Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014

Τι ήταν η επέμβαση της λοβοτομής

Τι ήταν η επέμβαση της λοβοτομής


Η λοβοτομή είναι η χειρουργική επέμβαση που χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν για την αντιμετώπιση ψυχικών παθήσεων και διανοητικών διαταραχών.
Ο γιατρός κατέστρεφε κάποια τμήματα του εγκεφάλου τα οποία βρίσκονταν στο μετωπιαίο λοβό, με σκοπό την απενεργοποίηση σημαντικών εγκεφαλικών λειτουργιών.
Για να το πετύχουν αυτό, οι χειρουργοί άνοιγαν τρύπες στο κρανίο του ασθενούς, μέσω των οποίων, με ειδικά εργαλεία, έφταναν στα μέρη του εγκεφάλου που ήθελαν. Οι κύριες είσοδοι ήταν από το αυτί, το βολβό του ματιού ή και απευθείας από το πάνω μέρος του κρανίου.
Η πρώτη φορά που δοκιμάστηκε αυτός ο τρόπος θεραπείας σε άνθρωπο ήταν το 1892 στην Ελβετία. Ο δρ Gottlieb Burckhardt, δοκίμασε μια παρόμοια τεχνική που ονόμαζε «λευκοτομή» σε δύο ασθενείς του, όμως το αποτέλεσμα ήταν να πεθάνουν και οι δύο και η ιδέα να εγκαταλειφθεί.
Τη δεκαετία του 1930, η «λευκοτομή» βρήκε οπαδούς στα πρόσωπα δύο Πορτογάλων γιατρών, του Antonio Moniz και του Almeida Lima. Η τεχνική που χρησιμοποίησαν ήταν κάπως διαφορετική, καθώς ναι μεν άνοιγαν τρύπες στο κρανίο αλλά αντί για εργαλεία, διοχέτευαν οινόπνευμα για να καταστρέψουν τα τμήματα του εγκεφάλου που ήθελαν. Μάλιστα το 1949 στον Moniz απονεμήθηκε το Νόμπελ ιατρικής για την «προσφορά» του στην ανθρωπότητα.
Το 1950 ο Αμερικανός Walter Freeman τελειοποίησε την τεχνική, ονομάζοντάς την «λοβοτομή». Ο Freeman ονομάστηκε «μάγος γιατρός». Κυκλοφορούσε με ένα αυτοκίνητο κάνοντας λοβοτομή παρουσία κοινού. Έκανε την επέμβαση ακόμη και σε ένα 12χρονο αγόρι διότι η μητέρα του παραπονιόταν πως ήταν άτακτο, προκαλώντας του ανεπανόρθωτη ζημιά. Του αφαιρέθηκε η ιατρική άδεια αφού είχε αφήσει δεκάδες ανθρώπους «φυτά».
Με τη λοβοτομή υποχωρούσαν ή και εξαφανίζονταν σοβαρές νευρολογικές παθήσεις, όπως η σχιζοφρένεια, οι βλάβες ωστόσο που προξενούσε ήταν απείρως μεγαλύτερες.
Μετά την επέμβαση οι ασθενείς έχαναν κάθε επαφή με την πραγματικότητα. Δεν μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τον εαυτό τους και δεν είχαν καθόλου αισθήματα. Έχουν καταγραφεί χιλιάδες περιπτώσεις ασθενών που έμειναν «φυτά», καθώς επίσης και θάνατοι λόγω της λοβοτομής.
Από το 1970 η θεραπεία αυτή απαγορεύτηκε στον ανεπτυγμένο κόσμο, πρόλαβε όμως να δοκιμαστεί σε χιλιάδες ανθρώπους με ολέθρια αποτελέσματα. Η πιο γνωστή περίπτωση ασθενούς που υποβλήθηκε στην εν λόγω θεραπεία είναι αυτή της Ρόζμαρι Κένεντι Rosemary Kennedy αδελφής του μετέπειτα δολοφονηθέντος προέδρου των ΗΠΑ.
Η Κένεντι οδηγήθηκε για λοβοτομή από τον πατέρα της λόγω του μειωμένου ενδιαφέροντος που είχε για τους άνδρες! Έζησε όλη της τη ζωή σε ψυχιατρείο του Ουισκόνσιν. Η αδελφή της πρωτοστάτησε προς τιμήν της για την ίδρυση των Special Olympics.
πηγή

Το ψωμί που εσύ κρύβεις ανήκει στον πεινασμένο.

Το ψωμί που εσύ κρύβεις ανήκει στον πεινασμένο.

Plousios-kai-Lazaros_mesa

Το ψωμί που εσύ κρύβεις ανήκει στον πεινασμένο.
Τα ρούχα που φυλάς στις αποθήκες ανήκουν σε αυτούς σου δεν έχουν.
Τα παπούτσια που μένουν αχρησιμοποίητα στο σπίτι σου, ανήκουν στους ξυπόλυτους.
Τα χρήματα που κρατείς κρυμμένα (από φιλαργυρία), ανήκουν σε εκείνον που τα έχει ανάγκη.
Ώστε λοιπόν αδικείς όλους αυτούς που θα μπορούσες να βοηθήσεις και δεν το κάνεις.
Μέγας Βασίλειος

 πηγή

Ευχές για δημιουργία και υγεία σε όλους σας από τους Δραπαίκτες του "μΠοτέ την Κυριακή"!

Οι αριθμοί αλλάζουν! Η αγάπη για δημιουργία όχι! Ευχές για δημιουργία και υγεία σε όλους σας από τους Δραπαίκτες του "μΠοτέ την Κυριακή"!

