Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

την Δευτέρα 10 Νοεμβρίου και ώρα 19:00 στο κινηματοθέατρο «ΑΧΙΛΛΕΙΟΝ» Βόλου

Η πολιτιστική κληρονομιά της Ζαγοράς στην νέα έκδοση
του Νίκου Διαμαντάκου
Ο Ν. Διαμαντάκος με το νέο του βιβλίου ξυπνάει ιστορικές μνήμες, ψηλαφίζει και συστηματοποιεί μαρτυρίες για μνημεία της Ζαγοράς που άλλα έχουν ξεχαστεί και άλλα περιμένουν την αξιοποίηση τους.
Ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου σε συνεργασία με την Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών παρουσιάζουν την Δευτέρα 10 Νοεμβρίου και ώρα 19:00 στο κινηματοθέατρο «ΑΧΙΛΛΕΙΟΝ» Βόλου παρουσιάζουν την νέα εκδοτική προσπάθεια του Ζαγοριανού συγγραφέα και συνταξιούχου δάσκαλου με τίτλο: «Μνημεία και μνήμες από την ιστορία της Ζαγοράς (Πύργοι – Βρύσες – Ηρώα – Προτομές)»
Πρόκειται για το πέμπτο βιβλίο του Νίκου Διαμαντάκου ο οποίος προσφέρει στοιχεία και καταγραφές από την έντονη πολιτιστική κληρονομία της Ζαγοράς η οποία αποτυπώνεται μετά από συστηματική έρευνα ετών φωτίζοντας άγνωστες και γνωστές πτυχές μνημείων που σχετίζονται με τους πύργους της Ζαγοράς, τις βρύσες, τα ηρώα και τις διάσπαρτες προτομές επιφανών Ζαγοριανών.
Την εκδήλωση στηρίζουν και συνεργάζονται για την επιτυχή έκβαση ο Σύλλογος Ζαγοριανών Βόλου και το Κέντρο Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων.
Το βιβλίο θα παρουσιάσουν ο Κώστας Λιάπης, ερευνητής και λαογράφος και ο εκπαιδευτικός Αλέξανδρος Καπανιάρης, υπ. Διδάκτωρ Λαϊκού Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Τ.Π.Ε.. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την παρέμβαση του συγγραφέα ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης έχει ο Νίκος Τσούκας, Κοινοτάρχης Μακρινίτσας Πηλίου 1990-2002.
Εκτός από τον χαιρετισμό των συνδιοργανωτών και επίσημων προσκεκλημένων η εκδήλωση θα διανθιστεί από την προβολή αποσπάσματος ντοκιμαντέρ εστιασμένο στη Ζαγορά, παραγωγή του πρώην Δήμου Ζαγοράς που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο προγράμματος για την τουριστική προβολή της περιοχής.
Στις τετρακόσιες εβδομήντα επτά σελίδες του νέου βιβλίου, χωρισμένο σε τέσσερις διακριτές ενότητες που αφορούν τα πυργόσπιτα της Ζαγοράς, τις περίτεχνες βρύσες, τα ηρώα και τις προτομές επιφανών Ζαγοριανών καταγράφονται στιγμές και όψεις της νεώτερης εποχής μιας κωμόπολης που έχει σημαδέψει με την ιστορία της τον πολιτισμό της Μαγνησίας.
Ειδικότερα στο πρώτο μέρος που αφορά τους πύργους μετά από ένα ιστορικό πλαίσιο της εποχής περιγράφονται η μορφή και η διαρρύθμιση των πύργων. Επίσης καταγράφονται οι γνωστοί πύργοι και στη συνέχεια ανά συνοικία (Μεταμόρφωση του Σωτήρος, Άγιος Γεώργιος, Αγία Κυριακής ή «Παζαριού», Αγία Παρασκευής ή «Περαχώρας») παρουσιάζονται άγνωστοι πύργοι που έχουν χαθεί στο χρόνο. Έπειτα μετά από ανακεφαλαίωση επιχειρείται μια χρονολογική κατάταξη των πύργων καθώς και χρήσιμες περιγραφές για άλλες οικήματα, νεοκλασικά και άλλα παλιά σπίτια.
Στο δεύτερο μέρος που αφορά τις βρύσες παρέχονται χρήσιμα στοιχεία για τη σχέση του άνθρωπου με το νερό μέσα από τη λαογραφία, τη λογοτεχνία και ερμηνείες βασικών όρων. Στη συνέχεια περιγράφονται οι βρύσες ανά συνοικία της Ζαγοράς και οι βρύσες στην περιφέρεια της Ζαγοράς.
Το τρίτο μέρος αφορά μνημεία ωρώων για μαχητές των Βαλκανικών πολέμων, της εθνικής αντίστασης και άλλα μνημεία της Ζαγοράς. Το βιβλίο ολοκληρώνεται με τις προτομές επιφανών ανδρών της Ζαγοράς και του Χορευτού καθώς και προτομές που βρίσκονται στην Αθήνα και τον Πειραιά. Στο τέλος του βιβλίου ο αναγνώστης μπορεί σε ειδικό ευρετήριο να αναζητήσει τα μνημεία που περιγράφονται στο βιβλίο.
Ο Νίκος Διαμαντάκος μέσα από την λεπτομερή και εξαντλητική του έρευνα αποκαλύπτει ένα άγνωστο έως σήμερα αρχιτεκτονικό θησαυρό της περιοχής που σχετίζεται με τα πυργόσπιτα και αρχοντικά της Ζαγοράς. Ο Διαμαντάκος συνδέει τις περιγραφές των οικημάτων με τους ιδιοκτήτες, το ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο της εποχής και αναδεικνύει το πλούσιο οικιστικό και πολιτιστικό περιβάλλον της Ζαγοράς. Επίσης καταγράφει με λεπτομερή τρόπο ένα σύνολο κρηνών και βρυσών της περιοχής το οποίο μπορεί να αποτελέσει στον μέλλον ένα σχετικό θεματικό δίκτυο. Ιδιαίτερη είναι και η εργασία του Νίκου Διαμαντάκου για τις προτομές επιφανών Ζαγοριανών που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα θυμίζοντας τις ευεργεσίες και την προσφορά των εύπορων Ζαγοριανών ευπατρίδων της εποχής σε όλη την Ελλάδα.
Ο αναγνώστης κρατώντας στο χέρι του αυτό το χρήσιμο και σημαντικό βιβλίο μπορεί να αναζητήσει μνήμες γνωστές και άγνωστες. Οι ντόπιοι Ζαγοριανοί μπορούν να πληροφορηθούν από το γενεαλογικό τους δέντρο … έως ένδοξες ιστορικές στιγμές καθώς και πρόσωπα που συνδέθηκαν με αυτό το χωριό.
Όλοι οι αναγνώστες της Μαγνησίας μπορούν να μάθουν αρκετά και να συμπληρώσουν τις γνώσεις τους για την ιστορία της Ζαγοράς που αποτελεί και κομμάτι της ιστορίας της Μαγνησίας.
Για το λόγο αυτό οι διοργανωτές καλούν όλους τους Δημότες Ζαγοράς – Μουρεσίου αλλά και κάθε Μαγνησιώτη πολίτη να τιμήσουμε ένα εθελοντή εργάτη της γνώσης όπως ο Νίκος Διαμαντάκος αλλά και να γίνουμε συνοδοιπόροι μιας ιστορικής καταγραφής για την τοπική ιστορία της περιοχής μας.

