μάλλον με τη ονομασία «πυρ λαμπρόν» που δινόταν συχνά στο υγρό πυρ.[11]
Η εφεύρεση του υγρού πυρός ήρθε σε μια κρίσιμη για το Βυζάντιο στιγμή. Εξασθενημένοι από δεκαετίες πολέμων με τους Σασσανίδες, οι Βυζαντινοί στάθηκαν ανίκανοι να αναχαιτίσουν την επέλαση των νεοφώτιστων αράβων πολεμιστών του Ισλάμ. Εντός μιας γενιάς, η Συρία, η Αίγυπτος και η Μεσοποταμία έπεσαν στα χέρια των Αράβων, που περί το 672 εξαπέλυσαν την πρώτη τους μεγάλη επίθεση κατά της ίδιας της Κωνσταντινούπολης. Εκεί το υγρό πυρ χρησιμοποιήθηλε για πρώτη φορά με εξαιρετικά αποτελέσματα ενάντια στον αραβικό στόλο. Η χρήση του συνέβαλε τα μέγιστα στην απόκρουση των δύο αραβικών πολιορκιών της πρωτεύουσας.[12] Οι αναφορές στη χρήση του σε ναυμαχίες κατά των Αράβων αργότερα είναι σποραδικές, αλλά συνέβαλε σε αρκετές βυζαντινές νίκες, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της επανακατάκτησης τους 9ο και 10ο αιώνες.[13] Η ουσία χρησιμοποιήθηκε και στις εμφύλιες συγκρούσεις της περιόδου, κυρίως κατά τη θεματική εξέγερση του 727 και την εξέγερση του Θωμά του Σλάβου το 821–823. Και στις δύο περιπτώσεις, οι στόλοι των στασιαστών ηττήθηκαν από τον κεντρικό στόλο της Κωνσταντινούπολης με τη χρήση του υγρού πυρός.[14] Εξέχουσα θέση κατέχει το υγρό πυρ και στις συγκρούσεις με τους Ρως και τις επιδρομές τους κατά της Αυτοκρατορίας.[15]
Η σημασία του υγρού πυρός κατά τον αγώνα του Βυζαντίου με τους Άραβες οδήγησε στη δημιουργία ενός μύθου που του απέδιδε θεϊκή προέλευση. Ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος ο Πορφυρογέννητος (945–959) στο έργο του Προς τον ίδιον Υιόν Ρωμανόν (De Administrando Imperio), προειδοποιεί το γιο και διάδοχό του, Ρωμανό Β΄, να μην αποκαλύψει ποτέ το μυστικό της παρασκευής του στους ξένους, λέγοντας ότι «καὶ αὐτὸ απὸ τοῦ Θεοῦ δι' ἀγγέλου τῷ μεγάλῳ καὶ πρώτῳ βασιλεῖ Χριστιανῷ, ἁγίῳ Κωνσταντίνῳ ἐφανερώθη καὶ ἐδιδάχθη» και ότι ο άγγελος του παρήγγειλε όπως «ἐν μόνοις τοῖς Χριστιανοῖς καὶ τῇ ὑπ' αὐτῶν βασιλευομένῃ πόλει κατασκευάζηται, ἀλλαχοῦ δε μηδαμῶς, μήτε εἰς ἔτερον ἕθνος τὸ οἱονδήποτε παραπέμπηται, μήτε διδάσκηται» (13.73–84). Προσθέτει δε ότι μια φορά, ένας στρατηγός που δωροδωκήθηκε ώστε να παραδώσει την ουσία σε εχθρικά χέρια, κάηκε από ουράνιο πυρ καθώς έμπαινε σε μια εκκλησία.[16][17] Όπως καταδεικνύει και το τελευταίο περιστατικό, οι Βυζαντινοί δεν μπόρεσαν να αποφύγουν περιστατικά όπου το μυστικό τους όπλο έπεσε στα χέρια των εχθρών τους: οι πηγές καταγράφουν τουλάχιστον μία αιχμαλωσία πυρφόρου πλοίου από τους Άραβες το 827, και οι Βούλγαροι κυρίεψαν αρκετούς σίφωνες και την ίδια την ουσία το 812/814. Καθώς όμως τα μυστικά της παρασκευής και χρήσης του παρέμεναν ανέπαφα, δεν μπόρεσαν να αντιγράψουν το πλήρες σύστημα. Οι Άραβες όντως αργότερα χρησιμοποίησαν ουσίες παρόμοιες με το υγρό πυρ, αλλά δεν ποτέ δεν χρησιμοποίησαν σίφωνες, παρά μόνο καταπέλτες και χειροβομβίδες.[18]
Το υγρό πυρ συνέχισε να αναφέρεται στις πηγές έως και τον 12ο αιώνα. Η Άννα Κομνηνή δίνει μια ζωντανή περιγραφή μια ναυμαχίας – πιθανώς φανταστικής – μεταξύ των Βυζαντινών και των Πιζανών το 1099.[19] Κατά τις πολιορκίες της Κωνσταντινούπολης από την Δ΄ Σταυροφορία το 1203/1204 όμως, παρά την παρουσία πρόχειρων πυρπολικών, καμία πηγή δεν αναφέρει τη χρήση υγρού πυρός. Φαίνεται ότι είχε πλέον εγκαταληφθεί, είτε επειδή το μυστικό της σύστασής του είχε χαθεί, είτε επειδή το Βυζάντιο είχε χάσει την επαφή του με τις περιοχές – τον Καύκασο και τις ανατολικές ακτές του Εύξεινου – από όπου αντλούσε τις πρώτες ύλες για την παρασκευή του.[20]

