Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

Παρουσίαση βιβλίου του Ζαγοριανού συγγραφέα Νίκου Διαμαντάκου

Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΠΑΝΙΑΡΗΣ πρόσθεσε 2 νέες φωτογραφίες.
Παρουσίαση βιβλίου του Ζαγοριανού συγγραφέα Νίκου Διαμαντάκου
για τα μνημεία της Ζαγοράς
Το νέο πόνημα του Ζαγοριανού συγγραφέα και συνταξιούχου δάσκαλου με τίτλο: «Μνημεία και μνήμες από την ιστορία της Ζαγοράς (Πύργοι – Βρύσες – Ηρώα – Προτομές)» θα παρουσιασθεί τη Δευτέρα 10 Νοεμβρίου κα ώρα 19:00 μ.μ. στο δημοτικό κινηματοθέατρο ΑΧΙΛΛΕΙΟΝ στο Βόλο.
Η εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου διοργανώνεται από το Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου και την Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών σε συνεργασία με το Σύλλογο Ζαγοριανών Βόλου και το Κέντρο Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων.
Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με το χαιρετισμό του Δημάρχου Ζαγοράς – Μουρεσίου κ. Παναγιώτη Κουτσάφτη και στη συνέχεια χαιρετισμό θα απευθύνει η Πρόεδρος της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών κ. Μηλίτσα Καραθάνου. Η εκδήλωση θα συνεχιστεί με την προβολή αποσπάσματος ντοκιμαντέρ εστιασμένο στη Ζαγορά, παραγωγή του πρώην Δήμου Ζαγοράς που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο προγράμματος για τν τουριστική προβολή της περιοχής.
Το βιβλίο θα παρουσιάσουν ο Κώστας Λιάπης, ερευνητής και λαογράφος και ο Ζαγοριανός Αλέξανδρος Καπανιάρης, υπ. Διδάκτωρ Λαϊκού Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Τ.Π.Ε.. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την παρέμβαση του συγγραφέα ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης έχει ο Νίκος Τσούκας, Κοινοτάρχης Μακρινίτσας Πηλίου 1990-2002.
Η προσφορά του Νίκου Διαμαντάκου τιμάται καταρχήν από όλους τους φορείς της διοργάνωσης καθώς και από την ιδιαίτερη γενέτειρα του τη Ζαγορά. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Νίκος Διαμαντάκος έχει ένα πλούσιο συγγραφικό έργο που περιλαμβάνει δημοσιεύματα σε εφημερίδες και περιοδικά ιστορικού περιεχομένου. Άξιο αναφοράς όμως είναι το πλούσιο εκδοτικό του έργο που περιλαμβάνει πέντε σημαντικά πονήματα που αφορούν την περιοχή του Πουρίου και της Ζαγοράς. Ειδικά το πρώτο του βιβλίο «Το Πουρί, το πολύδροσο χωριό του Πηλίου» που εκδόθηκε το 1997 από την τότε Κοινότητα Πουρίου αποτελεί μέχρι σήμερα ένα σπάνιο εργαλείο στα χέρια των ερευνητών, φοιτητών και ενδιαφερόμενων που θέλουν να μελετήσουν την ιστορία του Πουρίου. Την εκκλησιαστική παράδοση της Ζαγοράς με τα σπάνια μνημεία και την παράδοση των κληρικών αποτυπώνονται στα άλλα δυο του βιβλία : Εκκλησίες και εξωκκλήσια της Ζαγοράς που εκδόθηκε το 2001 από τον Πολιτιστικό Οργανισμού του Δήμου Ζαγοράς και Ζαγοριανοί ιεράρχες και άλλοι κληρικοί που εκδόθηκε από το Δήμο Ζαγοράς το 2007. Ένα άλλο σημαντικό έργο του Νίκου Διαμαντάκου που τεκμηριώνει το πολύπλευρο έργο του στην τοπική ιστορία είναι το βιβλίο που κυκλοφόρησε το 2010 από το Δήμο Ζαγοράς με τίτλο «Τα σχολεία της Ζαγοράς από το 17ο μέχρι τον 21ο αιώνα».