ΣΗΜΕΡΑ Η ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ - Το χειμερινό ηλιοστάσιο

ΣΗΜΕΡΑ Η ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ - Το χειμερινό ηλιοστάσιο

Όρος της αστρονομίας που χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει μία συγκεκριμένη στιγμή του έτους,... όταν ο ήλιος βρίσκεται στη μεγαλύτερη δυνατή απόσταση νοτίως του ισημερινού. Ο ίδιος όρος χρησιμοποιείται και για να χαρακτηρίσει το αντίστοιχο σημείο από τη μεγαλύτερη δυνατή απόκλιση της εκλειπτικής από τον ουράνιο ισημερινό.

Το χειμερινό ηλιοστάσιο συμβαίνει κάθε χρόνο στο Βόρειο Ημισφαίριο της Γης στις 21 ή 22 Δεκεμβρίου, οπότε παρατηρείται η μικρότερη ημέρα του χρόνου και ορίζεται ως η επίσημη έναρξη του χειμώνα. Αντίστροφα, στο Νότιο Ημισφαίριο παρατηρείται η μικρότερη ημέρα του χρόνου και ορίζεται ως η επίσημη έναρξη του καλοκαιριού.

Λαογραφία
Οι Ρωμαίοι στις 25 Δεκεμβρίου γιόρταζαν τα Βρουμάλια (Brumalia < bruma = η τροπή του Ηλίου), που ήταν αφιερωμένα στη μικρότερη ημέρα του χρόνου και στα γενέθλια του Μίθρα, του ανίκητου Ήλιου (Dies Natalis Solis Invicti), που είχε καθιερωθεί επί αυτοκράτορα Αυρηλιανού το 275. Νωρίτερα, οι Ρωμαίοι γιόρταζαν τα Σατουρνάλια (17-23 Δεκεμβρίου), όπου επικρατούσε κλίμα γενικής ευφορίας και ανταλλάσσονταν δώρα. Και οι δύο αυτές γιορτές είχαν αναφορές στα αρχαιοελληνικά Κρόνια. 
Στα βυζαντινά χρόνια τα Βρουμάλια διαρκούσαν από τις 24 Δεκεμβρίου έως τις 17 Ιανουαρίου. Τις ημέρες αυτές οι αυτοκράτορες προσέφεραν δώρα στους συγγενείς τους φίλους και στο προσωπικό των ανακτόρων. Η Σύνοδος της Ρώμης το 743 κατάργησε τις γιορτές, θεωρώντας τες ειδωλολατρικές. Οι Χριστιανοί ήδη από τον έκτο αιώνα γιόρταζαν στις 25 Δεκεμβρίου αντί του Μίθρα τον «Ήλιο της Δικαιοσύνης» Ιησού Χριστό και τη γέννησή του.

Οι αγγλοσαξωνικοί λαοί τιμούσαν τo χειμερινό ηλιοστάσιο με παγανιστικές ηλιολατρικές γιορτές, όπως το άναμμα φωτιάς (Yule Log), για να χαιρετίσουν την επάνοδο του ήλιου στο βόρειο ημισφαίριο.

Ένα ενδιαφέρον εθιμικό δρώμενο του χειμερινού ηλιοστασίου τηρείται μέχρι σήμερα στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας. Οι συμμετέχοντες χωρίζονται σε δύο ομάδες, στους Καθαρούς και τους Ακάθαρτους. Οι Καθαροί, ντυμένοι με την τοπική ενδυμασία -σκουροπράσινο σακάκι και μαύρο δερμάτινο παντελόνι- φορούν στο κεφάλι ένα είδος ψεύτικης κόμμωσης σε διάφορα σχήματα, που πολλές φορές φτάνει σε ύψος τα τρία μέτρα και σε βάρος τα είκοσι πέντε κιλά! Οι Ακάθαρτοι φορούν προβιές και στα πρόσωπά έχουν άγριες μάσκες. Η γιορτή αυτή, κατά την παράδοση, έλκει την καταγωγή της από τη λατρεία της τευτονικής θεάς της γονιμότητας Πέρτχα ή Πέρχθα.

Παλαιότερα συνηθιζόταν την ημέρα του χειμερινού ηλιοστασίου να τοποθετείται στο αναμμένο τζάκι ένα αρκετά μεγάλο ξύλο, που ονομαζόταν μαμμή ή μπάμπω.
ΠΗΓΗ
πηγή μου

Κινητές... βιβλιοθήκες οργανώνει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Κινητές... βιβλιοθήκες οργανώνει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Την διαφορά τολμά να κάνει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, προσφέροντας στους επιβάτες του σιδηροδρόμου τη δυνατότητα να ταξιδεύουν διαβάζοντας βιβλία που θα δανείζονται δωρεάν από τις βιβλιοθήκες, οι οποίες θα στηθούν στις περισσότερες από τις αμαξοστοιχίες που θα διατρέχουν τον βασικό άξονα Αθήνα - Θεσσαλονίκη.

«Σκεφτήκαμε να δώσουμε έμφαση στις διαφορετικές όψεις ενός ταξιδιού. Αλλωστε θεωρούμε ότι το ταξίδι και μέσα από τις σελίδες ενός καλού βιβλίου είναι μαγικό. Ετσι για τους επιβάτες που διαβάζουν, η διαδρομή θα γίνει πιο ευχάριστη, ενώ θα παρακινηθούν και εκείνοι που ίσως δεν διαβάζουν συστηματικά» εξηγούν τα στελέχη της εταιρείας που εμπνεύστηκαν την ιδέα πριν από λίγο καιρό.

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει πιλοτικά σε μερικές ημέρες. Στόχος είναι σχεδόν σε όλα τα τρένα της βασικής γραμμής να υπάρχουν περίπου εκατό βιβλία, από τα οποία ο επιβάτης θα μπορεί να διαλέξει ένα για να τον συντροφεύσει στο ταξίδι του και να το επιστρέψει στη θέση του λίγο πριν φτάσει στον προορισμό του.