Παραγωγή

Γενικά χαρακτηριστικά


Χειροβομβίδες που γεμίζονταν με υγρό πυρ. Φρούριο των Χανίων, 10ος και 12ος αι. Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, Αθήνα
Όπως δείχνουν και οι προειδοποιήσεις του Κωνσταντίνου Πορφυρογέννητου, τα συστατικά και η διαδικασίες παραγωγής αλλά και εξαπόλυσης του υγρού πυρός ήταν άκρως απόρρητα μυστικά. Η μυστικότητα που το περιέβαλλε ήταν τόση, που η σύνθεση του υγρού πυρός χάθηκε, και έκτοτε αποτελεί αντικείμενο διαφόρων εικασιών.[21] Ανά τους αιώνες, η αναζήτηση της χαμένης αυτής φόρμουλας έχει μονοπωλήσει σχεδόν την έρευνα γύρω από το υγρό πυρ. Εντούτοις, το υγρό πυρ πρέπει να γίνει αντιληπτό ως ένα ολοκληρωμένο οπλικό σύστημα αποτελούμενο από διάφορα επιμέρους κομμάτια, τα οποία ήταν όλα απαραίτητα για την αποτελεσματική του δράση. Πέραν της φόρμουλας της εμπρηστικής ουσίας καθ' εαυτής, το σύστημα περιλάμβανε τους πυρφόρους δρόμονες, τη συσκευή που θέρμαινε και έθετε υπό πίεση την ουσία, το σίφωνα που την εξαπέλυε, και την ειδική εκπαίδευση των χειριστών του συστήματως, των λεγόμενων σιφωναρίων.[22] Οι διάφοροι χειριστές και τεχνίτες του συστήματος είχαν κατά πάσα πιθανότητα γνώση μόνο ενός επιμέρους εξαρτήματος, εξασφαλίζοντας ότι κανένας εχθρός δεν θα μπορούσε με μιας να αποκτήσει πλήρη γνώση του.[23] Έτσι εξηγείται πως όταν το 814 οι Βούλγαροι πήραν τις πόλεις Μεσημβρία και Δεβελτό και βρήκαν εκεί 36 σίφωνες και ποσότητες της εμπρηστικής ουσίας,[24] στάθηκαν ανίκανοι να τα χρησιμοποιήσουν.[25]
Οι πληροφορίες για το υγρό πυρ είναι αποκλειστικά έμμεσες, βασιζόμενες σε διάφορες αναφορές στα βυζαντινά στρατιωτικά εγχειρίδια και σε ιστορικά έργα όπως την Αλεξιάδα και δυτικοευρωπαϊκά χρονικά, που όμως συχνά είναι ανακριβή. Στην Αλεξιάδα, η Άννα Κομνηνή παρέχει (XIII.3.6) μια συνταγή για μια εμπρηστική ύλη, που η βυζαντινή φρουρά του Δυρραχίου χρησιμοποίησε το 1108 κατά των Νορμανδών. Συχνά έχει ερμηνευθεί ως μια, μερική έστω, συνταγή για το υγρό πυρ:[26]
Τοῦτο δὲ τὸ πῦρ ἀπὸ τοιούτων μηχανημάτων αὐτοῖς διεσκεύαστο. Ἀπὸ τῆς πεύκης καὶ ἄλλων τινῶν τοιούτων δένδρων ἀειθαλῶν συνάγεται δάκρυον εὔκαυστον. Τοῦτο μετὰ θείου τριβόμενον ἐμβάλλεταί τε εἰς αὐλίσκους καλάμων καὶ ἐμφυσᾶται παρὰ τοῦ παίζοντος λάβρῳ καὶ συνεχεῖ πνεύματι, κᾆθ' οὕτως ὁμιλεῖ τῷ πρὸς ἄκραν πυρὶ καὶ ἐξάπτεται καὶ ὥσπερ πρηστὴρ ἐμπίπτει ταῖς ἀντιπρόσωπον ὄψεσι.
Δυτικές αναφορές στο περίφημο ignis graecus είναι επίσης γενικά αναξιόπιστες, καθώς αποδίδουν την ονομασία αυτή αδιακρίτως σε κάθε είδους εμπρηστικές ουσίες.[21]
Οι μόνες βέβαιες πληροφορίες που περιγράφουν το υγρό πυρ και τη συμπεριφορά του είναι:
  • Η ουσία συνέχιζε να καίει στο νερό, και, σύμφωνα με ορισμένες ερμηνείες, αναφλεγόταν στην επαφή του με τον νερό. Επιπλέον, όπως αναφέρεται σε αρκετές πηγές, μπορούσε να σβηστεί μόνο από ορισμένες ουσίες όπως άμμο, που του στερούσε οξυγόνο, δυνατό ξύδι, ουρα προφανώς μέσω κάποιας χημικής αντίδρασης.[27][28]
  • Όπως φαίνεται και από το όνομά του αλλά και από περιγραφές, ήταν υγρό και όχι κάποιας μορφής βλήμα.[27]
  • Στη θάλασσα, συνήθως εκτοξευόταν από σίφωνες,[27] αν και κεραμικά δοχεία και βομβίδες γεμισμένες με υγρό πυρ ή παρόμοιες ουσίες επίσης χρησιμοποιούνταν.[29]
  • Η εκτόξευση του υγρού πυρός συνοδευόταν από πολύ θόρυβο («βροντή») και καπνό.[27][30]

