Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Η κομμίωση των εσπεριδοειδών και η αντιμετώπιση

Γιώτα, ο Θανάσσης ο γεωπόνος, μου είπε, πως η ασθένεια της ροδακινιάς σου λέγεται: "Κομμίωση".
(Παρακάτω, σου βρήκα απ' το γκουγκλ).
Μου είπε:
Να ξύσεις τον κορμό.
Να αγοράσεις "Υδράσβεστο".
Σε 1 και 1/2 νερό, να ανακατέψεις μία χούφτα υδράσβεστο, να γίνει σαν γιαούρτι αραιό και να βάψεις τον κορμό με μία βούρτσα ή με πινέλο.
"Καλή επιτυχία" και "Περαστικά" στην ροδακινιά σου!




Πηγή


Επί Λευκού: Η κομμίωση των εσπεριδοειδών και η αντιμετώπιση της
23/10/2003


Από το Γεώργιο Μιχαηλίδη*


Η κομμίωση είναι μυκητολογική ασθένεια που προκαλείται από είδη του μύκητα Φυτοφθόρα και δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στις φυτείες. Πήρε το όνομα κομμίωση λόγω της πίσσας που παρουσιάζεται στα σημεία προσβολής. Προσβάλλει όλα τα μέρη του φυτού-κορμό, βραχίονες, κλαδιά και καρπό.

Όλες οι μυκητολογικές ασθένειες ευνοούνται από την υπερβολική υγρασία σε συνδυασμό με ευνοϊκές θερμοκρασίες. Το ίδιο συμβαίνει και με την κομμίωση. Η άριστη θερμοκρασία για ανάπτυξη της ασθένειας είναι από17°Κελσίου μέχρι 32°Κελσίου, ανάλογα με το είδος της φυτόφθορας. Ο μύκητας μπαίνει στο φυτό από πληγές που μπορούν να γίνουν με διάφορους τρόπους, καλλιεργητικά εργαλεία, χαλάζι, τομές κλαδέματος κ.λ.π. Τα σπόρια του μύκητα υπάρχουν ελεύθερα στο έδαφος. Δηλαδή για να έχουμε προσβολή πρέπει να συνυπάρχουν το παθογόνο, αρκετή υγρασία, ευνοϊκή θερμοκρασία και πληγές στα διάφορα μέρη του φυτού.

Μέτρα Πρόληψης και Θεραπείας της Κομμίωσης

Η πρόληψη είναι η καλύτερη μέθοδος για ν΄ αποφύγουμε την προσβολή. Τα μέτρα πρόληψης ξεκινούν με τη σωστή επιλογή του υποκειμένου, γιατί η ανθεκτικότητα του καθενός στην κομμίωση δεν είναι η ίδια. Στην Κύπρο χρησιμοποιείται η κιτρομηλιά, που είναι από τα πιο ανθεκτικά υποκείμενα. Ο εμβολιασμός πρέπει να γίνεται σε ύψος τουλάχιστον 50 εκ. από το έδαφος για να έχουμε γερό και ανθεκτικό κορμό. Με τα χρόνια το μπόλι χαμηλώνει με αποτέλεσμα να βρέχεται περισσότερο και να προσβάλλεται από την κομμίωση, αν ο εμβολιασμός γίνει κάτω των 50 εκ.Το κλάδεμα των δένδρων κάθε χρόνο βοηθά να υπάρχει καλός αερισμός και να αποφεύγεται ψηλή υγρασία.

Κατά το πότισμα, αν είναι δυνατόν, να αποφεύγεται η διαβροχή του κορμού.

Η συνεχής κάλυψη του κορμού και των βραχιόνων με χαλκούχα παρασκευάσματα δίνει πολύ καλή προστασία.Επίσης, ψεκασμός με χαλκούχα παρασκευάσματα ολόκληρων των δέντρων που βρίσκονται σε περιοχή με ψηλή υγρασία, μετά από χαλάζι ή μετά τη συγκομιδή. Ψεκασμός αρχές φθινοπώρου με χαλκούχα παρασκευάσματα προστατεύει την παραγωγή.