Τι γίνεται όμως εάν το βιβλίο που θα επιλέξει κάποιος είναι μεγάλο και δεν προλάβει να το τελειώσει; «Θα είναι μια καλή ευκαιρία για να ξαναμπεί στο τρένο» λένε γελώντας τα ίδια στελέχη.

Ανάλογα με την απήχηση που θα έχει το πρόγραμμα, στη συνέχεια θα επεκταθεί και θα διερευνηθεί και η δυνατότητα σύναψης συμφωνιών με εκδοτικούς οίκους γι΄αυτό τον σκοπό, ώστε να υπάρχουν περισσότερες επιλογές. Προς το παρόν, πάντως, γίνονται οι απαραίτητες μελέτες και τροποποιήσεις, ώστε πολύ γρήγορα να τοποθετηθούν οι πρώτες βιβλιοθήκες μέσα στα τρένα ακόμα και εντός της εορταστικής περιόδου.

Η ιδέα είναι μάλλον πρωτοποριακή καθώς, σύμφωνα με τη διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, συνολική εφαρμογή αντίστοιχου προγράμματος δεν υπάρχει σε ευρωπαϊκούς σιδηροδρόμους.

Αυτή όμως δεν είναι η μοναδική κίνηση που προγραμματίζει η εταιρεία προκειμένου να κάνει πιο ευχάριστα τα ταξίδια με τον σιδηρόδρομο και να προσελκύσει περισσότερο κόσμο. Εδώ και μήνες εξετάζεται ο τρόπος με τον οποίο θα μπουν στα τρένα τα πολυμέσα.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2015, οι επιβάτες της διαδρομής Αθήνα - Θεσσαλονίκη θα μπορούν μέσα από ένα πακέτο ταινιών να επιλέξουν εκείνη που θέλουν να δουν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, να ακούσουν μουσική ή να διαβάσουν βιβλία και να παίξουν παιχνίδια μέσα από την κινητή συσκευή τους(τηλέφωνο, τάμπλετ ή λάπτοπ).

Το ζήτημα του κόστους της υπηρεσίας δεν έχει αποφασιστεί ακόμα, αλλά ενδέχεται να παρέχεται δωρεάν στους επιβάτες της Α΄θέσης ή να ανταλλάσσεται μέσω πόντων επιβράβευσης για τους συχνούς επιβάτες του τρένου.

Χωρίς σύνδεση

Όλ΄ αυτά μάλιστα δεν θα απαιτούν σύνδεση στο Διαδίκτυο, καθώς θα υπάρχει δυνατότητα παρακολούθησής τους offline. Πρόκειται για μια αντίστοιχη δράση μ΄αυτή που εφαρμόζει ήδη η αεροπορική εταιρεία Lufthansa σε ορισμένες από τις πτήσεις της, στις οποίες ο επιβάτης μπορεί να δει την ταινία της επιλογής του στο προσωπικό του τάμπλετ ή το smartphone του.

Παράλληλα, στους στόχους της ΤΡΑΙΝΟΣΕ συγκαταλέγεται και η ύπαρξη ασύρματης σύνδεσης στο Διαδίκτυο (WiFi) μέσα στα τρένα, κάτι για το οποίο ήδη βρίσκονται σε διερευνητικές συνομιλίες με εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Αλλωστε αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει μία νέα πηγή εσόδων για την εταιρεία μέσω των διαφημίσεων, ενώ παράλληλα θα μπορούν να προβάλλονται στους ενδιαφερομένους και πληροφορίες για τα μέρη απ΄ όπου διέρχεται ο σιδηρόδρομος.
πηγή

Το καράβι της Ελπίδας!

Ευχαριστίες στον καλό φίλο Ιωάννη Ραπτόπουλο για την αποστολή του εορταστικού καραβιού. ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ .

Ο Τάκης, ή όταν οι άνθρωποι βάζουν φωτιά στα όνειρα

Ο Τάκης, ή όταν οι άνθρωποι βάζουν φωτιά στα όνειρα

Μια αληθινή ιστορία για "αληθινούς" και ιδιαίτερους ανθρώπους.

Τρίτη, 2 Ιουλίου 2013
Ο Τάκης...
Όταν ήμουν στην Έκτη Δημοτικού έγινε κάτι μαγικό....γνώρισα τον Τάκη! Ο Τάκης ήταν ένα παιδί με ειδικές ανάγκες, κάποια χρόνια μεγαλύτερος μου. Ήταν η μασκότ της περιοχής με την κακή, κάκιστη έννοια....

Τα παιδιά τον κορόιδευαν...Οι μεγάλοι τον κορόιδευαν, όλοι τον κορόιδευαν και τον περιγελούσαν κι έκαναν πλάκα με τον Τάκη.
Με τον τρόπο που μιλούσε ή προσπαθούσε να μιλήσει, με τις άναρθρες κραυγές του, με τις άτσαλες κινήσεις και τους μανιερισμούς του, με το γέλιο του και το ορθάνοιχτο στόμα του. Κι εκείνος γελούσε ακόμη περισσότερο προκαλώντας ακόμη περισσότερο τις κοροϊδίες και τα πειράγματα.

Ήταν η πρώτη ημέρα στην Έκτη τάξη και θυμάμαι την μαμά του Τάκη, να τον κρατά από το χέρι ολόκληρο άντρα και να μιλά με το δάσκαλο. Έκλαιγε, έκλαιγε γοερά και θυμάμαι μια φράση που άκουσα στα κλεφτά "Θα γονατίσω εδώ μπροστά σας, να σας φιλήσω τα πόδια. Σας ικετεύω, σας παρακαλώ, σας παρακαλώ"....Δεν το ήξερα τότε, μα έβλεπα μια Ικέτιδα...