Θεωρίες περί σύστασης

Η πρώτη, και για πολύ καιρό πιο διαδεδομένη, θεωρία σχετικά με τη σύσταση της εμπρηστικής ύλης ήταν ότι το κύριο συστατικό ήταν νιτρικό κάλιο, ουσιαστικά δηλαδή ότι το υγρό πυρ ήταν μια πρώιμη μορφή πυρίτιδας.[31] Η θεωρία αυτή προήλθε από την περιγραφή έντονου θορύβου και καπνού κατά την εκτόξευση, καθώς και από την απόσταση στην οποία μπορούσε να εκτοξευθεί το όπλο, που ερμηνεύτηκαν ως προϊόντα εκρηκτικής αντίδρασης.[32] Από την εποχή του ολλανδού ιστοριοδίφη Ισαάκ Βόσσιους,[33] πολλοί ερευνητές υποστήριξαν τη θέση αυτή, και πρωτίστως η λεγόμενη "Γαλλική Σχολή" το 19ο αιώνα, που περιελάμβανε το διάσημο χημικό Μαρσελέν Μπερτελό.[34] Έκτοτε η θεωρία αυτή έχει απορριφθεί, καθώς το νιτρικό κάλιο δεν φαίνεται να χρησιμοποιήθηκε για πολεμικούς σκοπούς στην Ευρώπη ή τη Μέση Ανατολή πριν τον 13ο αιώνα, και απουσιάζει πλήρως από τα έργα των Αράβων, των πλέον εξεχόντων χημικών του μεσογειακού κόσμου, πριν από την περίοδο αυτή.[35] Επιπλέον, η φύση του προτεινόμενου μίγματος δεν συμβαδίζει με τα χαρακτηριστικά της δια σίφωνος εκτοξευόμενης ουσίας των βυζαντινών πηγών.[36]
Μια δεύτερη άποψη, βασιζόμενη στο γεγονός ότι το υγρό πυρ δεν έσβηνε στο νερό – σύμφωνα δε με ορισμένες πηγές το νερό την έκανε να καίει πιο έντονα – θεώρησε ότι η εμπρηστική ουσία βασιζόταν σε ένα μίγμα με βάση τη μη εσβεσμένη άσβεστο. Αν και ο άσβεστος ήταν γνωστός στους Βυζαντινούς και στους Άραβες,[37] η θεωρία αυτή καταρρίπτεται από λογοτεχνικά και εμπειρικά στοιχεία. Ένα μίγμα βασισμένο στην άσβεστο θα πρέπει να έρθει σε επαφή με νερό για να αναφλεγεί, ενώ τα Τακτικά του αυτοκράτορος Λέοντα Στ΄ καταγράφουν ότι η ουσία συχνά χυνόταν απευθείας στο κατάστρωμα εχθρικών πλοίων.[38] Ομοίως, ο αυτοκράτορας αναφέρει τη χρήση βομβίδων,[39] πράγμα που ενισχύει την άποψη ότι η επαφή με νερό δεν ήταν απαραίτητη για να ανάψει η ουσία του υγρού πυρός.[40] Επιπλέον, ο C. Zenghelis διεξήγαγε μια σειρά πειραμάτων που απέδειξαν ότι τα αποτελέσματα της αντίδρασης ασβέστου-νερού θα ήταν αμελητέα υπό πραγματικές συνθήκες στη θάλασσα.[41] Μια άλλη παρόμοια θεωρία πρότεινε την πιθανότητα ο Καλλίνικος να είχε ανακαλύψει το φωσφορούχο ασβέστιο, το οποίο όταν έλθει σε επαφή με νερό παράγει την εξαιρετικά εύφλεκτη φωσφίνη, η οποία αναφλέγεται αυτόματα. Και εδώ όμως εκτεταμένα πειράματα απέτυχαν να προσεγγίσουν την περιγραφόμενη ένταση του υγρού πυρός.[42]
Αν και η παρουσία ασβέστου ή/και νιτρικού καλίου στο μίγμα δεν μπορεί να αποκλειστεί, είναι φανερό πως δεν αποτελούσαν το κύριο συστατικό.[43] Οι περισσότεροι σύγχρονοι ερευνητές συμφωνούν ότι το υγρό πυρ βασιζόταν στο πετρέλαιο, κατεργασμένο ή μη. Οι Βυζαντινοί είχαν εύκολη πρόσβαση σε ακατέργαστο πετρέλαιο από τις φυσικές πηγές στην ανατολική ακτή του Εύξεινου Πόντου (λ.χ. οι πηγές γύρω από το Τμουτορακάν που αναφέρονται και από τον Κωνσταντίνο Πορφυρογέννητο) ή σε διάφορες άλλες περιοχές στη Μέση Ανατολή.[44] Είναι ενδεικτικό ότι μια από τις ονομασίες του υγρού πυρός ήταν «μηδικό πυρ»,[33] και ότι ο ιστορικός Προκόπιος ο Καισαρεύς καταγράφει ότι το ακατέργαστο πετρέλαιο ήταν γνωστό ως «νάφθα» ή «μηδικό έλαιο».[45][46] Υπάρχει επίσης και ένα λατινικό χειρόγραφο του 9ου αιώνα, φυλασσόμενο στο Βόλφενμπυττελ (Wolfenbüttel) της Γερμανίας, που αναφέρει τα συστατικά μιας ουσίας που μοιάζει να είναι το υγρό πυρ, καθώς και τη λειτουργία των σιφώνων για την εκτόξευσή του. Αν και το κείμενο περιέχει διάφορες ανακρίβειες, αναφέρει ξεκάθαρα τη νάφθα ως το κύριο συστατικό.[33][47] Διάφορες ρητίνες πιθανότατα προστίθενταν ως πηκτικό (η Στρατηγική έκθεσις και σύνταξις του Νικηφόρου Φωκά αναφέρει το υγρό πυρ ως «πυρ κολλητικόν») και για να αυξήσουν τη διάρκεια και ένταση της καύσης.[48]

Η φράση που έμεινε...

