Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

«Αυτές τις γιορτές ο Βόλος μας μαγεύει»



«Αυτές τις γιορτές ο Βόλος μας μαγεύει»

Το σλόγκαν των εορταστικών εκδηλώσεων του Δήμου Βόλου



ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Με το σύνθημα ««Αυτές τις γιορτές ο Βόλος μας μαγεύει» και σήμα κατατεθέν τον «Νικόλα», κυκλοφόρησε ένα καλαίσθητο έντυπο της Δημοτικής Αρχής Βόλου με το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων 2014-15. Στο εξώφυλλο κυριαρχούν γιορτινές φιγούρες με χιονάνθρωπο, φιγούρες του Μίκι Μάους, το τρενάκι και τον Νικόλα, ο οποίος κυριαρχεί και στο οπισθόφυλλο με το σλόγκαν «Αγαπάω την πόλη μου, συμμετέχω».
Όπως αναφέρεται στη δεύτερη σελίδα, το τρενάκι, θα αναχωρεί για τη γιορτινή του βόλτα, από το Δημαρχείο του Βόλου και, ακολουθώντας μια μικρή διαδρομή στην πόλη, μέσω των οδών Δημητριάδος και Ιάσονος, θα επιστρέφει στην αφετηρία του.
Οι γιορτινές εκδηλώσεις, ξεκινούν με την παράσταση του ΔΟΕΠΑΠ -ΔΗΠΕΘΕ «Μικρός Πρίγκιπας», στην Παλιά Ηλεκτρική, από την Κυριακή 30 Νοεμβρίου, στις 9 το βράδυ, την Τετάρτη και την Πέμπτη 3 και 4 Δεκεμβρίου, θα γίνουν δύο πρωινές παραστάσεις (στις 11.30) και την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου στις 20.00.
Το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου, γιορτή του πολιούχου του Βόλου Αγ. Νικολάου, στις 10 το πρωί θα γίνει περιφορά της εικόνας με τη Φιλαρμονική του Δήμου Βόλου και στις 19.00 θα φωταγωγηθεί το Χριστουγεννιάτικο δένδρο, στο Δημαρχείο, συνοδεία της Φιλαρμονικής ορχήστρας, που θα παιανίζει μέχρι την Πλατεία Αγ. Νικολάου.
Στις 11.30 το πρωί της Κυριακής 7 Δεκεμβρίου, στο Σινέ Αχίλλειον θα προβληθεί παιδικό σινεμά «Λόραξ», ενώ από Τετάρτη μέχρι Παρασκευή 10-12 Δεκεμβρίου θα γίνουν πρωινές και απογευματινές παραστάσεις του «Μικρού Πρίγκιπα».
Το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου στις 20.00 στο Σινέ Αχίλλειον θα γίνει εκδήλωση όπερας με το έργο του Wagner «Οι αρχιτραγουδιστές της Νυρεμβέργης» και στις 21.00 θα γίνει στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας θα γίνει συναυλία των “Bel Canto”, με τραγούδια από τον Ελληνικό και ξένο κινηματογράφο.
Την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου, στις 11.30 το πρωί θα προβληθεί στο Σινέ Αχίλλειον η παιδικά ταινία «Εγώ ο απαισιότατος 2» και στις 20.00 στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας θα γίνει εκδήλωση με τους Εγγεζονησιώτες «90χρόνια μνήμης».
Τη Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου, στις 20.00 στο Αχίλλειον θα γίνει εκδήλωση μπαλέτου «Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων» και στις 21.00 στην Παλιά Ηλεκτρική θα γίνει μουσική βραδιά του Λυκείου Ελληνίδων.
Την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου, στις 11.30 π.μ. στην Παλιά Ηλεκτρική θα γίνει η παιδική θεατρική παράσταση «Ο μικρός Πρίγκιπας» και στις 20.00 στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας, το κουαρτέτο «Ίαμβος» θα παίξει Χριστουγεννιάτικες μελωδίες.
Την Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου, στις 21.00 στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας οι Βουγιούκας και Προσήλια θα παίξουν με τους Puerto del Tango «Από το Tango στα Βαλκάνια», ενώ την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου στις 18.30 στην Πλατεία Αγ. Νικολάου, θα γίνει παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ «Η Χριστουγεννιάτικη ιστορία» του Καρόλου Ντίκενς, στις 19.00 στον Ι.Ν. Μεταμορφώσεως θα γίνει Βυζαντινή Θεία λειτουργία «Τριθέχτη». Την ίδια μέρα στις 20.00 στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας θα δοθούν δύο παραστάσεις κουκλοθέατρου, στις 20.00 στο Κέντρο Τέχνης Giorgio De Chirico, θα γίνουν γιορτές με τέχνη από Βολιώτες καλλιτέχνες και στις 22.30 θα ακολουθήσει συναυλία με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη στο «Τσαλαπάτα».