Αμέσως μετά ο Τάκης μπήκε στην τάξη με το δάσκαλο κι έγινε χαμός. Γέλια, φωνές, λες κι ήρθε το τσίρκο...Ο δάσκαλος δεν μας μάλωσε, δεν είπε τίποτε...έβαλε τον Τάκη να καθίσει στο πρώτο θρανίο και μας ανακοίνωσε πως κάθε λίγες ημέρες ένα νέο παιδί από όλους εμάς θα καθόταν δίπλα στον Τάκη και θα είχε την ευθύνη του, έτσι ώστε ο Τάκης να μην χάνει τα μαθήματα, να βρίσκει τα μολύβια και να μαζεύει τα πράγματα του, να έχει βοήθεια στο διάβασμα....

Φρίξαμε! Θα καθόμασταν μαζί με τον Τάκη; Μα ο Τάκης έχει σάλια. "Θα του μάθετε να τα σκουπίζει." Μα ο Τάκης μας πειράζει, μας χτυπάει, μας ενοχλεί. "Θα σταματήσετε να τον πειράζετε, να τον χτυπάτε, να τον ενοχλείτε." Μα ο Τάκης δεν ξέρει να διαβάζει καν..."Θα τον βοηθήσετε εσείς, να μάθει να διαβάζει..." 

Κι έτσι εκείνη η τάξη στην Έκτη Δημοτικού εκείνη την αξέχαστη χρονιά...ανέλαβε τον Τάκη. Κάθισα κι εγώ μαζί του σαν ήρθε η σειρά μου και τον θυμάμαι τόσο χαρούμενο και γελαστό, τόσο γενναιόδωρο για τη βοήθεια, τόσο αγωνιστή και τόσο ευτυχισμένο...για πρώτη φορά!

Θυμάμαι να προσπαθώ να τον κάνω να πει το όνομα μου κι όταν τα κατάφερε τι απίθανο ήταν εκείνο το χειροκρότημα και το άναρθρο δυνατό του γέλιο με το λαμπερό πρόσωπο θα μου μείνει αξέχαστο! Στο τέλος της χρονιάς ο Τάκης είχε μάθει να διαβάζει, μάζευε τα πράγματα του και πάντα ερχόταν προετοιμασμένος για την επόμενη ημέρα και το πιο σημαντικό είχε φίλους. Έπαιζε μαζί με τα αγόρια ποδόσφαιρο και με τα κορίτσια κυνηγητό κι αν και ήταν άτσαλος και αργός πάντα ήταν μαζί μας στα ομαδικά παιχνίδια.

Έκανε για πρώτη φορά παρέλαση, περήφανος κι όλοι τον χειροκροτούσαν παρόλο που έχανε το βήμα του, επιτέλους αποδεκτός μπροστά σε όλους εκείνους που τον είχαν σαν παιχνίδι. Στο τέλος της χρονιάς ο Τάκης ήταν ο προστατευόμενος μας, κανείς δεν τον πείραζε, κανείς δεν τον ενοχλούσε, δεν ανεχόμασταν λέξη για εκείνον...Ο Τάκης είχε γίνει από ιδιαίτερος ξεχωριστός...Σπάνιος κι ήταν δικός μας και νιώθαμε κι εμείς ξεχωριστοί μαζί του.

Την τελευταία ημέρα στο σχολείο, θυμάμαι την μαμά του Τάκη. Κρατούσε στα χέρια της τα χέρια του δασκάλου, είχε το πρόσωπο της κολλημένο σε εκείνα τα ντροπαλά του χέρια, τα φιλούσε κι έκλαιγε κι έκλαιγε με λυγμούς, ψιθυρίζοντας "ευχαριστώ, ευχαριστώ...".
Ήταν η τελευταία του χρονιά στο σχολείο...η Έκτη Δημοτικού. Δεν πήγε ποτέ στο γυμνάσιο ο Τάκης...

Η μαμά μου ακόμη τον θυμάται και κλαίει κι ακόμη θυμόμαστε εκείνον το δάσκαλο, τον καταπληκτικό εκείνο άνθρωπο που μας έκανε το μεγαλύτερο δώρο που μπορούσε να κάνει ένας δάσκαλος...Μας έκανε υπεύθυνους ανθρώπους. Μας έκανε ανθρώπους!!! Εκείνον τον απίθανο μπουρλοτιέρη που έβαλε φωτιά στα όνειρα μας...Δραγανίδης ήταν το όνομα του. Δεν έχω γράψει ποτέ μου ονόματα μα θα κάνω μιαν εξαίρεση για αυτόν τον ξεχωριστό παιδαγωγό.

Ο κύριος Δραγανίδης...νέος, ξανθός, μουσάτος, ψηλός, αδύνατος κι όμορφος, σαν το Χριστό τον ίδιο. Όπου κι αν είσαι δάσκαλε, καλή σου ώρα και σε ευχαριστώ! Πριν λίγα χρόνια γεννήθηκαν τα παιδιά μας κι ήμασταν ευτυχισμένοι πολύ....μα για ένα αγαπημένο μας ζευγάρι η ευτυχία είχε πίκρα και πόνο όταν διαπιστώθηκε πως ο πανέμορφος γιος τους μεγαλώνοντας ανέπτυσσε κάποιες ιδιαιτερότητες στην νοητική και κινητική του ανάπτυξη...

Ο δρόμος είναι ατελείωτος για το γονιό...μα όλα τα μπορεί για το παιδί του. Μαθαίνει πως ο δρόμος έχει αγώνα και προχωρά προσπερνώντας εμπόδια...ιδιαίτερα στη χώρα μας κι εκεί που όλα μπαίνουν σε ένα ρυθμό και ο γονιός χαλαρώνει λίγο, έρχεται η ώρα το παιδί να μπει στην Δημόσια Εκπαίδευση...και ο γονιός να γίνει, η μαμά του Τάκη! 

