Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Παρουσιάζεται ο 19ος τόμος του Αρχείου Θεσσαλικών Μελετών- Αφιέρωμα στον Γιάννη Μουγογιάννη

Παρουσιάζεται ο 19ος τόμος του Αρχείου Θεσσαλικών Μελετών- Αφιέρωμα στον Γιάννη Μουγογιάννη
Το Σάββατο 20 Δεκεμβρίου στις 7.00 το βράδυ και στο αμφιθέατρο Δ. Σαράτση του παραλιακού συγκροτήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας παρουσιάζεται ο νέος τόμος του Αρχείου Θεσσαλικών Μελετών, έκδοση της Εταιρeίας Θεσσαλικών Ερευνών. Πρόκειται για ευγενική χορηγία του ιδρύματος «Νικολάου και Ελένης Πορφυρογένη».
Η έκδοση του τόμου συμπίπτει με τη συμπλήρωση μισού αιώνα από τον Οκτώβριο του 1964 που ξεκίνησαν οι διεργασίες για την ίδρυση της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών και αφιερώνεται στον αξέχαστο συγγραφέα και ερευνητή Γιάννη Μουγογιάννη, που έφυγε από κοντά μας στις 5 Μαΐου 2014.
Ο Γ. Μουγογιάννης υπήρξε ιστορικό μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών από την ίδρυσή της και δεν έπαψε να τη στηρίζει μέχρι την τελευταία μέρα της ζωής του. Πολυγραφότατος, μ’ ένα σπουδαίο συγγραφικό έργο δεκαέξι βιβλίων, με δεκάδες ανάτυπα, μελέτες, δοκίμια και αναρίθμητα άρθρα, επιφυλλίδες, χρονογραφήματα, τεχνοκριτικά σημειώματα κ.λπ. υπήρξε κορυφαία πνευματική μορφή της βολιώτικης διανόησης. Στον αφιερωματικό τόμο περιλαμβάνονται εννέα κείμενα, με τα οποία επιχειρείται μια πρώτη αποτίμηση του έργου του. Εύλογα αποπνέουν μια συναισθηματική προσέγγιση της πληθωρικής του προσωπικότητας, με ειδικές αναφορές στις διάφορες επιδόσεις του.
Ο τόμος περιλαμβάνει επί πλέον πέντε μελέτες, αναφερόμενες σε προσωπικότητες που σχετίστηκαν με τη Μαγνησία.
Ο διδάκτορας της Λατινικής Φιλολογίας και Μεταδιδακτορικός Ερευνητής του Α.Π.Θ. Βασίλης Παππάς αναφέρεται με εμβρίθεια στον πανεπιστήμονα λόγιο Δανιήλ Φιλιππίδη.
Ο επίκουρος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Λάμπρος Βαρελάς ασχολείται με τον πρωτοπόρο βολιώτη πολιτικό Κωστή Τοπάλη, προβάλλοντας τη συμβολή του στην αντιμετώπιση του αγροτικού ζητήματος και στην προώθηση του εκπαιδευτικού δημοτικισμού.
Ο συγγραφέας και ιστορικός των σιδηροδρόμων Κώστας Ανδρουλιδάκης παρουσιάζει τον Κώστα Μαυρουδή, τον πρώτο δάσκαλο του Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο στο Βόλο, φέροντας στο φως στοιχεία άγνωστα, που θα συμβάλλουν στην πληρέστερη κατανόηση του έργου του Ντε Κίρικο. Στο άρθρο του Κ. Ανδρουλιδάκη ενσωματώνεται σπάνιο φωτογραφικό, καθώς και άλλο αρχειακό υλικό, που αναμένεται να κεντρίσει το ενδιαφέρον των απανταχού ερευνητών.
Ο ομότιμος καθηγητής Ιστορίας Νεοελληνικής Εκπαίδευσης και Τοπικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χαράλαμπος Χαρίτος παρουσιάζει την προσωπογραφία της πρωτοπόρου εκπαιδευτικού Πηνελόπης Χρηστάκου (1878-1951), η οποία δίδαξε στο Ανώτερο Δημοτικό Παρθεναγωγείο Βόλου. Πρόκειται για το κεντρικό πρόσωπο στο επεισόδιο με τον επίσκοπο Γερμανό, το οποίο αποτέλεσε την απαρχή των αντιδράσεων που οδήγησαν στο κλείσιμο του Σχολείου.
Ο διδάκτορας στην Ιστορία της Εκπαίδευσης και γραμματέας της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών Γιώργος Κοντομήτρος παρουσιάζει την πρωτοπόρο παιδαγωγό Μαρία Αμαριώτου (1897-1997) και το έργο της που αθόρυβα επιτέλεσε. Η Αμαριώτου ανέπτυξε στενούς δεσμούς με τον Βόλο και κυρίως με το Πήλιο, στους οποίους επικεντρώνει το ενδιαφέρον του ο ερευνητής σε συνδυασμό με αναφορές στις σπουδές της και στην υπόλοιπη δράση της.
Επιμελητής του τόμου είναι ο Γιώργος Κοντομήτρος, συντονίστρια της ύλης η Μηλίτσα Ζαρλή – Καραθάνου και επιστημονικοί συνεργάτες ο Κώστας Λιάπης και ο Χαράλαμπος Γ. Χαρίτος.
Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν η Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών, το Εργαστήριο Εκπαιδευτικής και Τοπικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το Ίδρυμα «Νικολάου και Ελένης Πορφυρογένη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το "κάτι" που μένει...