Το Σάββατο 20 Δεκεμβρίου, στην Πλατεία Αγ. Νικολάου από τις 10.30 ως τις 14.00 θα στηθεί το Πλανητάριο, στις 12, στον ίδιο χώρο θα ακουστούν παραδοσιακά κάλαντα, στις 20.30στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας θα γίνει βραδιά μοντέρνου χορού «Η δημιουργία του σύμπαντος», ενώ στις 20.00 στην Παλιά Ηλεκτρική θα γίνει η παράσταση «Το καρναβάλι των ζώων» του Σεν Σανς.
Την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου στις 11.30 στον Αχίλλειον θα προβληθεί παιδικό σινεμά «Ο Καρυοθραύστης» και την ίδια ώρα, στην Πλατεία Αγ. Νικολάου τα παιδιά θα ψάλλουν τα κάλαντα. Από τις 12.30 ως τις 14.30 στην Πλατεία Αγ. Νικολάου θα υπάρχει το Πλανητάριο, ενώ στις 12.00 στην Παλιά Ηλεκτρική θα ανεβεί η παράσταση «Το καρναβάλι των ζώων». Στις 18.00 στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας θα γίνει εκδήλωση για το Κοινωνικό παντοπωλείο «Η νεράιδα πάνω στο έλατο» και στις 18.30 στο Αχίλλειον θα γίνει συναυλία με τους Sempre Viva. Στις 21.00 στην Παλιά Ηλεκτρική θα γίνει συναυλία με την Έρικα Πατρικίου και τον Μιτζέλο.
Τη Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου στις 18.00 στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας θα γίνει θεατρική παράσταση «Η Μάρω, η Κάλω και οι Καλικάντζαροι» και στις 18.30 στην Πλατεία Αγ. Νικολάου θα παιχτεί η «Χριστουγεννιάτικη ιστορία», ενώ στις 20.30 θα ανοίξει τις πύλες του το Μουσείο της πόλης που θα φιλοξενήσει έκθεση με τη συμπλήρωση 90 χρόνων από την ίδρυση του προσφυγικού συνοικισμού.
Την Τρίτη 23 Δεκεμβρίου, στο Ιατροκοινωνικό Κέντρο Αλιβερίου, στις 11.30 το πρωί, θα προβληθεί θέατρο σκιών ο καραγκιόζης, στις 18.30 στην Πλατεία Αγ. Νικολάου θα παίξει η παράσταση «Η Χριστουγεννιάτικη ιστορία», στις 20.30 στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας θα γίνει συναυλία μουσικών του «Τεχνωδείου» και στις 22.30 στου Τσαλαπάτα θα γίνει συναυλία με τους Nouvelle Vague.
Την Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου, παραμονή των Χριστουγέννων από 17.00 ως 21.00 στην Πλατεία Αγ. Νικολάου, θα γίνει κεντρική γιορτή παιδιών με τον Άγιο Βασίλη, ξωτικά, μουσική και τραγούδια, στις 17.00 στην Πλατεία Πανεπιστημίου θα γίνει η παράσταση Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες και στις 19.00 στην Πλατεία Αγ. Νικολάου θα προσφερθεί δωρεάν φαγητό, προσφορά των καταστηματαρχών.
Την Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου στις 18.00 στην Πλ. Πανεπιστημίου θα γίνει σόου στον πάγο με φιγούρες σκέιτιγκ.
Το Σάββατο 27 Δεκεμβρίου στις 18.00 στην Πλ. Πανεπιστημίου θα γίνει πρόγραμμα επί πάγου, στις 19.00 στην Παλιά Ηλεκτρική θα προβληθεί η παράσταση «Το ξυλάδικο του Βόλου, ενώ στις 21.00 στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας θα γίνει συναυλία με τη Βασιλική Καρακώστα.
Την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου στις 11.30 το πρωί στο Αχίλλειον θα προβληθεί η παιδική ταινία ParaNorman, στις 13.00 θα δοθεί στην Πλ. Αγ. Νικολάου συναυλία της Βασιλικής Καρακώστα, στις 18.00 στο παγοδρόμιο της Πλ. Πανεπιστημίου θα γίνουν χορευτικές φιγούρες, ενώ στην Παλιά Ηλεκτρική στις 19.00 και 21.30 θα γίνει διπλή θεατρική παράσταση «Το ξυλάδικο του Βόλου».
Στις 20.00 στο κλειστό της Ν. Ιωνίας θα γίνει φιλικός αγώνας μπάσκετ μεταξύ της εθνικής ομάδας παλαιμάχων και μικτή ομάδας παλαιμάχων Θεσσαλίας, ενώ την ίδια ώρα στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας θα γίνει εορταστικό πρόγραμμα των «Ιώνων».
Τη Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου στα Παλιά (21.00) θα γίνει 12ωρο πάρτι με γνωστούς dj’s και για την Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου στις 23.30 στην παραλία του Βόλου θα γίνει αλλαγή του χρόνου με τραγούδια και βεγγαλικά.
πηγή

Κι ούτε ένας δρόμος...