Έτσι με φρίκη διαπιστώσαμε εν έτη 2.00και πολύ κάτι...γονείς να μαζεύουν υπογραφές για να φύγει από τα νήπια το ιδιαίτερο παιδί που ρίχνει το επίπεδο Χάρβαρντ των παιδιών τους...Ένα παιδί γελαστό κι ήσυχο, χωρίς ίχνος επιθετικότητας, που το μόνο του έγκλημα ήταν πως ήταν αργό και καθυστερούσε το ρυθμό στην τάξη. Και ξαφνιαστήκαμε ακόμη περισσότερο, γιατί αυτοί οι γονείς που έβαλαν τις υπογραφές τους...δεν μας ήταν άγνωστοι.

Ζήσαμε τους φίλους μας να αντιστέκονται, να παλεύουν με ένα θηρίο...Το σύστημα και το σύστημα να νικά...ξανά και ξανά!
Ζήσαμε δασκάλους μικρούς, μικρότερους των περιστάσεων, να μην θέλουν να παλέψουν για ένα παιδί που έχει ανάγκη, πολλή μεγαλύτερη από τα υπόλοιπα νήπια του επιπέδου Χάρβαρντ, που ήξεραν κιόλας να κόβουν, να κολλούν και να λένε βου - α, βα! πολύ πιο γρήγορα από εκείνον...τον μικρό ξεχωριστό γιο των φίλων μας...

Και τα κατάφεραν! Τον έδιωξαν...
Κι οι γονείς συντετριμμένοι σαν τη μαμά του Τάκη έψαχναν να βρουν κάποιον...κάποιον γενναίο, κάποιον με όραμα...κάποιον άνθρωπο...Και βρήκαν. Βρήκαν πολλούς!Γιατί υπάρχουν...Θυμάμαι τη φίλη μου, τη μαμά, με πόση αξιοπρέπεια να στέκεται μπρος μου με τα μάτια θολά λέγοντας μου " Κάθε αρχή της χρονιάς ο ίδιος αγώνας...Κάθε αρχή της χρονιάς τρέμω..."

Τρέμει γιατί στην χώρα αυτή δεν υπάρχει σχέδιο ή πρόγραμμα για τους ιδιαίτερους ανθρώπους. Ελπίζεις να πέσεις σε καλό δάσκαλο, σε καλό διευθυντή, σε καλό άνθρωπο... Το αγόρι μας τα κατάφερε κι έμαθε να γράφει και να διαβάζει και να μιλάει και να λύνει μαθηματικές ασκήσεις, γιατί έχει για μαμά, "την μαμά του Τάκη"...και για δασκάλους ανθρώπους μα Α κεφαλαίο....

Όμως... όλα αυτά τα έγραψα για άλλο λόγο...γιατί έρχεται η ώρα του θερισμού και μπορεί να γεννήσεις ένα φυσιολογικό υγιέστατο πανέμορφο στα μάτια σου παιδί μα να είσαι προσεκτικός και ταπεινός...γιατί η ζωή έχει γυρίσματα πολλά. Τα παιδιά βρίσκουν τον τρόπο να περιθωριοποιήσουν, να κοροϊδέψουν, να ταπεινώσουν...και σήμερα μπορεί να είναι διαφορετικός ο Τάκης, μα αύριο ποιος ξέρει ίσως να είναι διαφορετικό το δικό μας παιδί...

Για πολλούς και ασήμαντους λόγους...Δεν χρειάζεται να είναι κάτι σοβαρό, μην νομίζουμε πως μόνο τα σοβαρά μας κάνουν ιδιαίτερους...

Στα μάτια των παιδιών, το δικό μας παιδί, μπορεί να είναι διαφορετικό ή ιδιαίτερο γιατί έχει μακριά μαλλιά, γιατί μιλά πολύ αργά ή πολύ γρήγορα, γιατί τσεβδίζει, γιατί κλαίει πολύ ή γιατί είναι φωνακλάδικο, γιατί είναι φαφούτικο, γιατί είναι γκρινιάρικο, γιατί παριστάνει το μάγκα, γιατί είναι κοντύτερο ή ψηλότερο από τα παιδιά της ηλικίας του, γιατί είναι παχουλό, ή πολύ αδύνατο, γιατί δεν μπορεί να τρέξει γρήγορα, γιατί δεν μπορεί να βάλει καλάθι στο μπάσκετ, γιατί το θεωρούν άσχημο, γιατί δεν μπορεί να διαβάσει το ίδιο καλά ή γρήγορα με τα υπόλοιπα παιδιά, γιατί δυσκολεύεται στα μαθήματα, γιατί είναι πιο σκούρο το δέρμα του ή πιο ανοιχτό...ποιος ξέρει;

Τα παιδιά βρίσκουν λόγους για να γίνουν σκληρά με τη διαφορετικότητα και τότε...θα έρθει η σειρά μας να νιώσουμε το περιθώριο μέσω του παιδιού μας....Θα νιώσουμε τον πόνο και την απόγνωση και τότε θα γίνουμε "η μαμά του Τάκη"! κι ίσως αυτό να είναι παροδικό μιας και το παιδί μας μπορεί να αλλάξει, να ψηλώσει, να αδυνατίσει, να κόψει τα μαλλιά του και να μην είναι πια διαφορετικό...όμως ο Τάκης θα είναι για πάντα Τάκης κι η μαμά του θα έχει για πάντα να αντιμετωπίζει γονείς σαν εμάς που θεωρούμε τα παιδιά μας ανώτερα και σημαντικότερα και μπορεί να ξεχάσουμε πως είμαστε άνθρωποι και να γίνουμε...κάτι άλλο. Τότε θα έχει έρθει για εμάς η ώρα του θερισμού...