ΖΗΤΗΜΑ ΗΜΕΡΩΝ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ...

ΖΗΤΗΜΑ ΗΜΕΡΩΝ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ... ΔΕΙΤΕ: ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΛΕΕΙ Ο "ΣΤΟΧΟΣ" ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΚΑΙ ΩΜΑ ΤΑ ΛΕΝΕ ΜΑΣΗΜΕΝΑ ΚΑΙ ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ONALERT! «Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ»

ΚΑΙ ΤΑ ΛΕΕΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΟ -ΜΑΚΡΥΑ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΜΗΝ ΚΟΛΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ- ΟΝΑΛΕΡΤ. ΔΙΑΒΑΣΤΕ:


Τι σημαίνουν οι ανακοινώσεις του Καϊρου για την οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου; Πρώτα απ΄ όλα ότι η Ελλάδα θα ανακηρύξει ΑΟΖ και στην συνέχεια θα προχωρήσει στην οριοθέτησή της με Κύπρο και Αίγυπτο. Με την Τουρκία είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει πρόβλημα. Αυτό που κανείς δεν πρέπει να ξεχνά είναι ότι η Ελλάδα κινείται με βάση όσα το Διεθνές Δίκαιο όχι απλά προβλεπει αλλά προστάζει. Το ερώτημα που προκύπτει είναι τι γίνεται με το Καστελόριζο. Με βάση τα όσα συμφωνήθηκαν στο Κάϊρο δεν μπορεί να υπάρξει θέμα ...εξαίρεσής του όπως απαιτεί η Τουρκία.