Κάπου εξήντα χρόνια έζησε ο Γιάννη Ρίτσος στην Αθήνα
Εδώ πέθανε, στις 11 Νοεμβρίου 1990. Εδώ δημιούργησε, δούλεψε, αγωνίστηκε, ερωτεύθηκε.
Η πρωτεύουσα δεν του έχει αφιερώσει ούτε ένα τόσο δα δρομάκι με το όνομά του.
Οπως και στον Γιώργο Σεφέρη
Και στον Οδυσσέα Ελύτη
Και στον Τάσο Λειβαδίτη.
Και... και...

Γιάννης Ρίτσος (1909-1990)


Βιογραφικό

Ο Γιάννης Ρίτσος (1909-1990) γεννήθηκε στη Μονεμβασιά και είχε τρία μεγαλύτερα αδέλφια, τα οποία πρωταγωνιστούν στα έργα του. Καταγόταν από εύπορη οικογένεια, η οποία θα καταστραφεί οικονομικά στη δεκαετία του 1920. Το 1921 πεθαίνουν ο αδερφός του Μίμης και η μητέρα του. Το 1924 δημοσιεύει τα πρώτα του ποιήματα στη Διάπλαση των Παίδων, με το ψευδώνυμο Ιδανικόν Όραμα. Λόγω της οικονομικής καταστροφής του πατέρα του, φεύγει μαζί με την αδελφή του Λούλα για την Αθήνα, όπου θα κάνει διάφορες δουλειές για να επιβιώσει, όπως δακτυλογράφος, διορθωτής, ηθοποιός, χορευτής, κ.ά. Το 1926 αρρωσταίνει από φυματίωση. Στη συνέχεια, θα νοσηλευτεί πολλές φορές, Αθήνα, Χανιά, και στη διάρκεια της Κατοχής θα είναι, λόγω της ασθένειάς του, κατάκοιτος. Η προσχώρησή του στο μαρξισμό μάλιστα σχετίζεται άμεσα με την ασθένειά του, αφού από το 1927 ως το 1930 νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Σωτηρία, όπου γνωρίζει και μαρξιστές διανοούμενους της εποχής και τη Μαρία Πολυδούρη. Τη διετία 1927-1928, σαράντα νεορομαντικά του ποιήματα, που κινούνται στο κλίμα μελαγχολίας και νοσταλγίας του μεσοπολέμου, δημοσιεύονται στο Λογοτεχνικό παράρτημα της Μεγάλης Ελληνικής Εγκυκλοπαίδειας. Τα ποιήματα αυτά ανήκουν σε συλλογές που δεν θα εκδοθούν ποτέ - Στο παλιό μας σπίτι, Δάκρυα και χαμόγελα. Τον Οκτώβρη του 1931 αναλαμβάνει τη διεύθυνση του καλλιτεχνικού τμήματος της Εργατικής Λέσχης, όπου σκηνοθέτησε και συμμετείχε σε παραστάσεις. Είναι μια από τις καλύτερες περιόδους της ζωής του, αφού τόσο η υγεία όσο και τα οικονομικά του βελτιώνονται σημαντικά, με τη βοήθεια της αδελφής του Λούλας, που είχε στο μεταξύ παντρευτεί και φύγει για την Αμερική.
Ο Γιάννης Ρίτσος συνεργάζεται με περιοδικά και εφημερίδες της Αριστεράς και δουλεύει αρχικά στο εμπορικό θέατρο, ενώ στη συνέχεια πηγαίνει στο Εθνικό Θέατρο και στη Λυρική Σκηνή, όπου δουλεύει από τα τέλη της δεκαετίας του '30 μέχρι και την Κατοχή.
Η πρώτη του ποιητική συλλογή, Τρακτέρ, εκδόθηκε από τον Γκοβόστη το 1934. Την ίδια χρονιά προσχωρεί στο ΚΚΕ. Στην Κατοχή, παρότι κατάκοιτος, δραστηριοποιήθηκε στον μορφωτικό τομέα του ΕΑΜ και, στα Δεκεμβριανά, κάηκε σχεδόν ολόκληρο το αρχείο του, που είχε δοθεί προς φύλαξη. Το 1948 εξορίστηκε λόγω της αριστερής δράσης του στο Κοντοπούλι της Λήμνου, τον επόμενο χρόνο στη Μακρόνησο, το 1950-1951 στον Άη-Στράτη. Το 