Όχι, η ζωή δεν εκδικείται, η ζωή εκπαιδεύει και για κάποιους, ήρθε...η ώρα της εκπαίδευσης. Η ζωή θα βρει τρόπο να μας εκπαιδεύσει...κι ας μην χρειαστεί αυτό να γίνει με πόνο. Οπότε ας κάνουμε χρήσιμη μια σκληρή εμπειρία, ας εκπαιδευτούμε κι ας εκπαιδεύσουμε κι εμείς τα παιδιά μας στο να αποδέχονται την διαφορετικότητα. Μόνον έτσι θα μάθουν να αναγνωρίζουν την περιθωριοποίηση για να την αποφεύγουν είτε ως θύτες, είτε ως θύματα, είτε ως απλοί παρατηρητές.

Έχε το νου σου λοιπόν, γιατί όλα στη ζωή αλλάζουν...Να το θυμάσαι κάθε φορά που δεν θέλεις έναν Τάκη να σταθεί δίπλα στο τέλειο πλάσμα σου... Να θυμάσαι πως ίσως έρθει η στιγμή να δοκιμαστείς και να δοκιμαστείς σκληρά, πολύ σκληρότερα από όσο αξίζει σε άνθρωπο και σε γονιό και... τι θα γίνει τότε; Τι θα γίνει αν το πλάσμα σου σταματήσει να είναι "τέλειο"; Τι θα γίνει αν η ζωή θελήσει εσύ αύριο να είσαι η "μαμά του Τάκη"; Ικέτιδα στα πόδια ενός ξένου;

Με τεράστιο σεβασμό στις μαμάδες του κάθε Τάκη και πάνω από όλα σε εσένα...φίλη, γενναία μαμά του γενναίου σου παιδιού....
Καλό μήνα αγαπημένοι...Αισθάνομαι πελώρια συγκίνηση σήμερα με αυτό το θέμα που ανακίνησε μνήμες και συναισθήματα πολλά...Είμαστε όλοι γονείς του Τάκη...


Κατερίνα - πηγή

Υγ. Όχι εγώ! Μη μπερδεύεστε!

Συμφωνήθηκε! Ο Ειδικός Απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Εκπαίδευση θα παραδώσει την έκκλησή μας

Alice Jay - Avaaz
Συμφωνήθηκε! Ο Ειδικός Απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Εκπαίδευση θα παραδώσει την έκκλησή μας στον Πακιστανό Πρωθυπουργό μέσα στις επόμενες μέρες. Διάδωσε την εκστρατεία στους πάντες -- ας κάνουμε αυτή την έκκληση τη μεγαλύτερη που έγινε ποτέ για την παιδεία!

-----------------

Αγαπητές φίλες και φίλοι,



Μια ομάδα ανδρών εισέβαλε σε σχολείο στο Πακιστάν και σκότωσε περισσότερα από 100 παιδάκια. Οι Ταλιμπάν βλέπουν την εκπαίδευση ως απειλή, γι’αυτό κι η καλύτερη απάντηση στο ειδεχθές έγκλημά τους είναι ένα παγκόσμιο κάλεσμα για να φτιαχτούν σχολεία για όλα τα παιδιά του κόσμου:

sign
Μια ομάδα ανδρών εισέβαλε σε σχολείο στο Πακιστάν και σκότωσε πάνω από 100 παιδάκια. 100 ΠΑΙΔΙΑ! Τι σόι άνθρωπος πρέπει να είσαι για να κάνεις κάτι τέτοιο;

Οι εξτρεμιστές βλέπουν το σχολείο ως εμπόδιο στον προσηλυτισμό και τη στρατολόγηση νέων παιδιών. Η εκπαίδευση δεν είναι μόνο το καλύτερο αντίδοτο για τη φτώχεια, είναι και μια απ’τις καλύτερες αντιτρομοκρατικές τακτικές – βοηθάει τα νέα παιδιά να ξεφύγουν απ’την απελπισία δίνοντάς τους ευκαιρίες. Ας απαντήσουμε λοιπόν σ’ αυτή την τραγωδία μ’ένα μαζικό, παγκόσμιο κάλεσμα για να χτίσουμε σχολεία για όλα τα παιδιά του κόσμου.


Οι κυβερνήσεις μας υποσχέθηκαν ότι μέχρι το 2015 θα έδιναν την ευκαιρία σε κάθε παιδί να πάει στο σχολείο. Ας υλοποιήσουμε αυτή την υπόσχεση ξεκινώντας απ΄το Πακιστάν και στη συνέχεια πιέζοντας κι άλλες χώρες – πάρε μέρος στην εκστρατεία για να τιμήσουμε τη μνήμη των παιδιών του Peshawar. Ο Γκόρντον Μπράουν, Ειδικός Απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Εκπαίδευση, θα παραδώσει τις υπογραφές μας αυτοπροσώπως στον πρωθυπουργό του Πακιστάν, καθώς και σε ηγέτες που έχουν τη δύναμη να κάνουν πραγματικότητα την οικουμενική εκπαίδευση. Πρόσθεσε το όνομά σου τώρα:


https://secure.avaaz.org/el/honour_peshawar_children/?bSOqhbb&v=50470

Όταν οι Ταλιμπάν πυροβόλησαν τη δεκαπεντάχρονη Malala, σχεδόν ένα εκατομμύριο από εμάς ζητήσαμε απ’την πακιστανική κυβέρνηση να πραγματοποιήσει το όνειρό της που είναι εκπαίδευση για όλα τα παιδιά. Ο Γκόρντον Μπράουν παρέδωσε το ψήφισμά μας στον Πρόεδρο του Πακιστάν, ο οποίος αφότου το υπέγραψε, ανακοίνωσε  κονδύλι για την εκπαίδευση 3 εκατομμυρίων παιδιών.