Η ΑΟΖ είναι το δικαίωμα παράκτιου κράτους να εκμεταλλεύεται κατ' αποκλειστικότητα μία θαλάσσια ζώνη πλάτους μέχρι και 200 μιλίων. Πιο συγκεκριμένα, να εκμεταλλεύεται το υπέδαφος του βυθού, τον βυθό, τα ύδατα (αλιεία) και την επιφάνεια της θάλασσας (ακόμα και με τη δημιουργία τεχνητών νησιών). 

Η υφαλοκρηπίδα είναι υποσύνολο της ΑΟΖ. 

Η τάση που έχει επικρατήσει διεθνώς είναι οι δύο αυτές θαλάσσιες ζώνες να οριοθετούνται ταυτοχρόνως και τα όριά τους να ταυτίζονται. 

Το Δίκαιο της Θάλασσας προβλέπει ξεκάθαρα ότι νησιά με οικονομική δραστηριότητα έχουν δικαίωμα ΑΟΖ, όπως και οι ηπειρωτικές περιοχές. 


140 παράκτιες χώρες έχουν ήδη ανακηρύξει ΑΟΖ.

Τι συμβαίνει με το Καστελόριζο που η Τουρκία θέλει να “σβήσει” από το χάρτη.

Οι Τούρκοι θέλουν να “σβήσουν” το Καστελόριζο από τον χάρτη. Όχι τυχαία.

Με βάση την αρχή της μέσης γραμμής, το σύμπλεγμα του Καστελλόριζου εξασφαλίζει την επαφή της ελληνικής με την κυπριακή ΑΟΖ. Οι δύο αυτές παρεμβάλλονται μεταξύ τουρκικής και αιγυπτιακής, γεγονός που περιορίζει σημαντικά την τουρκική ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Ελλάδα πρέπει να ανακηρύξει την ΑΟΖ της και αυτό μπορεί να το κάνει μονομερώς. Μετά από την σημερινή συμφωνία στο Κάϊρο γίνεται σαφές ότι τα όποια προβλήματα υπήρχαν με την Αίγυπτο δεν υπάρχουν πια.

Τι θα συμβεί σε περίπτωση αντίδρασης της Τουρκίας;

Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ένα παράκτιο κράτος αποκτάει ΑΟΖ με μονομερή δήλωση ανακήρυξης. Στη συνέχεια, συνάπτει συμφωνίες οριοθέτησης με τα γειτονικά κράτη. Εάν δεν καταστεί δυνατή η συμφωνία οριοθέτησης, ο τρόπος με τον οποίο οι γειτονικές χώρες λύνουν τη διαφορά τους είναι με παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο. 

Θεωρείται βέβαιο οτι η Άγκυρα θα αντιδράσει κι όχι με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο. Αλλά αυτό είναι το αναμενόμενο.
Η Αγκυρα αμφισβητεί ότι τα ελληνικά νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα με τον γεωλογικού τύπου ισχυρισμό ότι επικάθονται σε τουρκική υφαλοκρηπίδα. Ο ισχυρισμός αυτός δεν μπορεί να προβληθεί εάν η Ελλάδα ανακηρύξει ΑΟΖ και η διαπραγμάτευση διεξαχθεί σ' αυτό το πεδίο. ΗΑΟΖ είναι οικονομική και όχι γεωλογική έννοια, όπως η υφαλοκρηπίδα. Αυτός είναι ο λόγος που η τουρκική διπλωματία επιμένει να μιλάει για υφαλοκρηπίδα.

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟΝ "ΣΤΟΧΟ" ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΚΑΙ ΛΕΕΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΕ ΤΟΝ ΣΩΣΤΟ ΤΡΟΠΟ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΑΝΤΕΧΟΥΝ ΝΑ ΤΟΝ ΑΚΟΥΣΟΥΝ ΚΙ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΩΡΑ:

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ : Αγγελική Κούρκουλου - "Νύμφες, η δύναμη της καθαρότητας"

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ :
Αγγελική Κούρκουλου - "Νύμφες, η δύναμη της καθαρότητας"
 8/11 - 14/12/2014
ΒΡΑΔΙΑ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ Τετάρτη 12/11 στις 9:00μμ