1952 επέστρεψε στην Αθήνα και πολιτεύτηκε στην ΕΔΑ. Επισκεπτόταν συχνά τις χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού και ασχολούνταν ενεργά με την προβολή της λογοτεχνίας τους στην Ελλάδα. Το 1964 συμμετείχε στις βουλευτικές εκλογές με την ΕΔΑ. Μετά το πραξικόπημα το 1967 εξορίστηκε ξανά, αυτή τη φορά στη Γυάρο και τη Λέρο και το 1968 στη Σάμο, όπου τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό στο σπίτι της γυναίκας του για λόγους υγείας. Το 1970 βρέθηκε για λίγο στην Αθήνα, για να πάρει διαβατήριο. Λόγω όμως της άρνησή του να συμβιβαστεί με το καθεστώς του Παπαδόπουλου, δεν του χορηγήθηκε το διαβατήριο για το Λονδίνο, όπου θα πήγαινε προσκεκλημένος σε παγκόσμιο συνέδριο ποίησης, και έτσι επέστρεψε στη Σάμο, καθώς δεν είχε αρθεί ο κατ' οίκον περιορισμός. Το 1973 συμμετείχε στα γεγονότα του Πολυτεχνείου.
Μετά την πτώση της δικτατορίας και τη μεταπολίτευση έζησε κυρίως στην Αθήνα και τιμήθηκε για το έργο του από την Ελλάδα και άλλες χώρες του κόσμου με πολλές διακρίσεις: το Μέγα Διεθνές Βραβείο Ποίησης της Biennale του Knokke-Le-Zout 1972, το Διεθνές Βραβείο Δημητρώφ 1975, το Μέγα Γαλλικό Βραβείο Ποίησης Alfred de Vigny, το Βραβείο Λένιν 1977, το Διεθνές Βραβείο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης 1979, το βραβείο Ποιητή Διεθνούς Ειρήνης του ΟΗΕ, το Χρυσό Μετάλλιο του Δήμου Αθηναίων 1987, το Μετάλλιο Ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη 1989, τον Μεγάλο Αστέρα της Φιλίας των Λαών ΓΛΔ, το μετάλλιο Ζολιό-Κιουρί 1990. Το 1986 προτάθηκε για το βραβείο Νόμπελ. Υπήρξε μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και της Ακαδημίας Λογοτεχνών και Επιστημών Mainz της ΟΔΓ, και ανακηρύχτηκε επίτιμος διδάκτωρ των Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης 1975, Μπέρμιγχαμ 1978, Karl Marx της Λειψίας 1984, της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αθήνας 1987.
Τα ποιήματα που έγραψε στο διάστημα 1987-1989 εκδόθηκαν μετά το θάνατό του, με τον τίτλο Αργά, πολύ αργά μέσα στη νύχτα. Πέθανε το Νοέμβρη του 1990 και η σορός του ενταφιάστηκε στη γενέτειρά του. Άφησε πίσω του πενήντα ανέκδοτες συλλογές. Συνδυάζοντας τις μεγάλες αφηγήσεις με τα ολιγόστιχα ποιήματα, τις ευρείες συνθέσεις σχετικά με μεγάλες στιγμές της Ιστορίας με τους μονολόγους ή τα μικρά ποιήματα για την ανθρώπινη μοίρα και τη λειτουργία της τέχνης, ο Ρίτσος κάλυψε πραγματικά ολόκληρο το πεδίο της ανθρώπινης δραστηριότητας και αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους ποιητές όλων των εποχών.
Τα έργα του κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Κέδρος.
Επισκεφθείτε και την επίσημη ιστοσελίδα για τον ποιητή και το έργο του:  http://yannisritsos.gr/
πηγή