Ακόμη όμως 5,5 εκατ. παιδιά στο Πακιστάν και
58 εκατ. σ’όλο τον κόσμο δεν έχουν σχολείο. Το σχέδιο για να φτιαχτούν σχολεία έμεινε στάσιμο το 2010, ιδιαίτερα σε περιοχές όπως το Peshawar που μαστίζονται από διαμάχες. Αν όμως η διαθέσιμη οικονομική βοήθεια προοριζόταν για δημοτικά σχολεία, θα χρειαζόμασταν μόνο 6 δις δολάρια για να εξασφαλίσουμε εκπαίδευση για κάθε παιδί στον κόσμο για πρώτη φορά στην ιστορία!


Αυτή η μαζική δολοφονία ήταν μια ξεκάθαρη επίθεση κατά των παιδιών πακιστανών στρατιωτικών. Πρέπει να δώσουμε μεγάλη μάχη για να εξουδετερώσουμε τους Ταλιμπάν, να επανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των γονιών στην ασφάλεια των σχολείων και να διασφαλίσουμε ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τις υποσχέσεις της. Αν μείνουμε αδρανείς, θα νικήσουν οι εξτρεμιστές και θα ηττηθούν τα παιδία. Αν όμως ασκήσουμε τεράστια, παγκόσμια πίεση τώρα μπορούμε να δούμε επιτέλους τα παιδιά του κόσμου να κρατάνε τετράδια και μολύβια αντί για όπλα – κάνε κλικ παρακάτω για να υπογράψεις το ψήφισμα:


https://secure.avaaz.org/el/honour_peshawar_children/?bSOqhbb&v=50470

Από τη Συρία έως το Σουδάν, το κίνημά μας έχει συσπειρωθεί ξανά και ξανά για να απαιτήσει την προστασία των αθώων παιδιών από τη βία. Τώρα ας ενώσουμε τις φωνές μας για να απαιτήσουμε οικουμενική εκπαίδευση, οικοδομώντας έτσι ένα καλύτερο μέλλον για όλα τα παιδάκια του κόσμου και καταπολεμώντας ταυτόχρονα τον εξτρεμισμό.

Με ελπίδα,
Alice, Emma, Sam, Pascal, Laila, Ricken κι όλη η ομάδα του Avaaz  

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ταλιμπάν στο Πακιστάν: Η επίθεση στο σχολείο του Peshawar είχε 141 νεκρούς - Pakistan Taliban: Peshawar school attack leaves 141 dead (BBC)

http://www.bbc.com/news/world-asia-30491435  

5,5 εκατομμύρια παιδιά εκτός σχολείου στο Πακιστάν σύμφωνα με έκθεση της UNESCO - 5.5 million children out of school in Pakistan: UNESCO report (Tribune)

http://tribune.com.pk/story/666285/5-5-million-children-out-of-school-in-pakistan-unesco-report/  

Μειώνονται οι δαπάνες για την εκπαίδευση παρά τις υποσχέσεις - Education budget decreased despite promises (Dawn.com)

http://www.dawn.com/news/1110706  

Η κυβέρνηση ανακοινώνει αμυντικές δαπάνες ύψους 700 δις - Govt announces 700bn defence budget (Tribune)

http://tribune.com.pk/story/716913/budget-2014-defence-budget-increasing-at-diminishing-rate/  

Το Πακιστάν επισφραγίζει τη «Μέρα της Malala» με την ανακοίνωση σχολικής χρηματοδότησης - Pakistan marks 'Malala Day' with school aid (AlJazeera)
http://www.aljazeera.com/news/asia/2012/11/20121110535489628.html


Στήριξε το Κίνημα του Avaaz!
Χρηματοδοτούμαστε εξολοκλήρου από μικρο-δωρεές πολιτών και δεν δεχόμαστε χρήματα ούτε από κυβερνήσεις, ούτε από εταιρίες. Η αφοσιωμένη ομάδα μας κάνει κάθε δωρεά, ακόμα και την πιο μικρή, να έχει πραγματικό αντίκτυπο στη δράση μας.

ΤΟ ΚΟΛΠΟ ΠΕΤΥΧΕ: Πέρασε το νέο Μνημόνιο με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

ΤΟ ΚΟΛΠΟ ΠΕΤΥΧΕ: Πέρασε το νέο Μνημόνιο με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ως έκτακτη περίπτωση (πηγή)

