Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

Μήλα ΖΑΓΟΡΙΝ

Ένα γλυκό - σουβλάκι μήλου και Καληνύχτα! https://www.youtube.com/watch?v=mtdo6m4WZ78&index=3&list=UU0ux6OLNPzJlSezMDjNq8Kg

Η Μυρσίνη Λαμπράκη παρουσιάζει στην εκπομπή Cinemam μία ακόμη απολαυστική συνταγή με μήλα Ζαγορίν : σουβλάκια μήλου!
youtube.com
  • Κατερίνα Δεστάπα

Ενημερώσεις

Πως το εξηγούν αμερικανοί επιστήμονες
Ένα μήλο την ημέρα την «κακή» χοληστερόλη κάνει πέρα!
(Αυτό, δεν το ήξερα! Διαβάστε και μάθετε, κι εσείς!)

iatrikathemata.gr
  • Κατερίνα Δεστάπα
Ένα μήλο την ημέρα σώζει 8.500 ζωές τον χρόνο! (Τα Νέα 19/12)
  • Κατερίνα Δεστάπα
sssss.... σσσσςςς! Κοιμηθείτε, εσείς!
Εγώ... θέλω να πω, πως στο χωριό μου, αυτή την εποχή, μαζεύουν τα μήλα! Τα λεγόμενα και πολυφημισμένα, ZAGORIN!
Καλό μάζεμα! Καλή σοδειά, εκεί!

Ένα μήλο την ημέρα.... ZAGORIN







ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ
Ο ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΖΑΓΟΡΑΣ ΠΗΛΙΟΥ είναι σήμερα ο κυριότερος φορέας εμπορικής δραστηριότητας και ανάπτυξης της περιοχής του Ανατολικού Πηλίου και μία από τις πιο δυναμικές πρωτοβάθμιες συνεταιριστικές οργανώσεις της χώρας μας, που το 1982 ανακηρύχθηκε συνεταιρισμός «πιλότος» από το Υπουργείο Γεωργίας.
Η ιστορία του όμως δεν είναι πρόσφατη. Ιδρύθηκε το 1916 και είναι ένας από τους πρώτους συνεταιρισμούς της χώρας, αφού Νόμος περί Συνεταιρισμών ψηφίστηκε το 1915.

Στις 27 Οκτωβρίου 1916, 199 Ζαγοριανοί ίδρυσαν το Συνεταιρισμό με την επωνυμία «Συνεταιρισμός Πωλήσεως Γεωργικών Προϊόντων Ζαγοράς». Κατά την πρώτη περίοδο της λειτουργίας του οι βασικές καλλιέργειες ήταν εκείνες της πατάτας και του φουντουκιού.

Στη διάρκεια της πορείας του ο Συνεταιρισμός παρουσίασε πολλές μεταπτώσεις ακμής και παρακμής, οφειλόμενες άλλοτε στις ειδικότερες συνθήκες της περιοχής Ζαγοράς και άλλοτε στις γενικότερες συνθήκες της χώρας. Η τελευταία του φάση ξεκινά από τα μέσα της δεκαετίας του ’60 και συνδέεται με την εξάπλωση στην περιοχή της ποικιλίας μήλων Στάρκιν Ντελίσιους, που αποδείχτηκε ιδανική για τις κλιματικές και εδαφικές συνθήκες της Ζαγοράς ώστε να αποδίδει προϊόντα υψηλής ποιότητας και γεύσης. Από τότε αρχίζει και η αλματώδης ανάπτυξη του Συνεταιρισμού, που στη δεκαετία του ’80 γίνεται πραγματικά εκρηκτική και έφτασε σήμερα να συγκεντρώνει το 98% των παραγωγών.

Το 1985 ο Συνεταιρισμός Ζαγοράς μπαίνει σε νέα φάση δράσης οργανωμένης εμπορικής επιχείρησης. Με την έγκριση του νέου καταστατικού αλλάζει η επωνυμία σε ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΖΑΓΟΡΑΣ ΠΗΛΙΟΥ με διακριτικό σήμα και λογότυπο εταιρικής ταυτότητας.

Παράλληλα τα μήλα αποκτούν το διακριτικό τίτλο «ΖΑΓΟΡΙΝ» - « ZAGORIN» με κατοχυρωμένο διεθνώς εμπορικό σήμα.

Επίσης συγκεντρώνονται και διακινούνται ό,τι είδους αγροτικά προϊόντα παράγονται στην περιοχή, όπως και άλλες ποικιλίες μήλων (γκόλντεν, ρενέδες, φυρίκια), αχλάδια, ακτινίδια, κάστανα, ελιές, κεράσια κ.α., όλα εξαιρετικής ποιότητας.