Θα πρέπει να γίνεται τακτικός έλεγχος των δέντρων, οπότε μπορούμε εύκολα να επισημάνουμε αν υπάρχει η ασθένεια, με την πίσσα που παρουσιάζεται στο σημείο προσβολής. Ιδιαίτερη σημασία έχει ο εντοπισμός της, όσο το δυνατό πιο γρήγορα.

Για θεραπεία της κομμίωσης ακολουθούμε την πιο κάτω τακτική:

Με ένα κοφτερό εργαλείο (μεγάλο μαχαίρι, σκεπάρνι, σκαρπέλλο κ.λ.π.) αφαιρούμε το φλοιό κυκλικά ξεκινώντας από το σημείο προσβολής. Αν η προσβολή είναι παλιά τότε θα έχουμε ξηρό φλοιό και το ξύλο κάτω από το φλοιό θα είναι μαύρο και ξηρό. Αφαιρώντας περιμετρικά το φλοιό, σε κάποιο σημείο φαίνεται ότι είναι χλωρός και το ξύλο μαύρο και καλυμμένο με στρώμα πίσσας. Συνεχίζοντας, ο φλοιός φαίνεται υγιής αλλά το ξύλο κάτω από το φλοιό έχει χρώμα πορτοκαλλοκίτρινο και συνεχίζοντας βρίσκουμε υγιή φλοιό και υγιές ξύλο, με χρώμα άσπρο χωρίς αλλοίωση. Αφού καθαρίσουμε το φλοιό και δούμε ότι ο ξηρός φλοιός και το νεκρό ξύλο συνεχίζουν περιμετρικά του κορμού, το δέντρο δεν έχει σωτηρία, γιατί έχει καταστραφεί το μέρος που περνούν οι επεξεργασμένες τροφές.

Μερικές φορές μπορεί, παρόλο που η προσβολή είναι περιμετρική, το δέντρο να φαίνεται υγιές. Τούτο οφείλεται στο ότι η φυτοφθόρα καταστρέφει μόνο το εξωτερικό στρώμα του ξύλου, οπότε απορροφά υγρασία από το εσωτερικό ξύλο και το δέντρο ξηραίνεται σιγά-σιγά. Αν κατά το καθάρισμα δούμε ότι σε κάποιο σημείο υπάρχει υγιής φλοιός και ξύλο, τότε γίνεται επέμβαση και θεραπεία. Αφαιρείται ο φλοιός σε όλα τα σημεία που υπάρχει η προσβολή (ξεχωρίζει εύκολα από την πορτοκαλλοκίτρινη απόχρωση του ξύλου) και ένα εκατοστό στο υγιές ξύλο. Αφού βεβαιωθούμε ότι το καθάρισμα έγινε πολύ σχολαστικά, γίνεται επάλειψη της πληγής με κατάλληλο μυκητοκτόνο. Πιο παλιά χρησιμοποιείτο διάλυμα υπερμαγγανικού Καλίου ή παρασκευάσματα χαλκού. Σήμερα υπάρχουν άλλα φάρμακα, όπως Αλλιέτ ή Ριτομύλ 5G για ριζοπότισμα Αφού περάσουν 15-20 μέρες γίνεται ξανά έλεγχος και αν δεν παρουσιαστεί πίσσα, σημαίνει ότι η επέμβαση μας ήταν επιτυχής. Αν όχι τότε επαναλαμβάνεται η ίδια διαδικασία.

Αν η προσβολή είναι περιμετρικά του βραχίονα, τότε καθαρίζεται ο φλοιός προς τα κάτω μέχρι να βρεθεί υγιές ξύλο και αφαιρείται ολόκληρος ο βραχίονας κόβοντας τον μέχρι το υγιές ξύλο. Αν η προσβολή είναι περιορισμένη γίνεται η ίδια διαδικασία όπως και στον κορμό.

.Η επέμβαση και η θεραπεία γίνεται μόλις διαπιστωθεί η προσβολή. Καθυστέρηση σημαίνει επέκταση της ασθένειας, που στο τέλος μπορεί να καταστρέψει ολόκληρο το δέντρο.

Για προσβολές σε λεπτά κλαδιά ή μετά από χαλάζι γίνεται καθολικός ψεκασμός με Αλλιέτ ή άλλο κατάλληλο μυκητοκτόνο.