Έργα Βολιώτη στην καρδιά του Μιλάνου (Βάλε και Ζαγοριανού!)

Εργα Βολιώτη στην καρδιά του Μιλάνου


Εργα Βολιώτη στην καρδιά του Μιλάνου   Στο ιστορικό Κάστρο των Σφόρτσα θα εκθέσει ζωγραφικά έργα ο Κώστας Κομνηνός
Ζωγραφικές δημιουργίες των δέκα τελευταίων ετών, δια χειρός του Βολιώτη ζωγράφου Κώστα Κομνηνού, περιλαμβάνει η μεγάλη έκθεση που θα «φιλοξενηθεί» την προσεχή άνοιξη στις αίθουσες Βισκοντίνεες του ιστορικού Κάστρου των Σφόρτσα στο κέντρο του Μιλάνου.
Ο γνωστός Βολιώτης ζωγράφος και διδάσκων σχέδιο και χρώμα στο Δημοτικό ΙΙΕΚ Βόλου, θα πραγματοποιήσει για πρώτη φορά έκθεση στην Ιταλία, και μάλιστα σε ένα τόσο μεγάλο και σημαντικό χώρο. Διαφορετικές απόψεις, διαφορετικά υλικά και τεχνικές δίνουν το πολυσυλλεκτικό ύφος δουλειάς του δημιουργού. Κέντρο βάρους της έκθεσης είναι η δύναμη της σχεδιαστικής απόδοσης, για το χρώμα, το σχέδιο, τη μετατροπή της μορφής, που δίνει διαστάσεις απρόβλεπτες, πολλές φορές. Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο Κώστας Κομνηνός υπογραμμίζει ότι «έχω δουλέψει πάνω στην έννοια της μετάπλασης δώδεκα τουλάχιστον χρόνια, και παρουσιάζω έργα που ξεκινούν από έναν αναπαραστατικό, μερικές φορές, χώρο που μετουσιώνεται σε αφηρημένες μορφές».
Ο διοργανωτής της έκθεσης, Νίκος Βελισσιώτης, υπογραμμίζει από την πλευρά του ότι «δουλέψαμε σχεδόν ενάμιση χρόνο για να φτιάξουμε αυτή την έκθεση, η οποία θα διαρκέσει τέσσερις μήνες και θα είναι επισκέψιμη και στη διάρκεια διεξαγωγής της EΠO, η οποία αρχίζει το Μάιο». Αναφερόμενος στο έργο του ζωγράφου, ο κ. Βελισσιώτης αναφέρει ότι «είναι από τους λίγους ζωγράφους που έχουμε στην Ελλάδα. Ο Κομνηνός έχει ξεπεράσει το επαρχιακό πνεύμα, είναι ένας μεγάλος ζωγράφος κι αυτό θέλω να παρουσιάσω στο Μιλάνο».
Ο κατάλογος της έκθεσης προλογίζεται από το Μάνο Στεφανίδη επ. Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι «ο Κωνσταντίνος Κομνηνός είναι ένας δημιουργός που συνδυάζει σκέψη και οξεία εικαστική αίσθηση, που καταπιάνεται με μεγάλα μεγέθη ως ένδειξη τιμής στους μεγάλους muralistesτου παρελθόντος, που αξιοποιεί το λεπτομερές, αναλυτικό σχέδιο για να καθηλώσει τις συνθέσεις του, εξασφαλίζοντας έτσι την κρυμμένη γεωμετρία της εικόνας του και που χρησιμοποιεί το βάρος της συγκεκριμένης πινελιάς, που θα χτίσει την αφήγηση».
Η Βέρα Βασαρδάνη υπογραμμίζει από την πλευρά της ότι «στο έργο του Κώστα Κομνηνού συναντιέται χωρίς προκαταλήψεις και συμπλέγματα όλος ο 20ος αιώνας. Διαπιστώνεται η αφομοιωμένη γνώση και η απενοχοποιημένη εξοικείωση με μια μακρά εικαστική παράδοση. Η γραφή του Κομνηνού, όσο κι αν διαφοροποιείται από έργο σε έργο, διατηρεί έντονη προσωπική σφραγίδα, γιατί πηγάζει από μια διανοητική δύναμη και σταθερότητα».
Τα έξοδα μεταφοράς των έργων, στησίματος της έκθεσης, της διαφήμισης και του καταλόγου, είναι καλυμμένα από σπόνσορες, Ιταλούς και Ελληνες, του Μιλάνου και από τον διοργανωτή. «Δεν ζήτησα καμία επιχορήγηση από κανέναν στην Ελλάδα» υπογραμμίζει ο κ. Βελισσιώτης και προσθέτει «ο σκοπός μου είναι να μείνει η έκθεση ανοιχτή ως το τέλος Μαΐου, έτσι ώστε να μπει στο πρόγραμμα των εκθέσεων της ΕΠΟ 2015 του Μιλάνου (πρόβλεψη 1.500.000 επισκέπτες το Μάιο) για να κάνουμε γνωστό παγκοσμίως τον Κομνηνό».
Το φθινόπωρο, τέλος, η ίδια έκθεση θα μεταφερθεί σε έναν πολύ γνωστό εκθεσιακό χώρο στην Αθήνα, με τον οποίο ο ίδιος έχει αναπτύξει συνεργασία.
ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Αναδεικνύει την τοπική ιστορία