Από το Σάββατο 8 Νοεμβρίου μέχρι και την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014 το art café «Περισπωμένη» στην Νικολάου Πλαστήρα 4Β (μεταξύ Αγίου Κωνσταντίνου και ξενοδοχείου «ΞΕΝΙΑ») φιλοξενεί την έκθεση ζωγραφικής της Αγγελικής Κούρκουλου με τίτλο «Νύμφες, η δύναμη της καθαρότητας».
Η ζωγράφος εμπνευσμένη από τους μύθους των Νυμφών και την ομορφιά της φύσης του Πηλίου, έχει δημιουργήσει μια σειρά έργων όπου κυριαρχεί το λευκό, το χρώμα της καθαρότητας, και οι δεκάδες αποχρώσεις του, καθώς και τα στεφάνια από φρέσκα λουλούδια, δώρα της μητέρας φύσης, σύμβολα ειρήνης, τιμής και δόξας, στα κεφάλια νεαρών κοριτσιών, Νυμφών.
Σύμφωνα με τη μυθολογία, οι Νύμφες ήταν κατεξοχήν πνεύματα του γλυκού νερού και βρίσκονταν στα ποτάμια, στις πηγές και μέσα στα βουνά από τα οποία πήγαζαν ποτάμια. Συνόδευαν πάντα το νερό, τονίζοντας έτσι τη μεγάλη του σημασία για την ύπαρξη ζωής. Χωρίς αυτό ούτε βλάστηση, ούτε γονιμότητα υπάρχει. Μέσω λοιπόν της ζωογόνας δύναμης του νερού οι Νύμφες εξαπλώθηκαν στα βουνά και στα δάση και συνδέθηκαν με τη βλάστηση. Κι όπως το νερό τρέφει τα πάντα, έτσι και οι Νύμφες θεωρούνταν τροφοί των φυτών, των ζώων και των ανθρώπων. Η σημασία του νερού ως δύναμη ζωής και γονιμότητας είναι μεγάλη και ζωτική σε μια μεσογειακή χώρα, όπως είναι η Ελλάδα.
Η Αγγελική Κούρκουλου γεννήθηκε στην Κέρκυρα. Σπούδασε στην Νέα Υόρκη ζωγραφική, γλυπτική, κεραμική, σχέδιο μόδας, στο Parsons School of Design, στο The Art Students League of New York, στη New York Academy of Art, στο Greenwich House Pottery και στο Queens College και στην Αθήνα ζωγραφική με τους Τζένη Παπαδάκη και Θόδωρο Πάντο. Έχει εκθέσει σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα, Αμερική, Ιταλία, Ολλανδία, Δανία, Αυστραλία και Δυτικές Ινδίες. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές σε διάφορα μέρη του κόσμου. Έχει ιδρύσει μαζί με τον συνθέτη Παναγιώτη Μπερλή τη μουσικο-εικαστική ομάδα PanAngel8Arts που πλέκει τη μουσική με τη ζωγραφική δημιουργία. Διδάσκει ζωγραφική, σχέδιο μόδας, κόμικ. Με το έργο της υποστηρίζει τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
ΒΡΑΔΙΑ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ
Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014, 9:00μμ, με φιλικές συμμετοχές live μουσικής.
Επικοινωνία
art café «Περισπωμένη» : 2421 024133
Αγγελική Κούρκουλου: www.angelpaints.com

Η αρχαία αυτή ελιά,

Mε ηλικία άνω των 2.000 έως 5.000 ετών (δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια), η αρχαία αυτή ελιά, μία από τις δεκάδες που στολίζουν την κρητική ύπαιθρο, βρίσκεται στο Χωριό Άνω Βούβες Χανίων… και ακόμη καρποφορεί!
Το 1997 ανακηρύχθηκε «διατηρητέο μνημείο της φύσης, λόγω του ιδιαίτερου αισθητικού, οικολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντός του», ενώ τα κλαδιά του στεφάνωσαν κάποιους από τους αθλητές των ολυμπιακών αγώνων στην Αθήνα.
Οι εντυπωσιακές διαστάσεις της:
Όγκος κορμού: 4.67 m3
Μέγιστη εξωτερική διάμετρος σε ύψος 1,3 μ. (DBH): 2,66 μ.
Μέγιστη εσωτερική διάμετρος σε ύψος 1,3 μ.: 2,01 μ.
Μέγιστη εξωτερική διάμετρος σε ύψος 0,9 μ. : 3,04 μ.
Μέγιστη εσωτερική διάμετρος σε ύψος 0,9 μ.: 2,15 μ.
Μέγιστη απόσταση μεταξύ 2 σημείων του κορμού στο επίπεδο εδάφους: 3,95 μ.

Βίντεο με τρισδιάστατη απεικόνιση:
http://www.360cities.net/…/oldest-tree-in-the-world-interio…
Mε ηλικία άνω των 2.000 έως 5.000 ετών (δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια), η αρχαία αυτή ελιά, μία από τις δεκάδες που στολίζουν την κρητική ύπαιθρο, βρίσκεται στο Χωριό Άνω Βούβες Χανίων… και ακόμη καρποφορεί!