Την ελληνική ιδιωματική φράση πήραν τα μυαλά του αέρα την λέμε και στις μέρες μας. Εκείνη την εποχή όμως αυτό σήμαινε κάτι άλλο. Το υγρό πυρ εξαπολυόταν με διαφόρους μηχανισμούς. Στην πλώρη των πλοίων των βυζαντινών υπήρχε ένα μπρούτζινο λιοντάρι μέσα από το ανοιχτό στόμα του οποίου εξακοντίζονταν μακριά το φονικό υγρό. Για να γίνει αυτό δυνατό, στο κεφάλι του λιονταριού κατέληγαν δύο σωλήνες, ο ένας εξόδου του υγρού πυρός και ο άλλος εισόδου του αέρα όπου με χειροκίνητη αντλία γινόταν κατάθλιψη αυτού. Επομένως, για να εξακοντιστεί μακριά το υγρό πυρ, έπρεπε προηγουμένως τα "μυαλά" (κεφάλι) του λιονταριού να πάρουν αέρα.

Νικόλας Άσιμος-Κάλαντα

Νικόλας Άσιμος-Κάλαντα 

 

Το τελευταίο Αντίο στον Σεραφείμ Φυντανίδη

Το τελευταίο αντίο στον Σεραφείμ Φυντανίδη

  Βιογραφικό:

Ο Σεραφείμ Φυντανίδης (Περιστέρι Αττικής 3 Μαρτίου 1937-Αθήνα 25 Δεκεμβρίου 2014) ήταν Έλληνας δημοσιογράφος και διευθυντής εφημερίδων.