Αναδεικνύει την τοπική ιστορία

Αναδεικνύει την τοπική ιστορία Το βιβλίο του Νίκου Διαμαντάκου για τα μνημεία της Ζαγοράς παρουσιάστηκε χθες στο Αχίλλειο
Ιστορικές μνήμες που αντέχουν στο χρόνο και μνημεία που δίνουν το πολιτιστικό στίγμα της Ζαγοράς, καταγράφονται στο καινούργιο βιβλίο του Ζαγοριανού συγγραφέα και συνταξιούχου δάσκαλου Νίκου Διαμαντάκου με τίτλο «Μνημεία και μνήμες από την ιστορία της Ζαγοράς (Πύργοι - Βρύσες - Ηρώα - Προτομές)», που παρουσιάστηκε χθες στο Αχίλλειο. Την επιτυχημένη εκδήλωση διοργάνωσε ο Δήμος Ζαγοράς - Μουρεσίου σε συνεργασία με την Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών και την υποστήριξη του Συλλόγου Ζαγοριανών Βόλου και του Κέντρου Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων.
Το βιβλίο παρουσίασαν ο Κώστας Λιάπης, ερευνητής και λαογράφος και ο εκπαιδευτικός Αλέξανδρος Καπανιάρης, υπ. Διδάκτωρ Λαϊκού Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Τ.Π.Ε.. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρέμβαση του συγγραφέα και συντόνισε ο Νίκος Τσούκας, τ. Κοινοτάρχης Μακρινίτσας. Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην επίπονη έρευνα και το μεθοδικό έργο του συγγραφέα, ο οποίος αποτύπωσε και κατέγραψε τον πλούτο της ιστορικής και πολιτιστικής παρακαταθήκης της γενέτειράς του.
Όπως επεσήμαναν παράλληλα «ο αναγνώστης κρατώντας στο χέρι του αυτό το χρήσιμο και σημαντικό βιβλίο, μπορεί να αναζητήσει μνήμες γνωστές και άγνωστες. Οι ντόπιοι Ζαγοριανοί μπορούν να πληροφορηθούν από το γενεαλογικό τους δέντρο έως ένδοξες ιστορικές στιγμές, καθώς και πρόσωπα που συνδέθηκαν με αυτό το χωριό».
Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο συγγραφέας του βιβλίου, υπογράμμισε ότι «στόχος μου ήταν να καταγράψω την ιστορία, τα μνημεία, την παρακαταθήκη της γενέτειράς μου. Οι πύργοι, οι βρύσες, οι προτομές και οι ευεργέτες, όλα αποτελούν κομμάτια της ιστορίας του χωριού μου». Ο συγγραφέας αφιέρωσε πολύ χρόνο στην έρευνα και την καταγραφή στοιχείων «βάση πληροφοριών, αναμνήσεων και επιτόπιων παρατηρήσεων» όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά. «Εχω επισκεφτεί όλα τα μνημεία για τα οποία γράφω, και τα σπίτια και τις βρύσες, από το βουνό μέχρι κάτω τη θάλασσα» σημείωσε ο ίδιος. Η συνδρομή του, σε σχέση με την διατήρηση της ιστορικής μνήμης, είναι πολύ σημαντική, διότι ουσιαστικά κατέγραψε μνημεία της Ζαγοράς, προκειμένου να παραμείνουν γνωστά και στις επόμενες γενιές.
ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ
φωτο: ΗΛΙΑΣ ΚΑΡΑΤΣΑΛΟΣ

Ζαγορά - Βιντεάκι Δήμου Ζαγοράς 2008


Ζαγορά - Βιντεάκι Δήμου Ζαγοράς 2008
Προβλήθηκε στην παρουσίαση του βιβλίου "Μνημεία και μνήμες από την ιστορία της Ζαγοράς", του Νίκου Διαμαντάκου, στο Αχίλλειον Βόλου, στις 10//11//14 και φυσικά, τρελάθηκα!
Άφησα την μηχανή να "κλέβει", να "κλέβει", να κρατήσει ότι δε θα προλάβαινε η ματιά μου, αλλά θα είχε μεγάλη ανάγκη η ψυχή μου, συχνά - πυκνά, στο μέλλον!
Καμία σχέση, βέβαια, το προτότυπο με το δικό μου αντίγραφο! Είναι όμως κι αυτό, δουλεμένο με αγάπη, με στόχο μόνο να αναδείξει το ΚΑΛΟ, όχι μόνο της Ζαγοράς, αλλά ΟΛΩΝ των συντελεστών του!
Ο Νέος Δήμαρχος, ο κ. Παναγιώτης Κουτσάφτης, είπε πως είναι του 2008 κι ότι θα εμπλουτιστεί στο μέλλον!
Δεν ξέρω αν έχει δημοσιευτεί, ήδη, αλλά επειδή το είδα για πρώτη φορά και φυσικά, δεν το χόρτασα, γι' αυτό το ανέβασα!
Το κάνω δημόσιο, να το δείτε κι εσείς, μέχρι να βρω δημόσια το προτότυπο!

"Θερμά Συγχαρητήρια" για την ποιότητα αυτού του βίντεο και γενικώς, για όλη την εκδήλωση, χθες!
ΥΓ. Ήταν χθες, έγινε σήμερα, κι εγώ, ακόμα εκεί!


Ενθύμια απ' την βιβλιοπαρουσίαση "Μνημεία και μνήμες από την Ιστορία της Ζαγοράς", Νίκου Διαμαντάκου


Ενθύμια απ' την βιβλιοπαρουσίαση "Μνημεία και μνήμες από την Ιστορία της Ζαγοράς", του Νίκου Διαμαντάκου, στο Αχίλλειον Βόλου, 10 Νοεμβρίου 2014.