Το νέο βιβλίο του Νίκου Διαμαντάκου που εκδόθηκε το 2014 από τον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου με τίτλο: «Μνημεία και μνήμες από την ιστορία της Ζαγοράς (Πύργοι – Βρύσες – Ηρώα – Προτομές)» έρχεται να φωτίσει τη σημαντική πολιτιστική κληρονομία της Ζαγοράς ως μιας ιστορικής πολίχνης της Μαγνησίας.
Στις τετρακόσιες εβδομήντα επτά σελίδες του νέου βιβλίου, χωρισμένο σε τέσσερις διακριτές ενότητες που αφορούν τα πυργόσπιτα της Ζαγοράς, τις περίτεχνες βρύσες, τα ηρώα και τις προτομές επιφανών Ζαγοριανών καταγράφονται στιγμές και όψεις της νεώτερης εποχής μιας κωμόπολης που έχει σημαδέψει με την ιστορία της τον πολιτισμό της Μαγνησίας.
Ο Νίκος Διαμαντάκος μέσα από την λεπτομερή και εξαντλητική του έρευνα αποκαλύπτει ένα άγνωστο έως σήμερα αρχιτεκτονικό θησαυρό της περιοχής που σχετίζεται με τα πυργόσπιτα και αρχοντικά της Ζαγοράς. Ο Διαμαντάκος συνδέει τις περιγραφές των οικημάτων με τους ιδιοκτήτες, το ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο της εποχής και αναδεικνύει το πλούσιο οικιστικό και πολιτιστικό περιβάλλον της Ζαγοράς. Επίσης καταγράφει με λεπτομερή τρόπο ένα σύνολο κρηνών και βρυσών της περιοχής το οποίο μπορεί να αποτελέσει στον μέλλον ένα σχετικό θεματικό δίκτυο. Ιδιαίτερη είναι και η εργασία του Νίκου Διαμαντάκου για τις προτομές επιφανών Ζαγοριανών που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα θυμίζοντας τις ευεργεσίες και την προσφορά των εύπορων Ζαγοριανών ευπατρίδων της εποχής σε όλη την Ελλάδα.
Ο Ν. Διαμαντάκος με το νέο του βιβλίου ξυπνάει ιστορικές μνήμες, ψηλαφίζει και συστηματοποιεί μαρτυρίες για μνημεία της Ζαγοράς που άλλα έχουν ξεχαστεί και άλλα περιμένουν την αξιοποίηση τους.
Ο αναγνώστης κρατώντας στο χέρι του αυτό το χρήσιμο και σημαντικό βιβλίο μπορεί να αναζητήσει μνήμες γνωστές και άγνωστες. Οι ντόπιοι Ζαγοριανοί μπορούν να πληροφορηθούν από το γενεαλογικό τους δέντρο … έως ένδοξες ιστορικές στιγμές καθώς και πρόσωπα που συνδέθηκαν με αυτό το χωριό.
Όλοι οι αναγνώστες της Μαγνησίας μπορούν να μάθουν αρκετά και να συμπληρώσουν τις γνώσεις τους για την ιστορία της Ζαγοράς που αποτελεί και κομμάτι της ιστορίας της Μαγνησίας.
Για το λόγο αυτό οι διοργανωτές καλούν όλους τους Δημότες Ζαγοράς – Μουρεσίου αλλά και κάθε Μαγνησιώτη πολίτη να τιμήσουμε ένα εθελοντή εργάτη της γνώσης όπως ο Νίκος Διαμαντάκος αλλά και να γίνουμε συνοδοιπόροι μιας ιστορικής μαρτυρίας κα καταγραφής για την τοπική ιστορία της περιοχής μας.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το "κάτι" που μένει...