Βιογραφία

Ο Σεραφείμ Φυντανίδης γεννήθηκε στις 3 Μαρτίου 1937 και μεγάλωσε στην ίδια περιοχή, το Περιστέρι, χώρο στον οποίο είχαν εγκατασταθεί οι γονείς του ως πρόσφυγες από την Κωνσταντινούπολη. Στα μαθητικά του χρόνια εξέδιδε μαζί με τους συμμαθητές του το έντυπο "Μαθητική Ηχώ" (περίπου το 1955), ενώ στη συνέχεια δούλεψε εθελοντικά ως Αρχισυντάκτης στην εβδομαδιαία εφημερίδα "Το περιστέρι" (1955 με 1959).
Ο Πατέρας του ήταν ηλεκτροτεχνίτης που έβγαζε το μεροκάματο του επιδιορθώνοντας ηλεκτρολογικά και υδραυλικά προβλήματα σε σπίτια. Αργότερα απέκτησε και δικό του μαγαζί. Πιστός στην παράδοση και τα χρηστά ήθη της εποχής και γνωρίζοντας φυσικά τη δυσκολία του εγχειρήματος καθώς και τα προβλήματα που θα προέκυπταν, ήταν αντίθετος στην επιθυμία του γιού του να σπουδάσει. Αυτό ανάγκασε το μικρό Σεραφείμ, να δώσει κρυφά εξετάσεις το 1956 στην Ανώτατη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (Α.Σ.Ο.Ε.Ε.), στην οποία πέρασε και από την οποία αποφοίτησε χωρίς καθυστέρηση, παρότι ήδη από το δεύτερο έτος των σπουδών του εργαζόταν άμμισθος στην εφημερίδα το "Έθνος".
Έμμισθος πρώτη φορά εργάστηκε στην ίδια εφημερίδα, αφού αποφοίτησε από τη Σχολή του και αφού ολοκλήρωσε τις Στρατιωτικές υποχρεώσεις του τον Ιανουάριο του 1963 με πρώτο μισθό 1350 δραχμές. Από τον Δεκέμβριο του 1967 εργάστηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή" ως βοηθός του Διευθυντή της Αλέκου Φιλλιπόπουλου.
Στην αρχή της μεταπολίτευσης προσλήφθηκε στην εφημερίδα "Ακρόπολη", στην οποία ανέλαβε για 8 μήνες τη Διεύθυνση σύνταξης, θέση που υπηρέτησε μέχρι τον Μάρτιο του 1976. Στις 9 Απριλίου του 1976 συνέβη η καθοριστική για το υπόλοιπο της ζωής και της καριέρας του, συνάντηση με τον Κίτσο Τεγόπουλο εκδότη της "Ε" (Ελευθεροτυπίας), εφημερίδας που ιδρύθηκε στην αρχή της μεταπολίτευσης (Ιούλιο 1975) και άλλαξε την μέχρι τότε καθιερωμένη σχέση Δημοσιογράφων και Εφημερίδας, έτσι όπως είχε διαμορφωθεί από την αρχή της έντυπης δημοσιογραφίας στην Ελλάδα.
Στις 10 Απριλίου 1976, στις 02:00 τα ξημερώματα ανέλαβε καθήκοντα Διευθυντή στην "Ε". Ωστόσο το όνομα του τυπώθηκε πρώτη φορά ως Διευθυντή της μετά από 6 μήνες, διότι στο μεταξύ επεδίωξε την επιστροφή του προηγούμενου Διευθυντή Αλέκου Φιλλιπόπουλου. Στα 31 χρόνια της Διεύθυνσης επί Σεραφείμ Φυντανίδη, η "Ε" καθιερώθηκε στη συνείδηση των αναγνωστών ως ένα ελεύθερο και πρωτοποριακό μέσο, ανοικτό προς τους νέους (απόδειξη το ένθετο περιοδικό "schooligans", που έγραψε τη δική του ιστορία), με οικολογική ευαισθησία, με πρωτότυπα εξώφυλλα και φυσικά με πωλήσεις που πολλές φορές υπερέβαιναν σε καθημερινή βάση τα 150.000 φύλλα!