Το 1997 ανακηρύχθηκε «διατηρητέο μνημείο της φύσης, λόγω του ιδιαίτερου αισθητικού, οικολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντός του», ενώ τα κλαδιά του στεφάνωσαν κάποιους από τους αθλητές των ολυμπιακών αγώνων στην Αθήνα.

Οι εντυπωσιακές διαστάσεις της:
Όγκος κορμού: 4.67 m3
Μέγιστη εξωτερική διάμετρος σε ύψος 1,3 μ. (DBH): 2,66 μ.
Μέγιστη εσωτερική διάμετρος σε ύψος 1,3 μ.: 2,01 μ.
Μέγιστη εξωτερική διάμετρος σε ύψος 0,9 μ. : 3,04 μ.
Μέγιστη εσωτερική διάμετρος σε ύψος 0,9 μ.: 2,15 μ.
Μέγιστη απόσταση μεταξύ 2 σημείων του κορμού στο επίπεδο εδάφους: 3,95 μ.

Βίντεο με τρισδιάστατη απεικόνιση:
http://www.360cities.net/image/oldest-tree-in-the-world-interior#0.00,0.00,90.0

Ξεκινά η υποβολή αιτήσεων στη νέα ρύθμιση για τα δάνεια του πρώην ΟΕΚ

Ξεκινά η υποβολή αιτήσεων στη νέα ρύθμιση για τα δάνεια του πρώην ΟΕΚ




Σε ισχύ τίθεται η νέα ρύθμιση για τα δάνεια του πρώην ΟΕΚ, με βάση το άρθρο 55 του Ν. 4053/2014. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΟΑΕΔ, σύμφωνα με τη σχετική διάταξη δίνεται η δυνατότητα για έξι μήνες σε 97.000 οικογένειες δανειοληπτών της συγκεκριμένης κατηγορίας, να προσέλθουν σε λίγες μέρες στις τράπεζες από τις οποίες έχουν λάβει το δάνειο και να υποβάλουν αίτηση για τη ρύθμισή του. Βασικός όρος για την υπαγωγή τους στη νέα ρύθμιση είναι να μην «έχουν υπερβεί κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης τη συμβατική προθεσμία διακοπής» (για ληξιπρόθεσμη οφειλή μεγαλύτερη του ισόποσου των έξι μηνιαίων τοκοχρεολυτικών δόσεων).

Με την ενεργοποίηση της σχετικής διάταξης του νέου νόμου, σύμφωνα με τον Διοικητή του ΟΑΕΔ κ. Θεόδωρο Αμπατζόγλου, «ικανοποιείται ένα πάγιο και δίκαιο αίτημα των δικαιούχων να έχουν το δικαίωμα προσαρμογής των δόσεων τους για τα συγκεκριμένα δάνεια, ανάλογα με τις τρέχουσες εισοδηματικές τους ικανότητες, χωρίς να χάσουν την επιδότηση του επιτοκίου».

Με αφορμή την έναρξη ισχύος της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων στη νέα ρύθμιση για τα δάνεια του πρώην ΟΕΚ (του Οργανισμού που έχει συγχωνευτεί στον ΟΑΕΔ από το 2012) η διοίκηση του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού παρουσιάζει ορισμένα ενδεικτικά παραδείγματα τα οποία θα διευκολύνουν τους χιλιάδες ενδιαφερομένους. Από τα παραδείγματα προκύπτουν με σαφήνεια οι σημαντικές μειώσεις οι οποίες επέρχονται επί των δόσεων για όσους δανειολήπτες του πρ. ΟΕΚ κάνουν χρήση της ρύθμισης του νέου νόμου. Κατά μέσο όρο, οι μηνιαίες δόσεις για όσους υπαχθούν στη ρύθμιση θα μειωθούν από περίπου 40% έως και 90%.

Ενδεικτικός πίνακας παραδειγμάτων νέας ρύθμισης δανείων πρ. ΟΕΚ (Σε περίπτωση Δεκαετούς Επιμήκυνσης)