Σχεδιάζονται νέες συσκευασίες των προϊόντων με το διακριτικό σήμα, τα μήλα φέρουν ειδικό αυτοκόλλητο του λογότυπου και τα μεταφορικά μέσα κυκλοφορούν με τη νέα εταιρική ταυτότητα.

Η ποιότητα των επώνυμων πλέον μήλων «ΖΑΓΟΡΙΝ» γίνεται συνείδηση στον Έλληνα καταναλωτή και η φήμη τους ξεπερνά τα σύνορα της Ελλάδας κατακτώντας τις αγορές της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.
Τα Μήλα Ζαγοράς θεωρούνται από τα καλύτερα στον κόσμο και η αναγνώριση αυτή επισφραγίζεται το 1996 από την Ευρωπαϊκή Ένωση με την ετικέτα «Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης» (κανονισμός Ε.Ε.Κ. 1107/96), μια σημαντική διάκριση που δίνεται σε προϊόντα υψηλών προδιαγραφών.

Εξάλλου, το 100% των μήλων μας παράγεται με τη μέθοδο της «Ολοκληρωμένης Παραγωγής», που εγγυάται ότι είναι απαλλαγμένα από υπολείμματα φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων. Για τον τρόπο αυτό καλλιέργειας τα μήλα Ζαγοράς είναι πιστοποιημένα από τον επίσημο ελληνικό οργανισμό AGROCERT.Oλα τα παραπάνω είναι εφικτά μετά από παρέμβαση του Συνεταιρισμού και στον πρωτογενή τομέα με φυτώρια, αναλύσεις, συμβουλές καλλιεργητικές από επιστημονικό προσωπικό εξειδικευμένο, εκπαιδευτικά ταξίδια των μελών (Ιταλία)
Επίσης ο συνεταιρισμός έχει πιστοποίηση ISO, HACCP GLOBALG.A.P

Ο Συνεταιρισμός Ζαγοράς διαθέτει σήμερα ένα υπερσύγχρονο ιδιόκτητο συγκρότημα ψυγείων – διαλογητηρίων, που θεωρείται από τα μεγαλύτερα των Βαλκανίων και αποδεικνύει το συνεχές επενδυτικό έργο που πραγματοποιείται στον τομέα εκσυγχρονισμού της υλικοτεχνικής του υποδομής.

Οι σύγχρονοι ψυκτικοί χώροι των 55.000 m3 (με θαλάμους ελεγχόμενης ατμόσφαιρας ULO σε ποσοστό άνω του 50%) έχουν δυνατότητα αποθήκευσης, συντήρησης πάνω από 10.000 τόνους, ενώ η διαλογή γίνεται με αυτόματα ηλεκτρονικά διαλογητήρια με δυνατότητα 180 τόνους το 8ωρο (ανάλογα με το βάρος και το χρώμα). Στις εγκαταστάσεις των ψυγείων λειτουργούν επίσης ηλεκτρονικές μηχανές μικροσυσκευασίας.
Σήμερα ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς συγκεντρώνει, συντηρεί, συσκευάζει και διακινεί το 100% σχεδόν της παραγωγής των μήλων της περιοχής (10.000 – 15.000 τόνους ετησίως), καθώς και των υπόλοιπων προϊόντων που παράγονται, και είναι από τις σημαντικότερες οικονομικές μονάδες της Μαγνησίας με ετήσιο τζίρο πάνω από 15 εκατομμύρια €.Τα προιόντα μας διακινούνται στην εσωτερική αγορά στα πρατήρια του Συνεταιρισμού στις λαχαναγορές Αθηνών και Θεσσαλονίκης καθώς επίσης συνεργαζόμαστε με όλες τις αλυσίδες σ/μ (Α.Β.Βασιλόπουλος. CARREFOUR Mαρινόπουλος, Μασούτης, LIDL,Σκλαβενίτης, ΜETRO, Bερόπουλοι, MAKRO,).Σημαντική ποσότητα αποροφάται και από χώρες της ΕΕ η εξάγεται σε τρίτες χώρες(Αλβανία Ισραήλ Αίγυπτο). Διακινούνται στο εσωτερικό από τον ιδιόκτητο στόλο ψυγείων αυτοκινήτων μας
(4 φορτηγά ψυγεία)

Ο αριθμός των μελών είναι 700 με συνεταιριστική μερίδα 1.200€ και συνολικό συ-
νεταιριστικό κεφάλαιο 840.000€

Κάθε χρόνο υλοποιεί Επιχειρησιακά Σχέδια 800-900 χιλλιάδες € τα οποία είναι 50% επιχορήγηση και 50% συμμετοχή του Συν/μού τα οποία επιβαρύνεται ο συνεταίρος με εισφορά 4 λεπτών /κιλό προίόντος.
Έμφαση δίνει ο Συν/μός στο MARKETING, διαφήμιση ,συμμετοχές σε εκθέσεις κλπ.Για τα παραπάνω συμμετέχει και σε επιδοτούμενα προγράμματα από την Ε.Ε προώθησης για τα ΜΗΛΑ ΖΑΓΟΡΑΣ ΠΗΛΙΟΥ Ο.Π.