Με το θάνατο του Κίτσου Τεγόπουλου στις 29 Νοεμβρίου 2006 σε ηλικία 86 ετών άρχισε και η αντίστροφη μέτρηση για την -ήδη 30 χρόνων- παρουσία του Σεραφείμ Φυντανίδη στην Διεύθυνση της "Ε" μα τα γεγονότα έδειξαν ότι με την αποχώρηση του Φυντανίδη στις 21 Απριλίου 2007, άρχισε και η αντίστροφη μέτρηση για την εφημερίδα που μετά από 36,5 χρόνια συνεχούς λειτουργίας, σταμάτησε την έκδοση της το πρωί της 31ης Δεκεμβρίου 2011.
Ο Σεραφείμ Φυντανίδης είχε ένα σύντομο πέρασμα από την τηλεόραση, παρουσιάζοντας την εκπομπή "Κυριακή με τον Σεραφείμ Φυντανίδη" στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάϊ την τηλεοπτική περίοδο 2007 με 2008. Και με εξωτερικές παραγωγές στην κρατική τηλεόραση, την εκπομπή "χθες, σήμερα, αύριο, με τον Σεραφείμ Φυντανίδη" τις περιόδους 2008-2009 και 2009-2010. Και τέλος την εκπομπή "Οι παρέες γράφουν ιστορία" 2010-2011. Μετά από όλη αυτή τη διαδρομή, το Σεπτέμβριο του 2013 ανέλαβε καθήκοντα Προέδρου Δ.Σ. στο νέο κανάλι E Channel με λογότυπο το "Ε".
Παράλληλα με τη Δημοσιογραφική του καριέρα έγραψε 2 βιβλία:
  • Το πρώτο εκδόθηκε το 2002 με τίτλο "Απόδραση σε τέσσερις ηπείρους" και μέχρι σήμερα έχει εκδοθεί 13 φορές. (Εκδόσεις Καστανιώτη)
  • Το δεύτερο εκδόθηκε το 2014 και έχει τίτλο "31 αξέχαστα χρόνια στο ξύλινο τιμόνι της «Ελευθεροτυπίας» και της «Κυριακάτικης Ε»". (Εκδόσεις Παττάκη)
Με την έκδοση του πρώτου του βιβλίου το 2002, ανακοίνωνε και την επιθυμία του να γράψει ένα βιβλίο με τίτλο "Πώς να (μη) γίνεις Δημοσιογράφος", δεν επρόκειτο όμως για μια εξαγγελία εντυπώσεων, 50 χειρόγραφα που αφορούν την συγγραφή αυτού του βιβλίου υπάρχουν στο γραφείο του. Υπήρξε επίσης Μέλος του Δ.Σ. της ορχήστρας των χρωμάτων από το 1993 μέχρι το θάνατό του.
Πέθανε στις 21.00 το βράδυ της Πέμπτης 25 Δεκεμβρίου 2014 σε ηλικία 77 ετών προδωμένος από την καρδιά του και στις 13.00 του Σαββάτου 27 Δεκεμβρίου κηδεύτηκε στο 1ο Νεκροταφείο Αθηνών.
πηγή http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CE%B5%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%B5%CE%AF%CE%BC_%CE%A6%CF%85%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CE%B4%CE%B7%CF%82