Το ψέκασμα κορμών και βραχιόνων με χαλκούχα παρασκευάσματα είναι αναγκαίο, ιδιαίτερα γι΄ αυτούς που καλλιεργούν λεμόνια και γκρέιπφρουτ, που είναι τα πιο ευαίσθητα. Να γίνεται τακτικός έλεγχος για διαπίστωση τυχόν προσβολής και άμεση θεραπεία. Η γρήγορη επισήμανση επιλύει πολλά προβλήματα πολύ πιο εύκολα και με λιγότερα έξοδα. Ενα δέντρο για να μας αποδώσει χρειάζεται χρόνια. Με μιά αβλεψία ή καθυστέρηση, το χάνουμε σε μερικούς μήνες.

***********

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΧΡΗΣΗ

  Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
  Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
στις εργασίες αποκατάστασης
του οποίου χρησιμοποιήθηκε
Υδράσβεστος της ΚΡΙΝΟΣ


Η Υδράσβεστος είναι το ίδιο προϊόν με τον ασβεστοπολτό, απλά επεξεργασμένο και ραφιναρισμένο σε μορφή λεπτότατης σκόνης, (πούδρα). Το εξευγενισμένο αυτό προϊόν χρησιμοποιείται για:
  • Αποκατάσταση βυζαντινών μνημείων,
    και νεοκλασικών κτηρίων, με τις οδηγίες
    του Υπουργείου Πολιτισμού.
  • Παραγωγή κονιαμάτων πολλών ειδών
  • Παρασκευή επιχρισμάτων
  • Eνισχυτικό υλικό για την τεχνική
    "κουρασάνι", την πατητή τσιμεντοκονία κλπ.

ΟΔΟΠΟΙΙΑ

Με  την  χρήση  της Υδρασβέστου ως επίστρωμα  στην οδοποιία επιτυγχάνεται απόλυτη σταθερότητα του εδάφους.
Η εξουδετέρωση της πλαστικότητας σε λίθινα υλικά με ανάμειξη Υδρασβέστου 1%  - 3% γίνονται άριστα για την οδοποιία αποτελέσματα όπως συνιστά η Ευρωπαϊκοί Ένωση .


ΤΡΟΠΟΙ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ
  • ΧΑΡΤΟΣΑΚΟΙ ΤΩΝ 25 ΚΙΛΩΝ
  • ΜΕΓΑΣΑΚΚΟΙ  - ΒIG BAGS 500 kgs  or  650 kgs
  • XΥΔΗΝ ΣΕ ΣΙΛΟΦΟΡΑ  ΤΩΝ 18 ΤΟΝΝΩΝ 


  Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
  Πέτρες ασβεστόλιθου, πρώτη ύλη, αφού ψηθούν
στα καμίνια γίνονται Oξείδιο του Aσβεστίου - CaO,
που με την επεξεργασία στο εργοστάσιο μας
καταλήγει σε άριστη ποιότητα
ΥΔΡΑΣΒΕΣΤΟΥ- Ca (OH ) 2



BIOMHXANIA

  • Επεξεργασία μετάλλων για την εξουδετέρωση όξινων αποβλήτων.
  • Παραγωγή λιπαντικών και συγκεκριμένα παραγωγή γράσων ασβεστίου.
  • Παραγωγή υλικών επιμεταλλώσεως σαν ρυθμιστικό pH, και συγκεκριμένα επεξεργασία των απόνερων για την καταβύθιση των βαρέων μετάλλων.
  • Βιομηχανία τροφίμων και συγκεκριμένα στην αποθήκευση και συντήρηση των τροφίμων όπου η Υδράσβεστος χρησιμοποιείται σαν μέσο απορρόφησης αερίων (π.χ., διοξείδιο του άνθρακα, CO2).
  • Καθαρισμός των Υγρών Βιομηχανικών Αποβλήτων. Συγκεκριμένα με την εφαρμογή της Υδρασβέστου επιτυγχάνεται ρύθμιση του pH των λυμάτων και εξουδετέρωση των όξινων αποβλήτων.
    Το προϊόν επιδρά επίσης σαν κροκιδωτικό μέσο για την κατακράτηση των στερεών. Η εφαρμογή της Υδρασβέστου στην επεξεργασία λυμάτων συμβάλει στην μείωση των ρύπων και στη συμμόρφωση με τις Κοινοτικές Οδηγίες ή τις κατά τόπους οδηγίες των Νομαρχιών.

ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΥΔΡΑΣΒΕΣΤΟΥ

  • Απολυμάνσεις εδαφών: Όταν το έδαφος έχει έλλειψη ασβεστίου. Η μικροβιοκτόνος δράση της σκόνης της Υδρασβέστου προστατεύει τα δέντρα (ελιές κτλ) και τα φυτά από τις ασθένειες.
  • Ασβέστωση εδαφών: Η σκόνη της Υδρασβέστου δε σβήνει μέσα στον αγρό, αλλά είναι ήδη έτοιμη για να εξουδετερώσει την οξύτητα του εδάφους. Συνιστάται η διασπορά της Υδρασβέστου πριν από τη λίπανση και το όργωμα του αγρού. Η σωστή αναλογία καθορίζεται από τους γεωπόνους ανάλογα με τη σύσταση του εδάφους και τα καλλιεργούμενα φυτά.
  • Ψεκασμοί στα ελαιόδενδρα για το Δάκο.   
    Διαλύεται η Υδράσβεστος μαζί με γαλαζόπετρα στο νερό και ψεκάζονται τα ελαιόδενδρα.
  • Απολύμανση κτηνοτροφικών και πτηνοτροφικών μονάδων.
    Η χρήση της Υδρασβέστου είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης των ασθενειών ζώων και πτηνών.
    Είναι απαραίτητη για την απολύμανση των θαλάμων στα πτηνοτροφεία.
    Καταπολεμά την δυσοσμία.
  • Ασβέστωση δέντρων.
    Προστατεύει τα δέντρα από τον παγετό. Προστατεύει τους κορμούς των δέντρων από προσβολές μικροβίων - μυκήτων.
  • Συντήρηση φρούτων και λαχανικών.
    Η παρουσία σκόνης Υδρασβέστου στον αποθηκευτικό χώρο μειώνεται το διοξείδιο του άνθρακα που παράγεται από τα αποθηκευμένα προϊόντα και τα συντηρεί για πολύ χρόνο.
ΙΔΑΝΙΚΗ ΓΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
ΜΗ ΤΟΞΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ 




3 σχόλια:

  1. Γιώτα, αν δεν βρεις, να σου στείλω εγώ. Ελπίζω να γίνεται, γιατί είναι (σαν) ασβέστης! Τα γράμματα του κειμένου είναι μικρά, δυστυχώς, μα, άμα τα μεγαλώσω, γίνονται ποίημα και μικρότερα!
    Με κοντρόλ +, ξέρεις, θα μεγαλώσουν.
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ...Καλό μου κορίτσι...εύχομαι να κατανοείς τις "ασχολίες" μου!!!!!! Πολλά....

    Όσο για το Υδράσβεστο, πήγα, έψαξα,
    μα ΔΕΝ καταφέρνω να βρω στα αγγλικά ΠΩΣ λέγεται ο τετοιωμένος ο Υδράσβεστος... αναλυτικά, από τα ελληνικά που διάβασα... εντάξει, μα ΠΩΣ θα τον ζητήσψ, εδώ, ποτυ πρέπει να τα έχουν ΟΛΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Όμως, θα τα πούμε αργότερα,
    ΜΗ στείλεις τίποτα σε παρακαλώ...
    Πάντα με την σκέψη μου σε σας,
    Υιώτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιώτα, συμπλήρωσα μπροστά, στην ανάρτηση. Δες.
      Ασβέστη έχει εκεί!

      Λέει:
      Η Υδράσβεστος είναι το ίδιο προϊόν με τον ασβεστοπολτό, απλά επεξεργασμένο και ραφιναρισμένο σε μορφή λεπτότατης σκόνης, (πούδρα). Το εξευγενισμένο αυτό προϊόν χρησιμοποιείται για:

      Διαγραφή

Το "κάτι" που μένει...