Πως το εξηγούν αμερικανοί επιστήμονες

Ένα μήλο την ημέρα την «κακή» χοληστερόλη κάνει πέρα



Οχάϊο (ΗΠΑ)


Η κατανάλωση ενός μήλου καθημερινά ρίχνει το επίπεδο της οξειδωμένης
«κακής» χοληστερόλης (LDL) και απομακρύνει την επίσκεψη σε καρδιολόγο,
σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη, που έγινε σε μια ομάδα υγιών ατόμων 40 έως 60 ετών, έδειξε
ότι όσοι έτρωγαν ένα μήλο κάθε ημέρα επί ένα μήνα, εμφάνιζαν μείωση
έως 40% της οξειδωμένης χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνης, δηλαδή της
λεγόμενης «κακής» χοληστερόλης, η οποία συνδέεται με σκλήρυνση των
αρτηριών του αίματος και αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή διατροφολογίας Ρόμπερτ
ΝτιΣιλβέστρο του πανεπιστημίου του Οχάιο, που έκαναν τη σχετική
δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα υγιεινής διατροφής "Journal of
Functional Foods", αποδίδουν την ευεργετική δράση των μήλων στις
αντιοξειδωτικές ουσίες (πολυφαινόλες) που περιέχουν.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν, δεν είναι το ίδιο να παίρνει κανείς
συμπληρώματα διατροφής (κάψουλες) με πολυφαινόλες, καθώς η
προστατευτική δράση υπάρχει μεν πάντα, αλλά είναι μικρότερη από ό,τι
αν τρώει κανείς τα ίδια τα μήλα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτό
σημαίνει είτε ότι τα μήλα περιέχουν και άλλες ωφέλιμες ουσίες κατά της
LDL πέρα από τις πολυφαινόλες, είτε ότι οι τελευταίες απορροφώνται
καλύτερα από τον οργανισμό όταν καταναλώνονται με την μορφή τροφίμου
και όχι απομονωμένου εκχυλίσματος σε κάψουλα. Όμως, για όσους δεν
τρώνε καθόλου μήλα, τέτοια διατροφικά συμπληρώματα αποτελούν μια
εναλλακτική λύση.

Οι ερευνητές χώρισαν τρεις ομάδες εθελοντών, από τις οποίες η πρώτη
έτρωγε ένα μήλο καθημερινά, η δεύτερη μια κάψουλα που περιείχε 194
μιλιγκράμ πολυφαινόλης και η τρίτη έπαιρνε ένα εικονικό χάπι
(πλασέμπο) κάθε μέρα. Τα άτομα της τελευταίας ομάδας δεν εμφάνισαν
καμία πτώση της οξειδωμένης κακής χοληστερόλης.

Σύμφωνα με την μελέτη, τα μήλα μειώνουν το επίπεδο της οξειδωμένης
χοληστερόλης LDL στο αίμα. Όταν η «κακή» χοληστερόλη αντιδρά με
ελεύθερες ρίζες, οξειδώνεται, οπότε η χοληστερόλη είναι πιο πιθανό να
προκαλέσει φλεγμονή και βλάβη στους ιστούς.

«Όταν η LDL οξειδώνεται, παίρνει μια μορφή που προκαλεί
αρτηριοσκλήρωση. Διαπιστώσαμε τρομερό αποτέλεσμα κατά της οξείδωσης
της LDL χάρη μόνο σε ένα μήλο την ημέρα για τέσσερις εβδομάδες»,
δήλωσε ο ΝτιΣιλβέστρο. Όπως είπε, η δράση των μήλων είναι πολύ πιο
αποτελεσματική σε σχέση με άλλες αντιοξειδωτικές τροφές, όπως η
κουρκουμίνη, το πράσινο τσάι και το εκχύλισμα ντομάτας. «Δεν είναι όλα
τα αντιοξειδωτικά ίδια, όσον αφορά τη συγκεκριμένη δράση», πρόσθεσε.

Η μελέτη επίσης βρήκε μια αύξηση στις αντιοξειδωτικές ιδιότητες του
σάλιου σε όσους έτρωγαν μήλα καθημερινά, γεγονός που μπορεί να έχει
προστατευτική δράση για τα δόντια τους.