Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Αναδεικνύει την τοπική ιστορία

Αναδεικνύει την τοπική ιστορία

Αναδεικνύει την τοπική ιστορία Το βιβλίο του Νίκου Διαμαντάκου για τα μνημεία της Ζαγοράς παρουσιάστηκε χθες στο Αχίλλειο
Ιστορικές μνήμες που αντέχουν στο χρόνο και μνημεία που δίνουν το πολιτιστικό στίγμα της Ζαγοράς, καταγράφονται στο καινούργιο βιβλίο του Ζαγοριανού συγγραφέα και συνταξιούχου δάσκαλου Νίκου Διαμαντάκου με τίτλο «Μνημεία και μνήμες από την ιστορία της Ζαγοράς (Πύργοι - Βρύσες - Ηρώα - Προτομές)», που παρουσιάστηκε χθες στο Αχίλλειο. Την επιτυχημένη εκδήλωση διοργάνωσε ο Δήμος Ζαγοράς - Μουρεσίου σε συνεργασία με την Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών και την υποστήριξη του Συλλόγου Ζαγοριανών Βόλου και του Κέντρου Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων.
Το βιβλίο παρουσίασαν ο Κώστας Λιάπης, ερευνητής και λαογράφος και ο εκπαιδευτικός Αλέξανδρος Καπανιάρης, υπ. Διδάκτωρ Λαϊκού Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Τ.Π.Ε.. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρέμβαση του συγγραφέα και συντόνισε ο Νίκος Τσούκας, τ. Κοινοτάρχης Μακρινίτσας. Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην επίπονη έρευνα και το μεθοδικό έργο του συγγραφέα, ο οποίος αποτύπωσε και κατέγραψε τον πλούτο της ιστορικής και πολιτιστικής παρακαταθήκης της γενέτειράς του.
Όπως επεσήμαναν παράλληλα «ο αναγνώστης κρατώντας στο χέρι του αυτό το χρήσιμο και σημαντικό βιβλίο, μπορεί να αναζητήσει μνήμες γνωστές και άγνωστες. Οι ντόπιοι Ζαγοριανοί μπορούν να πληροφορηθούν από το γενεαλογικό τους δέντρο έως ένδοξες ιστορικές στιγμές, καθώς και πρόσωπα που συνδέθηκαν με αυτό το χωριό».
Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο συγγραφέας του βιβλίου, υπογράμμισε ότι «στόχος μου ήταν να καταγράψω την ιστορία, τα μνημεία, την παρακαταθήκη της γενέτειράς μου. Οι πύργοι, οι βρύσες, οι προτομές και οι ευεργέτες, όλα αποτελούν κομμάτια της ιστορίας του χωριού μου». Ο συγγραφέας αφιέρωσε πολύ χρόνο στην έρευνα και την καταγραφή στοιχείων «βάση πληροφοριών, αναμνήσεων και επιτόπιων παρατηρήσεων» όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά. «Εχω επισκεφτεί όλα τα μνημεία για τα οποία γράφω, και τα σπίτια και τις βρύσες, από το βουνό μέχρι κάτω τη θάλασσα» σημείωσε ο ίδιος. Η συνδρομή του, σε σχέση με την διατήρηση της ιστορικής μνήμης, είναι πολύ σημαντική, διότι ουσιαστικά κατέγραψε μνημεία της Ζαγοράς, προκειμένου να παραμείνουν γνωστά και στις επόμενες γενιές.
ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ
φωτο: ΗΛΙΑΣ ΚΑΡΑΤΣΑΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το "κάτι" που μένει...