*
*

Μετά την βιβλιοπαρουσίαση του "Μνημεία και μνήμες από την Ιστορία της Ζαγοράς", του Νίκου Διαμαντάκου 1


Μετά την βιβλιοπαρουσίαση του "Μνημεία και μνήμες από την Ιστορία της Ζαγοράς", του Νίκου Διαμαντάκου 1

Όλα έγιναν όπως τα έγραφε η πρόσκληση, εκτός απ' την ώρα που πολύ σωστά, άλλαξε πολύ καιρό, πριν και η εκδήλωση άρχισε στις 7. (Τόσοι Ζαγοριανοί στον Βόλο, έπρεπε να υπολογιστεί και το πως θα επιστρέψουν στο χωριό, μέσα στη νύχτα!)

...Αγχώθηκα, λόγω της ώρας και κόβω λόγια απ' "τας περιγραφάς"...
Έτσι κι αλλιώς, θα τα περιγράψουν τόσοι πολλοί που δεν έχει νόημα να το κάνω κι εγώ. Και "υλικό" θα ανεβάσουν, φαντάζομαι πολύ, γιατί υπήρχαν κάμερες και φωτογράφοι!
(Τα μετρημένα όμως δικά μου ενθύμια, θα τα "κρατήσω", όλα κι όλα! Αυτά με καθυστερούν τώρα και μου έκοψαν την μεγάλη "φόρα" που είχα!)

Εν ολίγοις:
Χάρηκα και συγκινήθηκα αφάνταστα για την χαρά που δικαίως, πήρε ο Δάσκαλός μου!!!
Χάρηκα και συγκινήθηκα αφάνταστα, που σε μια Βολιώτικη Αίθουσα (και τί Αίθουσα) αντιλαλούσε συνέχεια ο τόπος, "Ζαγορά"!!!
Χάρηκα, (την συγκίνηση να την εννοείτε σε ότι γράψω παρακάτω, γιατί πήγαινε πακέτο με την χαρά), γιατί, εκτός του ότι το τιμόμενο πρόσωπο ήταν απ' την Ζαγορά, οι τιμήσαντες αυτόν, ήταν κυρίως Ζαγοριανοί!
Κι αυτό λέει κάτι!
Ότι τον Άνθρωπο και μετά Δάσκαλο Νίκο Διαμαντάκο, πολλοί τον τιμούν, πολλοί τον εκτιμούν, πολλοί τον αγαπούν!!!
Κι αυτό, γιατί, άραγε;
Σίγουρα, δεν είναι τυχαίο!

Εκλεκτοί και μορφωμένοι άνθρωποι μίλησαν για το βιβλίο του και για τον ίδιο.

Είχα αγωνία γι' αυτήν την βιβλιοπαρουσίαση. Ήμουνα, (πέρα απ' την χαρά που θα καμάρωνα τον δάσκαλό μου και θα συναντούσα πατρίδα) περίεργη, για το πως θα εξελισσόταν η εκδήλωση.
Ήθελα κάτι άλλο να τονιστεί σ' αυτήν την βιβλιοπαρουσίαση, γι' αυτό άλλωστε, κι εγώ την προπαρουσίασα ιντερνετικά - αποσπασματικά, με τον τίτλο "αλλιώς"!
Χάρηκα, λοιπόν, ιδιαίτερα απόψε, και ικανοποιήθηκα αφάνταστα, όταν είδα πως αυτή η βιβλιοπαρουσίαση ήταν αλλιώτικη απ' τις άλλες, κι ακόμα πιο πολύ, όταν ο Αλέξανδρος Καπανιάρης, χρησιμοποίησε, όχι μόνο τον όρο: "Θα κάνω αλλιώτικη βιβλιοπαρουσίαση", αλλά και στην πράξη, ακούγοντάς τον, ήταν πολλές μοίρες "αλλιώτικη" απ' αυτό που εγώ πρόλαβα να σκεφτώ και να ονειρευτώ για το αποτέλεσμα αυτού του βιβλίου.
Εν ολίγοις, νιώθω πολύ ικανοποιημένη με τα όσα ειπώθηκαν απόψε, με αφορμή τον δάσκαλο Νίκο Διαμαντάκο και το νέο του βιβλίο.
Νοιώθω πως απόψε, ένα ενωμένο κοινό (δεν κατέχω από πολιτικές θέσεις, κανενός), συμφώνησε και υπέγραψε με το χειροκρότημά του, πως, ένας πρέπει να είναι ο στόχος:
Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ της Ζαγοράς!
...Κάτι που τον είχε, τον έχει και θα τον έχει, απλά, κάποτε πρέπει και να αξιοποιηθεί, ώστε να είναι αυτός ο κύριος τουριστικός πόλος έλξης στο χωριό μας!

Έκανε πολλές καλές προτάσεις ο κ. Καπανιάρης, δεν μου ήταν εύκολο να κρατάω σημειώσεις, άλλωστε ήξερα πως όλα καταγράφονται, οπότε και θα δημοσιευτούν, συν τω χρόνω, οπότε, μπορώ τότε να σταθώ και ειδικώς, σε κάποιες προτάσεις του.