Παραδείγματα
Ανεξόφλητο χρέος μέχρι τον Νοέμβριο του 2014 (προ νέας ρύθμισης)
Μηνιαία δόση (τοκοχρεολυτική) πριν τη νέα ρύθμιση
Μηνιαία δόση με 10ετή επιμήκυνση μετά την υπαγωγή στη νέα ρύθμιση
Μείωση δόσης με 10ετή επιμήκυνση μετά την υπαγωγή στη νέα ρύθμιση (%)
Δάνειο αρχικού ποσού 150.000 €, μένει 1 έτος για τη λήξη του
12.231 €
1.031 €
104 €
-90%
Δάνειο αρχικού ποσού 150.000 €, μένουν 2 έτη για τη λήξη του
24.101 €
1.027 €
190 €
-81%
Δάνειο αρχικού ποσού 150.000 €, μένουν 3 έτη για τη λήξη του
35.620 €
1.022 €
261 €
-74%
Δάνειο αρχικού ποσού 150.000 €, μένουν 4 έτη για τη λήξη του
57.649 €
1.013 €
374 €
-63%
Δάνειο αρχικού ποσού 150.000 €, μένουν 5 έτη για τη λήξη του
68.178 €
1.009 €
419 €
-58%
Δάνειο αρχικού ποσού 150.000 €, μένουν 6 έτη για τη λήξη του
78.396 €
1.005 €
458 €
-54%
Δάνειο αρχικού ποσού 150.000 €, μένουν 7 έτη για τη λήξη του
88.313 €
1.001 €
492 €
-51%
Δάνειο αρχικού ποσού 150.000 €, μένουν 8 έτη για τη λήξη του
97.937 €
997 €
522 €
-48%
Δάνειο αρχικού ποσού 150.000 €, μένουν 9 έτη για τη λήξη του
107.277 €
993 €
549 €
-45%
Δάνειο αρχικού ποσού 150.000 €, μένουν 10 έτη για τη λήξη του
116.341 €
989 €
572 €
-42%
Δάνειο αρχικού ποσού 150.000 €, μένουν 11 έτη για τη λήξη του
125.138 €
985 €
594 €
-40%
Δάνειο αρχικού ποσού 150.000 €, μένουν 12 έτη για τη λήξη του
133.675 €
981 €
612 €
-38%



πηγή




Το Απολυτίκιο του Αγίου Νεκταρίου

Το Απολυτίκιο του Αγίου Νεκταρίου
"Χρόνια Πολλά" στον Νεκτάριο και στην Νεκταρία!


Έτσι θα είναι η πόλη τα Χριστούγεννα ~ Γεύση από γιορτές στο Βόλο


Έτσι θα είναι η πόλη τα Χριστούγεννα ~ Γεύση από γιορτές στο Βόλο


Ετσι θα είναι η πόλη τα Χριστούγεννα ~ Γεύση από γιορτές στο ΒόλοΕντυπωσίασαν τα δοκιμαστικά του «μπλε ουρανού» στο πλαίσιο του εορταστικού φωτισμού
Και ξαφνικά ο ουρανός πάνω από τη Δημητριάδος έγινε μπλε. Χθες το βράδυ, διερχόμενοι οδηγοί και πεζοί από τη λεωφόρο Δημητριάδος, πήραν μία γεύση από γιορτές. Ο μπλε ουρανός που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα του εορταστικού φωτισμού στην πόλη ενόψει Χριστουγέννων εντυπωσίασε.
Με την ολοκλήρωση τμήματος του «ουρανού», έγιναν τα απαραίτητα δοκιμαστικά. Τα φώτα άναψαν και έστω και στιγμιαία έδωσαν μια πρώτη γεύση από γιορτές στους Βολιώτες, οι οποίοι ετοιμάζονται να ζήσουν φέτος ξεχωριστά Χριστούγεννα στην πόλη.
Οπως είναι γνωστό και σύμφωνα με το εορταστικό πρόγραμμα της δημοτικής αρχής, για τα Χριστούγεννα προβλέπεται… κοσμογονία.
Η επίσημη αυλαία της γιορτινής περιόδου θα ανοίξει στις 6 Δεκεμβρίου και για ένα μήνα, ο Βόλος θα είναι στο πνεύμα των γιορτών. Το σήμα της έναρξης για τη γιορτή των Χριστουγέννων θα δοθεί από την Πλατεία Ρήγα Φεραίου με το άναμμα του γιορτινού καραβιού που θα συνοδευτεί από μουσικό event.
Το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου θα ανεβάσει τρεις θεατρικές χριστουγεννιάτικες παραστάσεις, ενώ τα Σαββατοκύριακα χριστουγεννιάτικες ταινίες θα προβάλλονται στη μεγάλη οθόνη στο Αχίλλειο. Χορευτικά και μουσικά συγκροτήματα θα δίνουν καθημερινές παραστάσεις, ενώ παραδοσιακά συγκροτήματα θα παίζουν τα κάλαντα. Και στο Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο θα φιλοξενηθούν εκθέσεις καλλιτεχνών στο πνεύμα των Χριστουγέννων. Εκδηλώσεις θα υπάρχουν σε όλο το Βόλο, με το βάρος να δίνεται στο κέντρο της πόλης. Η υποδοχή του νέου έτους θα μεταφερθεί στην παραλία όπου επίσης σχεδιάζεται μουσικό event. Καθημερινά θα δίνονται τέσσερις παραστάσεις που θα καλύπτουν κάθε μορφής τέχνη.
Το εισιτήριο θα κοστίζει 3 ευρώ και 5 ευρώ για τις οικογένειες και όλα τα έσοδα θα διατεθούν για τη στήριξη των ιδρυμάτων της πόλης. Επίσης θα στηθεί περίπτερο απ’ όπου θα πωλούνται μπλουζάκια με το «Νικόλα» τη μασκότ της πόλης προς 5 ευρώ το ένα και τα έσοδα θα δοθούν σε συλλόγους ΑμΕΑ.
ΕΛ. ΧΑΝΟΥ

