Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

Συγκεντρώσεις το Σάββατο για τα έξι χρόνια από τη δολοφονία Γρηγορόπουλου

Συγκεντρώσεις το Σάββατο για τα έξι χρόνια από τη δολοφονία Γρηγορόπουλου

Έξι χρόνια συμπληρώνονται αύριο, Σάββατο, από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου από τον ειδικό φρουρό της αστυνομίας.. Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί στο κέντρο της Αθήνας στη μνήμη του μαθητή, στη σκιά της απεργίας πείνας που πραγματοποιεί ο κρατούμενος Νίκος Ρωμανός -υπήρξε στενός φίλος του Αλ.Γρηγορόπουλου- με αίτημα εκπαιδευτική άδεια για να παρακολουθήσει μαθήματα της σχολής στην οποία έχει περάσει.

Στις 12:00 το μεσημέρι του Σαββάτου έχει προγραμματιστεί στα Προπύλαια συγκέντρωση για την επέτειο του θανάτου του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Συγκέντρωση στη μνήμη του Γρηγορόπουλου θα πραγματοποιηθεί και στις 18:00 το απόγευμα του Σαββάτου στα Προπύλαια στην Αθήνα, καθώς και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Κάλεσμα για συμμετοχή στην πορεία που διοργανώνεται το μεσημέρι του Σαββάτου απευθύνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι έχουν απαγορευτεί οι συναθροίσεις και πορείες σε δρόμους της Αθήνας (τα Προπύλαια δεν βρίσκονται εντός της ζώνης μέτρων). Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. ανέφεραν την Πέμπτη ότι σε περίπτωση που η κινητοποίηση για τον Αλ.Γρηγορόπουλο γίνει τις ώρες που ισχύουν τα μέτρα της απαγόρευσης τότε δεν θα επιτραπεί να γίνει πορεία προς το Σύνταγμα.

«Η εξέγερση της νεολαίας μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου τον Δεκέμβρη του 2008 έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα αντίστασης στην αστυνομική βία και σε όλους όσοι συντρίβουν τα οράματα και τις διεκδικήσεις της νέας γενιάς. Έξι χρόνια μετά, η μνημονιακή κυβέρνηση επιβάλλει στη νεολαία και τους εργαζομένους μια εφιαλτική πραγματικότητα ανεργίας και φτώχειας, διάλυσης των δημόσιων αγαθών, των συλλογικών δικαιωμάτων και του κοινωνικού κράτους» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του.

«Οι χειρισμοί στην υπόθεση της εκπαιδευτικής άδειας του απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού είναι χαρακτηριστικοί του κυβερνητικού αυταρχισμού και της ακροδεξιάς μετατόπισης της κυβέρνησης. Αυτό που βρίσκεται στο στόχαστρο είναι η ίδια η δημοκρατία και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια» προσθέτει η ανακοίνωση.

«Οι μαζικές και ειρηνικές κινητοποιήσεις του λαού μας αποτελούν μονόδρομο για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων μας. Αυτές ακριβώς οι κινητοποιήσεις θα σπάσουν το κλίμα φόβου και απαγορεύσεων που προσπαθεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση» καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το χρονικό της δολοφονίας

Ο 15χρονος μαθητής πέφτει νεκρός από τα πυρά του ειδικού φρουρού λίγο μετά τις 21:00 το βράδυ του Σαββάτου 6 Δεκεμβρίου 2008 στη συμβολή των οδών Μεσολογγίου και Τζαβέλλα.

Νωρίτερα, ο Αλέξης Γρηγορόπουλος με τους φίλους του διαπληκτίζεται με τους ειδικούς φρουρούς Επαμεινώνδα Κορκονέα και Βασίλη Σαραλιώτη, οι οποίοι επιστρέφουν για να ζητήσουν τον λόγο.

Ο Επ. Κορκονέας πυροβολεί και μία σφαίρα βρίσκει τον 15χρονο μαθητή. Ο θάνατος του Γρηγορόπουλου είναι ακαριαίος.

Ο Αλέξης Γρηγορόπουλος μεταφέρεται στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός και η είδηση της δολοφονίας του κάνει τον γύρο του Διαδικτύου. Σύντομα, έξω από το νοσοκομείο συγκεντρώνεται πλήθος κόσμου.

Η δολοφονία του νεαρού συγκλονίζει το πανελλήνιο και καλύπτεται εκτεταμένα από τα ξένα μέσα ενημέρωσης.

Τις επόμενες ημέρες η Αθήνα και πόλεις σε όλη την Ελλάδα παίρνουν φωτιά. Το κέντρο της πόλης μετατρέπεται σε πεδίο μάχης, ενώ χιλιάδες άτομα -κυρίως μαθητές και φοιτητές- βγαίνουν στους δρόμους διαδηλώνοντας κατά της αστυνομικής βίας.

Ο Επ.Κορκονέας καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, ενώ τον Μάρτιο του 2015 θα πραγματοποιηθεί η δίκη σε δεύτερο βαθμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το "κάτι" που μένει...