Γενικώς, επειδή δε θέλω να αδικήσω:
1) Πρώτον, καλύφθηκα που ο νέος Δήμαρχος, κύριος Παναγιώτης Κουτσάφτης, είπε ότι θα δώσει προτεραιότητα στον Πολιτισμό.
2) Δεύτερον, συμφωνώ με τον κύριο Β. Δ. Αναγνωστόπουλο που τον είπε "Εραστή"!(της έρευνας και της Ζαγοράς, εννοείται!)
3) Τρίτον, είθε να πιάσει η ευχή της κυρίας Μηλίτσας Ζαρλή - Καραθάνου: "Μακάρι ο κάθε τόπος να έχει έναν Νίκο Διαμαντάκο"!
4) Τέταρτον, με κάλυψε απόλυτα η ομιλία του κ. Κώστα Λιάπη που τόνισε την προσωπικότητα του Νίκου Διαμαντάκου και στα "μηνύματα" που εκείνος ήθελε να δώσει, πέρα απ' τις γνώσεις και πληροφορίες, σ' αυτό το βιβλίο του!
Μ' άρεσε που στάθηκε στο κεφάλαιο "νερό", όπως κι εγώ, μ' άρεσε που είπε: "Το άλλοτε νεροστάλακτο Πήλιο", μα με τρόμαξε κιόλας η αλήθεια του, γιατί το νερό λιγοστεύει.
Πολλά μ' άρεσαν, συγκράτησα κι αυτό: "Άξιος ο μισθός του"!!!
Μόνο, κύριε Λιάπη;

Κι ύστερα, η σκυτάλη του λόγου δόθηκε στον κ. Αλέξανδρο Καπανιάρη, ομολογώ, δεν ήξερα πολλά γι' αυτόν, (τώρα μαθαίνω), μου άρεσε και βρήκα πολύ ελπιδοφόρα την ομιλία του και χάρηκα πολύ, όταν, τόσο ο κ. Κώστας Λιάπης, όσο και ο κ. Νίκος Διαμαντάκος του έδωσαν παρουσία τόσου κόσμου, την "σκυτάλη", να είναι "ο επόμενος ερευνητής της Ιστορίας της Ζαγοράς"!

Είναι κάτι που είχα αγωνία, γιατί δεν "έβλεπα" φως, υπάρχει και σε σχολιάκι με μικρά γράμματα, σε παλιότερη βιβλιοπαρουσίασή μου: "Μετά από σένα, ποιός, Δάσκαλε;" ρωτούσα.
Όπως καταλαβαίνετε, χάρηκα που δυο Δάσκαλοι της έρευνας, απόψε μας έδειξαν το "ΦΩΣ"!
Και για να το δείχνουν αυτοί, σίγουρα "κάτι" ξέρουν!

Δεν το ήξερα το παλικάρι, τόσο, όσο θα έπρεπε, αλλά όταν τον συγχάρηκα, το πρώτο που του είπα, ήταν αυτό:
"Δε σε ξέρω καλά, δε με ξέρεις καθόλου, μα για να σου δώσουν δημόσια σκυτάλη ο Λιάπης και ο Διαμαντάκος, σημαίνει πολλά, προχώρα, μην καθυστερείς!"

Χαμογελούσε ο Αλέξανδρος! Εγώ καθόλου! Ήθελα να τον σπρώξω γρήγορα στην έρευνα, γιατί δε θέλω να κουράζεται άλλο ο δάσκαλός μου! Μόνο να καθοδηγεί και να συμβουλεύει θέλω και να χαίρεται τη ζωή του, την οικογένειά του και το χωριό του, βλέποντας έργα των άλλων, θέλω!

Τώρα χαμογελάω στον Αλέξανδρο, τώρα που τελειώνω και πήγε 4, κι αρχίζω και χαλαρώνω κι εγώ απ' την κούραση της ημέρας...
Αλέξανδρε, θέλει πολύ εθελοντισμό και υπομονή η έρευνα! Εύχομαι να την βρεις, μέσα απ' την ψυχή μου!!!
"Για την πατρίδα, ρε, γ...." που λένε! Όχι για σένα, ούτε για την δόξα! Μόνο για κείνη! Πρότυπο ο Δάσκαλος, αυτός κρατούσε την σκυτάλη, δουλεμένο πολύ το χέρι του στο χαρτί, κι όχι στον υπολογιστή, πρέπει να τα καταφέρεις, όπωσδήποτε! Υπάρχει έδαφος!

Ο Βόλος μοσχομύρισε Ζαγορά

Πατρίδα, δεν ξέρω αν τα μάθατε τα νέα, ο Βόλος μοσχομύρισε Ζαγορά, απόψε, με το βιβλίο του Νίκου Διαμαντάκου! Νιώθω υπερήφανη για πολλούς λόγους, μα θα τα πούμε, προσεχώς, γιατί άργησα να γυρίσω σπίτι! Να τον χαιρόμαστε και τον Δάσκαλο και το χωριό μας! Φιλιά!