25 χρόνια από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου

25 χρόνια από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου

Το χρονικό των γεγονότων που άλλαξαν τον πλανήτη

n
EMAIL
FACEBOOK
TWITTER
MORE
1989 Η Περεστρόικα βρίσκεται στον 5ο χρόνο της και ο αέρας ελευθερίας που άρχισε να φυσάει στην ανατολική Ευρώπη το 1985 με την εκλογή του Σοβιετικού ηγέτη Μιχαήλ Γκορμπατσόφ στο ανώτατο αξίωμα της χώρας του, γίνεται θύελλα που σαρώνει τα κομμουνιστικά καθεστώτα.
Τα γεγονότα που οδήγησαν στην 9η Νοεμβρίου

Ιανουάριος Ο Τζορτζ Μπους διαδέχεται στην προεδρία των ΗΠΑ τον Ρόναλντ Ρέιγκαν. / Το πολωνικό Κομμουνιστικό Κόμμα νομιμοποιεί το συνδικάτο Αλληλεγγύη του Λεχ Βαλέσα και αρχίζει μαζί του συνεχείς συνομιλίες.
image
Φεβρουάριος Οι τελευταίες σοβιετικές δυνάμεις εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν μετά από 9 αιματηρά χρόνια ανεπιτυχούς προσπάθειας να εγκαταστήσουν κομμουνιστικό καθεστώς.
image
Μάρτιος Πάνω από 100 χιλιάδες διαδηλωτές ζητούν δημοκρατία στους δρόμους της Βουδαπέστης. / Ο Γκορμπατσόφ δηλώνει ότι η ΕΣΣΔ δεν πρόκειται να αναμειχθεί στις εσωτερικές εξελίξεις των κομμουνιστικών χωρών.
image
Απρίλιος Αρχίζει η απόσυρση σοβιετικών στρατευμάτων από την Ουγγαρία.
Μάιος Η Ουγγαρία ξηλώνει 250 χλμ. συρμάτινους φράχτες στα σύνορά της με την Αυστρία.
image
Ιούνιος Κορύφωση των αιματηρών διαδηλώσεων στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου. / 250.000 διαδηλωτές συγκεντρώνονται στη Βουδαπέστη για την αποκατάσταση του ιστορικού μεταρρυθμιστή ηγέτη της Ογγαρίας Ίμρε Νάγκι που είχε εκτελεστεί από το καθεστώς το 1958.
image
Ιούλιος 300 χιλιάδες ανθρακωρύχοι απεργούν στη Σιβηρία, ζητώντας καλύτερες συνθήκες ζωής. / Ο στρατηγός Γιαρουζέλσκι εκλέγεται στο νέο αξίωμα του Προέδρου της Πολωνίας.
image
Αύγουστος Μεγάλη διαδήλωση στην Τσεχοσλοβακία για την επέτειο της καταστολής της «Άνοιξης της Πράγας». / 2 εκατ. Εσθονοί, Λετονοί και Λιθουανοί σχηματίζουν ανθρώπινη αλυσίδα 600 χλμ. διαμαρτυρόμενοι για την κατοχή από την ΕΣΣΔ και ζητούν ανεξαρτησία. / Ο Ταντέους Μαζοβιέτσκι γίνεται ο πρώτος μη κομμουνιστής πρωθυπουργός της Πολωνίας από το 1947.
image
Σεπτέμβριος Η ουγγρική κυβέρνηση ανοίγει τα σύνορά της για τους Ανατολικογερμανούς που καταφθάνουν κατά χιλιάδες. / Ανατολικογερμανοί κατασκηνώνουν στις πρεσβείες της Δυτικής Γερμανίας σε Βουδαπέστη, Πράγα και Βαρσοβία, ζητώντας πολιτικό άσυλο.
image
Οκτώβριος Το ανατολικογερμανικό καθεστώς κλείνει τα σύνορα με την Τσεχοσλοβακία για να αποτρέψει τη μαζική φυγή. / Αρχίζουν οι εβδομαδιαίες διαδηλώσεις στη Λειψία της Ανατολικής Γερμανίας με αίτημα περισσότερες ελευθερίες. Οι διαδηλώσεις εξαπλώνονται και σε άλλες πόλεις και γίνονται σχεδόν καθημερινές. / Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ επισκέπτεται το Ανατολικό Βερολίνο για τον εορτασμό των 40 χρόνων της Ανατολικής Γερμανίας και οι πολίτες τον υποδέχονται στους δρόμους φωνάζοντας «Γκόρμπι, βοήθησέ μας!» / Ο Έριχ Χόνεκερ υποχρεώνεται να εγκαταλείψει την ηγεσία της Ανατολικής Γερμανίας μετά από 19 χρόνια. Τον διαδέχεται ο Έγκον Κρενζ.
image
Νοέμβριος Ο καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας Χέλμουτ Κολ καλεί το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ανατολικής Γερμανίας να εγκαταλείψει το μονοπώλιο της εξουσίας. / Πάνω από 1 εκατ. πολίτες διαδηλώνουν στην Αλεξάντερπλατς στις 4 Νοεμβρίου.
image
Η Πτώση