Με υπογραφή Κάρολου Παπούλια, λίγους μήνες πριν φύγει από τη θέση του Προέδρου Δημοκρατίας, πέρασε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ως «έκτακτη περίπτωση εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης»
mnimonio-page-001
Αυτό κι αν είναι σκάνδαλο. Πριν καλά καλά περάσει από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια, καθώς σήμερα εγκρίθηκε από τη Γερμανική Βουλή, η ελληνική κυβέρνηση πέρασε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου το νέο Μνημόνιο. Μάλιστα, για να δικαιολογήσει τη… θέση του ο Κάρολος Παπούλιας, ως Πρόεδρος Δημοκρατίας, περνάει το νέο Μνημόνιο με δική του υπογραφή και τη σημείωση ότι είναι «έκτακτη περίπτωση εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης» να εγκριθεί η δεύτερη σύμβαση.
Όλα αυτά ενώ ο «χαλαρός» Έλληνας παρακολουθεί τις εξελίξει στο πολιτικό σκηνικό με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ρίξανε στον Έλληνα ένα κομμάτι τυράκι (βλέπε εκλογή ΠτΔ) και από πίσω περνάει ολόκληρο Μνημόνιο.
Δείτε τι αναφέρει ακριβώς στην πρώτη παράγραφο στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, με χθεσινή ημερομηνία, και ενώ δεν είχε εγκριθεί απ’ όλα τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια η παράταση, όπως πρέπει να γίνει. Θα ήταν άτοπο να μην αναφέρουμε ότι χθες είχαμε την πρώτη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία μονοπώλησε το ενδιαφέρον όλων…
«Την έκτακτη περίπτωση εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης να εγκριθεί άμεσα το ακόλουθο Σχέδιο της δεύτερης Σύμβασης Τροποποίησης της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης, μεταξύ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Ε.Τ.Χ.Σ.), της Ελληνικής Δημοκρατίας, του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Τ.Χ.Σ.) και της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), με τίτλο «Κύρια Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης» («Master Financial Assistance Facility Agreement»), η οποία καταρτίσθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις της από 14.3.2012 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄ 55), που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του N. 4060/2012 (Α΄ 65) και τροποποιήθηκε με την από 12.12.2012 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄ 240) που κυρώθηκε με το άρθρο 48 του Ν. 4111/2013 (Α΄ 18)» αναφέρεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Δείτε και μόνοι σας το νέο μνημόνιο
Πρόκειται για τη δεύτερη τροποποίηση (η πρώτη ήταν στις 12 Δεκεμβρίου 2012) της κύριας σύμβασης χρηματοδοτικής διευκόλυνσης μεταξύ της Ελλάδας, του EFSF, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της Τράπεζας της Ελλάδας.
Η Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η οποία δημοσιεύει την ΠΝΠ, αναφέρει:
«Άρθρο 1
Έγκριση του Σχεδίου της δεύτερης Σύμβασης Τροποποίησης της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης και παροχή εξουσιοδοτήσεων για την υπογραφή της
  1. Εγκρίνεται το Σχέδιο της δεύτερης Σύμβασης Τροποποίησης της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης («Master Financial Assistance Facility Agreement») μεταξύ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Ε.Τ.Χ.Σ.), της Ελληνικής Δημοκρατίας, ως δικαιούχου κράτους μέλους, του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Τ.ΧΣ.), ως εγγυητή, και της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), μαζί με τα παραρτήματά της, όπως το Σχέδιο αυτό μαζί με τα δύο (2) παραρτήματα στην αγγλική γλώσσα, ως επίσημη γλώσσα των κειμένων αυτών, και σε μετάφρασή τους στην ελληνική γλώσσα, προσαρτώνται ως Παράρτημα στην παρούσα Πράξη. (Παράρτημα Ι).
  2. α) Παρέχεται στον Υπουργό Οικονομικών η εξουσιοδότηση να εκπροσωπήσει την Ελληνική Δημοκρατία και να υπογράψει τη δεύτερη Σύμβαση Τροποποίησης που αναφέρεται στην παράγραφο 1, καθώς και τα παραρτήματά της, όπου προβλέπεται.
β) Παρέχεται στον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος η εξουσιοδότηση να εκπροσωπήσει την Τράπεζα της Ελλάδος και να υπογράψει τη δεύτερη Σύμβαση
Τροποποίησης που αναφέρεται στην παράγραφο 1, καθώς και τα παραρτήματά της, όπου προβλέπεται
γ) Παρέχεται στη Διευθύνουσα Σύμβουλο και στον Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας η εξουσιοδότηση να
εκπροσωπήσουν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και να υπογράψουν τη δεύτερη Σύμβαση Τροποποίησης που αναφέρεται στην παράγραφο 1, καθώς και τα παραρτήματά της, όπου προβλέπεται.
Στις ως άνω παρεχόμενες εξουσιοδοτήσεις περιλαμβάνεται και η υπογραφή της δεύτερης Σύμβασης Τροποποίησης της παραγράφου 1, με τις τυχόν αναγκαίες τροποποιήσεις για την αποκατάσταση λαθών ή τη διευκρίνιση ασαφειών του Σχεδίου που εγκρίνεται με την παράγραφο 1.
  1. Η ισχύς της δεύτερης Σύμβασης Τροποποίησης της παραγράφου 1 αρχίζει από την ημερομηνία υπογραφής της από όλα τα συμβαλλόμενα μέρη, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ειδικότερα καθορίζονται σε αυτή. Με μέριμνα του Υπουργού Οικονομικών, η δεύτερη Σύμβαση της παραγράφου 1, μετά την υπογραφή της από όλα τα προβλεπόμενα μέρη, διαβιβάζεται στη Βουλή για ενημέρωση».
Μεταξύ άλλων, στα παραρτήματα της ΠΝΠ, αναφέρεται το εξής:
«Η περίοδος Διαθεσιμότητας σε σχέση με την παρούσα Δανεική Διευκόλυνση θα αρχίσει από την ημερομηνία (συμπεριλαμβανομένη) κατά την οποία οι εν λόγω Ειδικοί Οροί της Διευκόλυνσης θα τεθούν σε ισχύ και θα λήξει στις 28 Φεβρουαρίου 2015».
Δείτε όλα τα έγγραφα…

Ένας πλάϊ στον άλλο - Δεν πάει, άλλο!

Ένας πλάϊ στον άλλο - Δ.Ευσταθίου & Μ.Παπαδάκης 

Δεν πάει, άλλο! 

"ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!" 

"ΧΑΡΟΥΜΕΝΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ"!

"ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ, ΕΙΡΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ 2015"!!!

(Για όσο και όπως μπορώ! Δεν αντέχω να "κλέβω" σαν "κλέφτρα", ότι στερούμαι απ' την πατρίδα και τους φίλους!!! Κατερίνα και διάλειμμα, δεν πάει!)

1965! (το τραγούδι)

Ένας πλάϊ στον άλλο

Στίχοι:  
Μάρω Λήμνου
Μουσική:  
Μάνος Λοΐζος

Κάθε που βραδιάζει
όλοι στη γραμμή
στο παλιό κουτούκι
του Χατζησαρρή.
Ένας πλάι στον άλλον
νά βγει ο σεβντάς
η παλιοπαρέα
και ο μπαγλαμάς.

Πάρε ένα τσιγάρο
Δώσε μου φωτιά
Πώς τα πας, Αλέκο;
Άς τα, ρε Κοσμά
Δεν βαριέσαι, φίλε
πιες ένα κρασί
σκάρτη πάντα θα `ναι
η παλιοζωή.