Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Το Κέντρο Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων (ΚΕΒΙΜΑΣΥ), σε συνεργασία με το Δήμο Βόλου, το Εργαστήριο Λόγου και Πολιτισμού (κατεύθυνση Λογοτεχνίας) Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, την Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών και το Κέντρο Πολιτισμού "Ιωλκός", σας προσκαλεί στην εκδήλωση προς τιμήν του Βολιώτη ποιητή και συγγραφέα ΙΑΣΟΝΑ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ που θα πραγματοποιηθεί στην "Εξωραϊστική" Λέσχη Βόλου (Ι. Καρτάλη 1), την Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014 και ώρα 7.30 μ.μ.

Για το πολύπτυχο έργο του τιμώμενου θα μιλήσουν:

Β. Δ. Αναγνωστόπουλος
Γιώργος Τσιάκαλος
Κώστας Λιάπης
Βασίλης Μητσάκης

Την εκδήλωση επενδύει μουσικά η πιανίστα Μαριάνα Σαμαρτζή και συντονίζει η συγγραφέας Γιώτα Κούγιαλη
 



Υποψήφιος για νόμπελ λογοτεχνίας

2014-09-29 - 18:15:14
Υποψήφιος για νόμπελ λογοτεχνίας   Εκδήλωση τιμής για τον εξέχοντα Βολιώτη συγγραφέα Ιάσονα Ευαγγέλου
Από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες συγγραφείς, ο οποίος έχει προταθεί ως υποψήφιος για νόμπελ λογοτεχνίας, ο Βολιώτης στην καταγωγή Ιάσων Ευαγγέλου (φιλολογικό ψευδώνυμο του οφθαλμίατρου και λογοτέχνη Ευαγγέλου Ευαγγελίου), κατά κοινή ομολογία θεωρείται ως ο πολυγραφότερος σύγχρονος Έλληνας λογοτέχνης και διανοητής. Μ’ ένα έργο που πέραν των άρθρων του στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο αριθμεί 120 και πλέον τόμους έντεχνου λόγου, όπως αυτός εκφράζεται βαθυστόχαστα, κρυστάλλινα και με εκπληκτικά συμπυκνωμένη περιεκτικότητα μέσα από τους τομείς της ποίησης, της πεζογραφίας (δοκίμιο κυρίως αλλά και διήγημα και μυθιστόρημα), της λαογραφίας, του θεάτρου κι ακόμα των μεταφράσεων προσωκρατικών φιλοσόφων, των λεξικών, των ανθολογιών και κυρίως κυριότατα των γνωμικών στοχασμών.
 Έργο ζωής και ανύσταχτης πνευματικής εγρήγορσης τούτοι κυρίως οι στοχασμοί του γνωμικού λόγου, «καρποί αποστακτικά λιτής έκφρασης», όπως τους χαρακτηρίζει ο μακαρίτης Μπάμπης Κλάρας, που με τη μορφή ψηφίδων ιδεών αριθμούν 13.500 μικρά λαμπερά πετράδια σοφίας, έχουν αποσπάσει ευμενέστατα σχόλια από επώνυμες μορφές του Λόγου και της Διανόησης. Όπως των Κων/νου Τσάτσου, Ι. Μ. Παναγιωτόπουλου, Μιχαήλ Στασινόπουλου, Τάκη Παπατσώνη, Δημήτρη Λουκάτου, Χρήστου Μαλεβίτση, Έλλης Αλεξίου, Mπάμπη Κλάρα, Τάκη Βαρβιτσιώτη, Νικηφόρου Βρεττάκου, Γεωργίου Μπαμπινιώτη, Δημητρίου Σιατόπουλου, Δημητρίου Κουρέτα, Μιχάλη Σταφυλά, Νίκου Μπαζιάνα, Γιάννη Καραβίδα, Αυγερινού Ανδρέου κλπ.
 Η ίδια, όμως, πλευρά του πολύπτυχου έργου του, μαζί και με τον γνωμική και δοκιμιακή του ποίηση, έδωσαν το μεγάλο έρεισμα στην Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών να προτείνει πέρσι με ομόφωνη απόφασή της στη Σουηδική Ακαδημία την απονομή στον Ευαγγέλου του Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2013 (πρόταση που ανανεώθηκε και για το 2014).
 Και βέβαια το γεγονός αυτό, που από μόνο του καταδείχνει το μέγεθος της προσωπικότητας του τιμώμενου και την αξία του έξοχου έργου του, επιβραβεύει και τιμάει στον ύψιστο βαθμό τον ίδιο για την εξαιρετικά ευδόκιμη θητεία του. Τιμή ωστόσο που έμμεσα αντανακλά και στη γενέτειρα πόλη του, που με καθυστέρηση αρκετών ετών θα τιμήσει στις 8 Οκτωβρίου, ημέρα Τετάρτη και ώρα 7.30 το βράδυ το άξιο τέκνο της.
 Η εκδήλωση οργανώνεται από το Κέντρο Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων, σε συνεργασία με τον Δήμο Βόλου, το Εργαστήριο Λόγου και Πολιτισμού (Κατεύθυνση Λογοτεχνίας) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, την Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών και το Κέντρο Πολιτισμού «Ιωλκός». Για τον τιμώμενο και το πολύπτυχο έργο του θα μιλήσουν κατά σειρά οι Β. Δ. Αναγνωστόπουλος, Ομ. Καθηγητής Πανεπιστημίου και Πρόεδρος του ΚΕΒΙΜΑΣΥ, Γιώργος Τσιάκαλος. Σύμβουλος Εκπαίδευσης - Εκπαιδευτικός και Πολιτικός Επιστήμονας, Κώστας Λιάπης, ερευνητής - Λαογράφος και Βασίλης Μητσάκης, ηθοποιός, με αντίστοιχες θεματικές ενότητες, το ποιητικό, το δοκιμιακό, το γνωμολογικό και το θεατρικό έργο του κορυφαίου πνευματικού δημιουργού.
Την εκδήλωση επενδύει μουσικά η πιανίστας Μαριάνα Σαμαρτζή και συντονίζει η συγγραφέας Γιώτα Κούγιαλη.

πηγή

1 σχόλιο:

Το "κάτι" που μένει...