9 Νοεμβρίου Το Πολιτικό Γραφείο του Κόμματος, πανικόβλητο από τις εξελίξεις, έχει ζητήσει από το υπουργικό συμβούλιο της Ανατολικής Γερμανίας να επεξεργαστεί ένα σχέδιο που θα επιτρέπει στους Ανατολικογερμανούς πολίτες να αιτηθούν άδεια εξόδου και μόνιμης μετανάστευσης από τη χώρα. Ένα μικρό μόνο ποσοστό των πολιτών διαθέτει διαβατήρια και το σχέδιο για την αποφυγή μαζικής εξόδου είναι η σταδιακή έκδοση νέων διαβατηρίων μετά τη διαδικασία των αιτήσεων. Η απόφαση πρόκειται να ανακοινωθεί την επόμενη μέρα, ώστε να προλάβουν να ειδοποιηθούν οι υπηρεσίες της χώρας.
Η συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου εγκρίνει το σχέδιο και ο Έγκον Κρενζ αναθέτει στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γκίντερ Σαμπόφσκι να το ανακοινώσει σε συνέντευξη Τύπου στις 6 το απόγευμα.
Ο Σαμπόφσκι όμως δεν βρισκόταν στις προηγούμενες συνεδριάσεις και δεν γνωρίζει τι ακριβώς έχει ειπωθεί ούτε το ακριβές κείμενο των αποφάσεων. Στο τέλος της συνέντευξης Τύπου, που μεταδίδεται ζωντανά από την τηλεόραση, διαβάζει το κείμενο της απόφασης που του έχει παραδοθεί, σύμφωνα με το οποίο πρόκειται πλέον να επιτραπεί στους πολίτες να ταξιδεύουν και να εγκαταλείπουν μονίμως τη χώρα, εάν το επιθυμούν, και οι αιτήσεις θα γίνονται γρήγορα δεκτές χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Μόλις τελειώνει, ένας ξένος ανταποκριτής τον ρωτάει: «Από πότε αρχίζει η ισχύς της απόφασης;» Χωρίς να είναι βέβαιος, ο Σαμπόφσκι ξύνει το κεφάλι του και ψάχνει τα χαρτιά του. Παραβλέπει τη σημείωση ότι το δελτίο Τύπου θα εκδοθεί την επομένη, 10 Νοεμβρίου στις 4, αλλά βλέπει κάπου τις λέξεις «άμεσα» και «χωρίς καθυστέρηση». Αυτό απαντάει τελικά και στους έκπληκτους δημοσιογράφους.

Η συνέχεια, ΕΔΩ!

Διπλή γιορτή

Διπλή γιορτή.
Παράξενα γενέθλια...
 Έτσι, για να στανιάρει η παλάτζα...
 Έτσι τα δίνει η ζωή, προσαρμοζόμαστε.
Να είμαστε γεροί!

"Χρόνια Πολλά κι ευτυχισμένα", άντρα μου, να ζήσεις να σε χαιρόμαστε!



Κόρη μου... ένα ολόκληρο χρόνο, πατάς ξένη γη.
"Να είσαι γερή κι ευτυχισμένη, όπου και νά 'σαι", όπως το είπες, μα και η συμπλήρωση της μαμάς: "Να γυρίσετε γρήγορα!" ισχύει!